3
Domaći fudbal

FOTO: Miroslav Todorović/FK Partizan

HOTSPORTOV ‘SKENER’ PRIPREMA PARTIZANA: Brojni problemi, ali i novi kvaliteti kojih ranije nije bilo…

Objavljeno: 14.07.19 u 21:44

Kada sumiramo letnje pripreme ‘parnog valjka’, može se doneti jedino zaključak da su one bile potpuno atipične i po mnogim aspektima protekle kao nijedne druge do sada.

Prethodnih 12 dana na Pohorju iznad Maribora, Partizan je pokazao nekoliko različitih lica, ali posle ‘generalne probe’ protiv Pakšija ni javnost, ni navijači, nemaju pravu sliku kako bi sve to moglo da izgleda na startu sezone, u Inđiji (21. jul) i Kilmarnoku (25. jul).

Crno-beli su, podsetimo, na upravo završenim pripremama najpre dobili Beltince sa 6:0, potom izgubili od Olimpije u Ljubljani 0:1, onda savladali Bordo sa 2:1 i na kraju remizirali protiv mađarskog Pakšija rezultatom 2:2.

Pripreme u Sloveniji pokazale su da Miloševićevi puleni lakše postižu golove iz otvorene igre, nego iz pozicionog napada, što nije baš dobar znak pred tvrde superligaške duele.

FOTO: Miroslav Todorović / FK Partizan

Protiv Olimpije su propuštene brojne šanse u dominantnom prvom poluvremenu, a onda je u drugom stigla kazna. Realizacija iz kontrole lopte i kreiranja napada je bila evidentan problem.

Protiv Bordoa je bilo mnogo više prostora i tako su postignuti golovi. Kod prvog je Suma majstorski u kontri proigrao Sadika, a drugi je stigao posle prekida i gužve u šesnaestercu.

Duel protiv Mađara kao da je bio kombinacija prethodna dva meča. U prvom delu je Partizan diktirao ritam, ali nije dolazio do šansi, što je Pakši kaznio sa dva gola iz kontranapada.

Potom je Partizan odgovorio u nastavku golom posle nove akcije tandema Sadik-Suma, a onda i nakon prekida, odbitaka i gola ‘iz trećeg kontakta’. Tako se probija bunker, ali ne svaki put i na tome će morati da poradi stručni štab pod vođstvom Sava Miloševića sa asistentima Milanom Đuričićem i Nenadom Cvetkovićem.

FOTO: Miroslav Todorović/FK Partizan

Opšti je utisak da je bilo (pre)malo transfer aktivnosti, iako je u odnosu na prošlu sezonu stiglo šest novajlija, a otišao SAMO jedan starosedelac, i to Svetozar Marković.

Došli su Dominik Dinga, Igor Vujačić, Periša Pešukić, Aleksandar Lutovac, a u Sloveniji promovisani Umar Sadik i Rajko Brežančić. Dovoljno? Ne bi se reklo. Kao žedan vode čeka se levo ofanzivno krilo, a to bi trebalo da bude Japanac Asano. Ipak, nikako da dođe do realizacije, što u ogromnoj meri zavisi od prodaje Rikarda Gomeša, koja takođe nikako da se desi.

Reprezentativac Zelenoorskih ostrva je u znatno slabijem ritmu trenirao sa timom na Pohorju, utakmice je gledao sa tribina svakog dana čekajući dobre vesti. Ali one nisu stigle i pitanje je kada će. Takav igrač, sa 20-25 golova po sezoni, upravo je potreban crno-belima, ali kako onda doći do, isto tako, preko potrebnog novca? Nije lako svima u klubu zbog tih neizvesnosti i čekanja…

FOTO: Miroslav Todorović / FK Partizan

Ono što je takođe obeležilo dve nedelje u Sloveniji, jeste podatak da nije bilo povreda tokom prilično napornih treninga. Izuzev jednog slobodnog popodneva i (neplaniranog) slobodnog dana nakon trijumfa protiv Bordoa, uvek se radilo dva puta dnevno, uz kombinacije vežbi snage i kondicije ujutru, i rada sa loptom i vežbanje akcija popodne.

Jedinu povredu dobio je Nikola Lakčević u prvoj prijateljskoj utakmici protiv Beltinaca (u kojoj je bio među najboljima na terenu), ali se ona više može svrstati u nesrećnu okolnost, budući da ju je zaradio u duelu, i to prvog dana priprema. Kasnije više nije trenirao sa ostatkom tima, već je radio istezanja i trčao pravolinijski sa strane.

Ipak, trebalo bi da uskoro bude u pogonu, a u svakom slučaju stručnom štabu i posebno kondicionim trenerima Miši Filipoviću, Marku Stojanoviću i Aleksandru Tomiću trebalo bi odati priznanje, kao i dr Seadu Milićeviću i fizioterapeutima Slobodanu Brankoviću, Ljubomiru Radeki, Željku Đekiću i Igoru Krtiniću.

FOTO: Miroslav Todorović / FK Partizan

Kada se sve sabere i oduzme, Partizan možda jeste za nijansu jači u odnosu na prošlu sezonu. Ako ništa drugo, onda makar ‘popunjeniji’ na mnogim pozicijama nego što je to bio slučaj lane.

Da li će to biti dovoljno da se konačno prekine dominacija Crvene zvezde i napravi iskorak u grupnu fazu Lige Evrope, zavisi od mnogih stvari. One će dolaziti do izražaja vremenom, ali se kao jedan od ključnih preduslova izdvaja ‘moranje’ da se među igračima stvori i očuva dobra atmosfera i homogenost.

Savo Milošević nije vodio glavnu reč kada se radilo na treninzima, ali je svakako ima kada se stvara timski duh. Ako u tome uspe, a svakako poseduje harizmu za to, onda šanse ‘parnog valjka’ u novoj sezoni značajno rastu…

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

3 Komentara

  1. Dovedite vise onog japanca, i pojacajte se , sta odugovlacite, pamet u glavu ako ne napolje iz partizana, takva uprava nije ni za upravu firme gde se ovce uzgajaju, oterati upravu na vreme, jer nisu ni za coban tera ovcice…….

    0
    0
    Odgovori
  2. Sve sto sam video do danas od ovakvog Partizana je tuga bozija, Suma je isti kao sto je bio i pre samo sto ovoga puta na srecu ove sarene ekipe, ima vecu slobodu, samopouzdanje i kontinuitet jer jednostavno nema konkurenciju. Sadik je cist promasaj i dzabe ga novinari toliko spinuju u neki novi tandem sa Sumom, Ozegovic bio nula i ostao nula tako da nam je spic napada bez Rikarda ostao totalno bezopasan.O Tosicu bolje da ne pricam, utvara u timu, igra ili ne igra, covek bez karaktera i one stvari a trebao bi da bude po znanju i iskustvu novi vodja eve ekipe.Lutovac i Ivanovic su slicni samo sto je ovaj prvi opasniji po gol protivnika dok drugi nikako da se oslobodi ideje da ne igra u Spartaku i da pocne jednostavnije da igra jer poseduje kvalite za mnogo vise nego sto pruza.Zdjelar – Scekic sasvim Ok. dok za odbranu ne znam sta da mislim, Pavlovic ide ili ne jer ako ide onda smo u gadnom problemu,otpisani Urosevic je bolje resenje od Brezancica dok je Sehovic bolje resenje i od jednog i od drugog.Stojkovica bih zamenio sa Kljajicem i poslao definitivno na klupu za rezerve, i na kraju, posto nemamo sta da trazimo ni u ovoj sezoni onda se treba okrenuti ovoj nasoj decurliji i dati im vecu minutazu i vise slobode u igri, bar na njih niko ne moze da se ljuti i da zbog njih gubi zivce.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter