0
Evrokupovi

LIGA EVROPE, FINALE: Čelsi do nogu potukao Arsenal, plavi deo Londona slavi!

Objavljeno: 29.05.19 u 23:00

Fudbaleri Čelsija savladali su Arsenal sa 4:1 i tako stigli do trofeja namenjenog pobedniku Lige Evrope za sezonu 2018/19.

Sem nekoliko atraktivnih pokušaja driblinga u čemu je prednjačio Eden Azar nije bilo uzbuđenja u prvih osam minuta igre, a u devetom po desnom krilu probio je Mejtland-Najls, Kepa izboksovao loptu a na nju naleteo Obamejang, no nije uspeo da pogodi gol pa je ostalo 0:0.

U 11. minutu Azar je kombinovao, pokušavao je da se driblingom domogne pozicije za šut između trojice igrača Arsenala na oko dvadeset metara od gola, tom prilikom je pao ali slobodnog udarca nije bilo, mada je na usporenom snimku bilo jasno da je kontakt postojao, pa možemo da kažemo da je Čelsi oštećen.

Plavci su novu dobru priliku imali nakon faula koji je Sokratis napravio nad Žiruom, ali je nakon centaršuta Azara David Luiz napravio faul.

Već u narednom napadu Kolašinac je izbegao ofsajd nakon pravovremenog pasa Džake, kasnio je David Luiz, ali je uspeo da spreči centaršut uklizavši u poslednjem trenutku.

U 18. minutu meča Lakazet je dobio loptu u prostor, izbacio je Aspilikuetu, obišao i Kepu nakon čega je pao u momentu kada mu je lopta pobegla. Činilo se da je sudija Roki u prvom trenutku pokazao na penal, ali je nakon nekoliko trenutaka dao znak Kepi da izvede gol-aut, nakon što je iz VAR sobe dobio sugestiju da je Francuz zakačio Kepu kopačkom po licu.

Mnogo problema Mejtland-Najls je pravio Čelsiju, pa je u 21. minutu izborio korner, a David Luiz je pravovremenom reakcijom ispred Kolašinca sprečio „tobdžije“ da dođu do prednosti.

A iskoristićemo priliku da se, što bi legendarni Zvonko Mihajlovski rekao, „dok je lopta u vazduhu“ pozabavimo dešavanjima na tribinama, kad već nema o čemu konkretnom da se piše vezano za utakmicu. Novinarski gledano, i prazne tribine su vest…

Konkretniji je bio Arsenal u prvih 25 minuta, a tek nakon što smo ušli u završnih 20 minuta igre u prvom delu meča prvo je Obamejang centrirao a defanzivci Čelsija intervenisali trenutak pre nego što je ona stigla do Lakazeta, a u nastavku akcije oprobao je Džaka udarac sa oko 20 metara i naterao navijače Arsenala na uzdahe jer je tom prilikom lopta „liznula“ prečku, pa je ostalo 0:0.

Čelsi je prvi put ozbiljno pripretio preko Azara, i to nakon prodora po levom boku i kornera u nastavku akcije. Izveo ga je upravo Azar, Kante je stigao do lopte, prosledio je do Kovačića ali ideju reprezentativca Hrvatske nije ispratio Azar.

Upravo je Belgijanac u 34. minutu ponovo „bljesnuo“ sjajnom asistencijom za Emersona, ali je Čeh bio na nivou i sprečio gol, kao i pet minuta kasnije nakon nove akcije Azara i pokušaja Žirua, što je bila poslednja šansa u prvom poluvremenu. Drugi deo započeo je inicijativom Čelsija koja se isplatila u 49. minutu nakon centaršuta Emersona i sjajne realizacije Žirua, čime se Francuz popeo na čelo liste strelaca sa 11 golova, jednim više od Luke Jovića.

Arsenal je u 58. minutu preko Toreire pokušao da poravna, no Kante je bio na pravom mestu i izblokirao njegov šut, a samo dva minuta kasnije, Čelsi je napravio ključni korak ka peharu. Kovačić je u jeku inicijative Arsenala došao do lopte, povukao je, uposlio Azara a on sjajno pronašao Pedra kom nije bilo teško da loptu plasira u mrežu. 

To je preseklo Arsenal, pa je u 64. minutu usledila nova greška, Mejtland-Najls je skrivio penal nad Žiruom a Azar sa penala pogodio gol za 3:0.

Smanjio je Arsenal u 69. minutu preko Ivobija i to fantastičnim golom Nigerijca, ali je samo tri minuta kasnije bilo definitivno jasno gde ide trofej, nakon što je u 72. minutu Azar uposlio Žirua, on sjajno asistirao, a Belgijanac postigao svoj drugi gol za 4:1 i potvrdu pobede.

Razigrani Čelsi, loši Arsenal, pa je tim sa Stamford Bridža imao još par prilika ali je Čeh sjajno reagovao i zaustavljao pokušaje Azara, potom i u dva navrata nakon šuteva Vilijana, dok je sa druge strane Vilkok mogao da smanji rezultat, ali je lopta u situaciji kada je mogao da bira gde će je poslati otišla pored gola nakon asistencije Lakazeta i sa sobom odnela nadu da mogu do preokreta.

Na kraju, 4:1 i velika pobeda „plavaca“, prvi trofej Mauricija Sarija, te prvo izgubljeno finale za Unaja Emerija nakon tri osvojene titule sa Seviljom.

Ovo je ujedno drugi trofej Lige Evrope u istoriji Čelsija, nakon 2013. godine kada je strelac pobedonosnog gola bio Branislav Ivanović.

Liga Evrope, finale

Čelsi – Arsenal 4:1 (0:0)
(Žiru 49, Pedro 60, Azar 64 penal, 72 – Ivobi 69)

Čelsi

Arizabalaga – Aspilikueta, Kristijanesen, David Luiz, Emerson – Kante, Žoržinjo, Kovačić – Pedro, Azar, Žiru

Arsenal

Čeh – Sokratis, Košelni, Monreal, Metland-Najls – Toreira, Džaka, Kolašinac, Ozil – Obamejang, Lakazet

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter