0
Domaći fudbal

FOTO: FK Čukarički

MATIJAŠEVIĆ: Mudrinski, Bogosavac i Ovusu u fokusu, realno je da napuste klub

Objavljeno: 01.07.19 u 13:21

Čukarički privodi kraju pripreme na mariborskom Pohorju, ali upravu kluba sa Banovog brda tek očekuju važni poslovi.

Paralelno sa finišom priprema za novu sezonu, koja će zvanično početi duelima prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope sa Banantsom (11. i 16. jul), Čukarički je aktivan i u prelaznom roku. Tehnički direktor kluba Vladimir Matijašević je zadovoljan onim što je video na pripremama u Sloveniji.

– Novi trener, novi metod rada. Nema mnogo novih igrača, ali se navikavaju na zahteve Aleksandra Veselinovića i njegovog stručnog štaba. Disciplina je na zavidnom nivou, što je za pohvalu, htenje takođe, tako da smo za sada zadovoljni. Ali, sve ćemo videti kad počnu utakmice. Kad smo birali novog trenera, gledali smo prevashodno ko je više radio sa mladim igračima, samim tim Veselinović je bio logičan izbor. On je pre svega sjajan čovek, isto tako dobar trener, potvrda toga je sve što smo videli do sada i što smo znali od ranije. Gleda detalje, prati sve, a svi se nadamo se da će se zadržati dugo u Čukaričkom – rekao je na početku razgovora Vladimir Matijašević.

Da li je Čukarički već sada spreman za start nove sezone?

– Po utakmici koju smo odigrali protiv Astre, deluje mi da je ekipa spremna. Naravno, i po onome što vidimo na treninzima. Nadam se da će sve biti kako treba za prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope. Bogosavac nam se kasnije priključio, Ovusu još nije tu, ali biće sve kako treba.

Iako ima mnogo interesovanja za igrače Čukaričkog, još niko nije napustio klub.

– Da, ali nadam se da će Mudrinski i Bogosavac, pa i Ovusu brzo naći angažmane, njih trojica su trenutno u fokusu. Malo nas je poremetila povreda Miladina Stevanovića, ali Ćirković ga je zamenio do sada na adekvatan način. Imamo dosta mladih igrača u timu, pridodato im je i igrača iz omladinskog pogona, videćemo koga će trener ostaviti u timu, sve ćemo znati posle srede.

U Čukaričkom razmišljaju i o dovođenju pojačanja, ali tek posle eventualnih odlazaka iz kluba.

– Prelazni rok traje do kraja avgusta. Za sada smo prepustili šefu struke Veselinoviću da pogleda ekipu, tek je stigao, iako poznaje igrače od ranije. Imamo na poziciji napadača Tedića i Šarića, koji malo kuburi sa povredom. Naravno i nekoliko starijih igrača nam je u fokusu, konkretno dvojica-trojica, neko od njih bi mogao da dođe, ali otom-potom, ako Mudrinski ode, razgovaraćemo sa šefom. Tu bi nam sigurno najveći problem bio odlazak Ovusua, za sada tu nemamo adekvatnu zamenu. Čekamo da vidimo šta će biti, pa ako se dogodi njegov transfer, reagovaćemo.

FOTO: FK Čukarički

Nastupi Samuela Ovusua u reprezentaciji Gane na Kupu Afričkih nacija, gde je jedini predstavnik Super lige Srbije, posebno čine zadovoljnim sve u Čukaričkom.

– Za nas kao klub, za naš skauting, čitavu klupsku organizaciju, velika je to stvar. Ovusua smo hteli još dok je igrao u Radniku iz Surdulice, iskoristili smo trenutak kad je u Turskoj raskinuo ugovor i doveli smo ga na Banovo brdo. Mislim da je ovde napredovao, eto stigao je i do reprezentacije. Igrao je u prva dva meča na Kupu Afričkih nacija, u prvoj dvadesetak minuta, u drugoj 75. Nadam se da će početi treći meč. Ima interesovanja, ali za sada ne pregovaramo dok ne vidimo šta će se desiti na kontinentalnom šampionatu u Egiptu. Konkretno, imali smo dve ponude koje smo odbili, smatramo da je tu cenu dostigao u srpskoj ligi, a da će ta cena porasti kroz igre u reprezentaciji. U razgovoru sa njegovim agentom, odlučili smo da malo sačekamo, mislim da će to doneti bolju opciju za njega i njegovu budućnost – iskren je Matijašević.

Telefon tehničkog direktora kluba usijao se od poziva i za najboljeg strelca u istoriji Super lige Srbije Ognjena Mudrinskog, kao i momka koji je zabeležio nastup u seniorskoj reprezentaciji Srbije, a ujedno je nekoliko puta proglašavan za najboljeg levog beka u prvenstvu, Miroslava Bogosavca.

– Mudrinski je dao dosta golova, dobro je igrao, u godinama je kad bi trebalo da napravi transfer. Takođe, Bogosavca su mnogi pratili još ranije, ko ga je gledao zna njegove kvalitete. Pričali smo sa njim, obostrana je želja da do kraja avgusta napusti klub. Bio je nekoliko puta na izlaznim vratima, ali sad imamo konkretnije razgovore. Neki su čekali da vide Evropsko prvenstvo za mlade, javljali su se i novi klubovi posle toga, a on je svakako zaslužio da ode. Sa druge strane imamo adekvatnu zamenu na njegovom mestu – aludirao je Matijašević na Dimitrija Kamenovića.

Iako su pomenuta trojica igrača najtraženija, ne bi bilo iznenađenje da još neko napusti klub. Matijašević je pomenuo i konkretna imena.

– Docić, Kopitović, Luka Stojanović su izneli sezonu, čak i mlađi igrači, kao Đorđević, Kovač, još neki. Opet, ne možemo sve da prodamo. Moramo da se koncentrišemo na prvo kolo, da prođemo Banants, počinje odmah potom i Super liga, razmišljamo i o meču protiv Napretka na startu šampionata. Uglavnom, i ako neko ode imaćemo konkretnu zamenu u svakom trenutku.

Za sada su Čukarički pojačala dvojica igrača, Nikola Ćirković i Stefan Cvetković.

– Cvetkovića smo pratili u omladincima Zvezde, igrao je potom dobro u Grafičaru, ima brzinu, videćemo kako će se uklopiti. Za sada je to sasvim dobro. Ćirkovića znamo dugo, još dok je igrao u Metalcu, napred desno, u Voždovcu je odigrao sve utakmice. I tu smo imali dve-tri opcije, šef se odlučio za njega, smatram da će Ćirković odraditi posao kako treba – optimista je Matijašević.

Prošle zime mnogi su bili sumnjičavi kad je Čukarički doveo igrača koji je u tom trenutku nastupao u trećem rangu takmičenja, u Srpskoj ligi grupa „Beograd“. Radi se o Stefanu Kovaču, koji je u Super ligi debitovao upravo u dresu Brđana minulog proleća.

– Imamo dobru saradnju sa IMT-om, kojem dajemo naše igrače. Sa njihovim predstavnicima kluba smo u zaista sjajnim odnosima, te ćemo nastaviti tu praksu. Braću Kovač znam iz mlađih kategorija Zvezde, nisam ih pratio kasnije. Ali, Mirosavljević i Matić pogledali Stefana, dobili smo prelaznu ocenu u tom trenutku. Doveli smo ga najpre na pozajmicu od šest meseci, sa opcijom potpisivanja ugovora, što smo kasnije i učinili. Iznenadio je mnoge u srpskom fudbalu, nadam se da će nastaviti tako. Uvek praktikujemo da gledamo i mečeve Prve lige, pa i Srpskih liga, koliko je to moguće, ali prevashodni cilj nam je da proizvedemo igrače iz naših mlađih kategorija za prvi tim – kazao je Matijašević, koji je potom dodao:

– Napravili smo bazu, ta deca su sva došla sa 13, 14, 15 godina na Banovo brdo. Šapić je na primer jedan od tih koji su izašli baš iz naše škole, Fratrović, Mićović, ima još nekoliko igrača. Ne može ni iz Beograda da izađe ne znam koliko igrača. Najviše u Srbiji ulažemo u omladinski fudbal, oko 35 odsto budžeta ulažemo u taj segment kluba.

FOTO: FK Čukarički

Čak sedmorica novih omladinaca priključeno je prvom timu na početku priprema. Trener Veselinović je u Sloveniji, kao što je to ranije najavio, svima pružio šansu.

– Velika je to stvar i za klub i za njih. Dosta godina se čekalo da izađe ovoliki broj omladinaca koji su priključeni prvom timu. Za pet-šest godina rada Omladinske škole, uz strategiju koju imamo, dočekali smo veliki broj talentovanih igrača. Sa druge strane, oni već imaju 18 19, 20 godina, nisu ni mnogo mladi. Možda jesu za naše uslove, ali dobiće šansu i nadam se da će je maksimalno iskoristiti.

Osvrnuo se potom Matijašević na prvog protivnika u Evropi, za kojeg je istakao da ne sme da bude potcenjen.

– Banants je klub koji se razvija iz godine u godinu, do kraja jermenskog šampionata bili su u vrhu tabele. Ni jedan protivnik za nas nije lak, svi se razvijaju, svi igraju fudbal, podsetiću vas da je i naša reprezentacija nedavno u Jermeniji odigrala nerešeno. Mnogi olako shvate ovakve rivale, ali ni naš kvalitet u srpskoj ligi nije preteran. Nadam se da ćemo proći prvo kolo, sve je na igračima i stručnom štabu.

Čime biste bili zadovoljni u Ligi Evrope?

– Najzadovoljniji bih bio da uđemo u grupu. Ako imate cilj, morate da ga jurite, pa kad ćete to dostići i da li ćete, ostaje da se vidi. Potrebna je naravno i doza sreće. Drugo kolo je do sada bilo famozno za Čukarički, tri puta smo stajali na toj prepreci. Ne znam hoćemo li prvog rivala proći, za sada samo o tome treba da razmišljamo, ne treba pričati unapred – zaključio je tehnički direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter