0
Analize

Luis Enrike i Pep Gvardiola u sezoni 2000/2001

HOTSPORT ANALIZA: Oni su postali sinonim za fudbal – i na terenu, i sa klupe!

Objavljeno: 17.05.19 u 23:30

Biti odličan fudbaler ne znači biti trener istih kvaliteta, ipak, postoje primeri koji govore drugačije. 
HotSport vam donosi listu (relativno) mladih trenera koji će vladati fudbalskim svetom u narednom periodu, a koji su imali blistave fudbalske karijere. Iako važi pravilo da briljijanti taktičari ne mogu da budu dobri fudbaleri i obrnuto, oni pokazuju da je moguće imati najbolje od oba sveta. U uspešnim fudbalskim karijerama nastupali su pod palicom nekih od najvećih stručnjaka, a nema sumnje da su dosta toga pokupili i preneli na svoju trenersku karijeru. Donosimo vam listu trenera koji su već sada osvojili sve, a pred njima su još decenije uspešnih karijera. 

Luis Enrike (49 godina, Španija)

Aktuelni selektor Španije fudbalsku karijeru počeo je u Sportingu iz Hihona, potom je igrao u Realu i Barsi. Imao je 62 nastupa za Španiju. 2008. godine vodio je Barselonu B, potom Romu, Seltu iz Viga, usledio je povratak u prvi tim Barse, a od 2018. godine vodi Španiju. Osvojio je priznanje za trenera godine u Barseloni, FIFA trenera godine, Menadžera godine pod patronatom UEFA. Dva puta bio je šampion Španije, osvojio je tri Kupa Kralja, Superkup Španije, Ligu Šampiona, FIFA Svetsko prvenstvo za klubove, kao i UEFA Super kup.

FOTO: fcbarcelona.com

Didier Dešan (50 godina, Francuska)

Nastupao je kao fudbaler u Nantu, Marseju, Bordou, Juventusu, Čelsiju i Valensiji. U trenerskoj karijeri vodio je Monako, Juventus, Marsej i Francusku. Monako je 2003. godine uveo u finale Lige šampiona, godinu dana kasnije osvojio je Kup Francuske. Juventus je vodio kroz teško razdoblje za klub kada je zbog afere nameštanja mečeva ‘Stara dama završila u Seriji B’ pod Dešanom crno-beli su se ekspreno vratili na vrh. U Marseju je osvojio Ligu, 2009. godine, kao i tri puta Kup Francuske. Sa ‘Galskim petlovima‘ osvojio je Svetsko prvenstvo 2018. godine, a dve godine pre toga Francuska je bila vicešampion Evrope. Dobitnik je ordena Legije časti, najvišeg odlikovanja francuske vojske.

Pep Gvardiola (48 godina, Mančester Siti)

Ponikao je u Barseloni, nastupao je 11 godina za prvi tim od 1990. godine, nastupao je za Brešu, Romu, Al Ahli i Dorados. Ima sedam nastupa za reprezentaciju Katalonije, a u dresu Španije odigrao je 47 utakmica. Gvardiola nije imao mnogo klubova u karijeri kao trener. Godinu dana vodio je Barsu B, a potom tri godine Barselonu Osvojio je tri pehara šampiona Španije u tom periodu, kao i dva Kupa Kralja, i tri Superkupa. Imao je sa Barsom i dve osvojene Lige Šampiona. Sa Bajernom je bio suvereni vladar Nemačke, tri Bundeslige, dva kupa Nemačke, UEFA Super Kup, i Svetsko klupsko prvenstvo upisao je u svom tefteru Gvardiola. Sa Mančester Sitijem osvojio je dve titule prvaka Engleske, EFL Kup, kao i FA Komjuniti Šild. U Izboru ESPN proglašen je za osamnaestog najboljeg menadžera svih vremena. Proglašavan je trenerom godine pod patronatom Španije, UEFE i Engleske.

Huan Karlos Buskets, Luis Enrike, Žoze Murinjo i Pep Gvardiola svi u timu Barselone

Dijego Simeone. (49 godina, Atletiko Madrid)

Argentinac je imao karijeru dugu skoro dve decenije. Nastupao je u Pisi, Sevilji, Atletiku iz Madrida u dva navrata, Interu, Laciju i Rasingu. Ukupno je odigrao 513 utakmica, a od 2006. godine je fudbalski trener. Počeo je u Rasingu gde se nije dugo zadržao, potom je u Estudijantesu izgurao sezonu, usledila je jedna u River Plejtu, pa San Lorencu, Katanji, Rasingu i od 2011. godine je miljenik navijača Atletika i važi za čoveka koji je preporodio klub. Tokom boravka u Atletiku kao igrač osvajao je Kup Kralja i Ligu Španije. Potom je u Interu osvojio Kup. U Laciju je osvojio sve što je mogao u Italiji, a potom je ugrabio i Superkup UEFA. Proglašen je za najboljeg trenera Španije u sezoni 2015/16, Dva puta osvajao je Ligu Evrope, a jednom Kup Španije. Pod njegovom palicom Atletiko je igrao dva puta u finalu Lige Šampiona 2014. i 2015. godine.

Zinedin Zidan (46 godina, Real Madrid)

Tri puta Zidan je u igračkoj karijeri osvajao zlatnu loptu, jednom kao igrač Reala i dva puta juventusa. U dresu Reala bio je i najbolji fudbaler Evrope po izboru UEFA. Igrač godine bio je u dresu Bordoa, kao i tri puta u dresu Juventusa. Sa Francuskom je osvajao šampionat Evrope i prvenstvo Evrope. Dva puta je u Realu osvajao Kup Španije, Ligu šampiona i prvenstvo osvajao je po jednom. U dresu Juventusa osvajao je sve što se u Italiji može, a na isti način počeo je i trenersku karijeru. Kao trener Reala iz Madrida Francuz je osvojio prvenstvo Španije, Superkup Španije. Takođe treba istaći da je Zidan prvi uspeo da odbrani titulu u Ligi Šampiona, a elitno takmičenje osvojio je tri godine u nizu (2015, 2016, 2017. godine). Dva puta u tom periodu osvojio je Super Kup Evrope, kao i Svetsko klupsko prvenstvo. Nema sumnje da je Zizu u karijeri imao sjajne trenere od kojih je pokupio sve ono najbolje što su mogli da mu daju. Glad za trofejima iz igračkog perioda ostala mu je i trenerskim vodama. Početkom 2019. godine vratio se na klupu Reala gde ima budžet od pola milijarde koji će porasti još uz eventualne prodaje, a ukoliko dovede Pola Pogbu, Edena Azara i mnoga druga imena koja se najavljuju Real će ponovo osvajati sve nakon ovosezonskog posta.

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter