1
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

LEHIJA I NEFČI RAZOČARALI: Zvezda sve dalje od povlašćenog mesta u 2. kolu kvalfikacija za LŠ, evo šta to znači…

Objavljeno: 29.04.19 u 00:00

Lige širom Evrope se polako završavaju, slika oko šampiona je sve bistrija, a Crvena zvezda može da žali zbog dešavanja ovog vikenda.

Crvena zvezda će kvalfikacije za Ligu šampiona početi od prvog kola (prošle godine joj rival bio Spartaks iz Letonije) i bićepovlašćena tokom žreba. To znači da će joj rival biti šampion neke od fudbalski ‘nerazvijenih’ zemalja, sa mogućom ‘minom’ poput recimo mađarskog Ferencvaroša ili ne daj bože Slovana iz Bratislave.

Postojala je mogućnost da Crvena zvezda i u drugom kolu kvlafikacija za Ligu šampiona bude povlašćena, ali je bilo potrebno da u dve od šest liga šampioni ne budu Kopenhagen, APOEL, Steaua ili FCSB, Legija, Ludogorec ili Karabag. Najbolja situacija za crveno-bele je u Rumuniji gde je Steaua pre nešto više od sat vremena pobedila Astru sa 1:0, ali je i dalje druga sa dva boda manje od Kluža koji danas igra meč protiv Vitorula na svom stadionu i ako pobedi imaće pet bodova više u odnosu na FCSB tri kola pre kraja. Tako će navijači pomno pratiti danas dešavanja u Rumuniji, a ako tim iz Drakulinog grada slavi, Rumunija će biti precrtana i ostaje još jedna zemlja da se štiklira. To neće biti nimalo lako, situacija nije nimalo prijatna.

FOTO: Twitter

Najviše nade polagalo se u Poljsku gde je Lehija suvereno vladala. Legija je dugo bila druga, ali se sve srušilo ovog vikenda. Tim iz Gdanjska vodio je sa 1:0 protiv ekipe iz Varšave, a onda je Legija okrenula i slavila sa 3:1. Sada je prva sa 66 osvojenih bodova, tri više od Lehije četiri kola pre kraja. Od toga tim iz Varšave ima tri utakmice na svom terenu, te se čini da ovde Zvezda svoju sreću više ne može da potraži.

Danska je odavno otpala, jer tamo Kopenhagen suvereno vlada i čeka krunisanje u narednih sedam dana. Situacija je rešena sada i u Azerbejdžanu gde je Zvezdi potrebni Nefči poražen od Sumkijata 3:2 na svom terenu. Tu je Karabag iskoristio svoju šansu, pobedio je Ziru 3:0 i sada ima pet bodova više od ‘naftaša’ – 60:55. Ostaje nada da u sledećem kolu Nefči trijumfuje, a Karabag kiksne protiv Sabalija, te da derbi dve ekipe o šampionu odluči u poslednjem kolu. Ipak, Karabag ima meč loptu na svom terenu i teško da je može ispustiti.

Sada nada Zvezdi ostaje u dva prvenstva, na Kipru i u Bugarskoj. Nešto bolja situacija je na ‘rajskom ostrvu’, pošto je tamo APOEL prvi (ne odgovara Zvezdi), ali ima samo tri boda više u odnosu na drugoplasirani Apolon. Tu će situacija biti mnogo jasnija već u subotu kada se sastaju upravo APOEL i Apolon. Ako gosti slave ostaju dva ‘paklena’ kola u borbi za titulu, dok ako APOEL pobedi ili odigra nerešeno sve je rešeno i Zvezda ne može računati na Kipar.

FOTO: YouTube

U Bugarskoj situacija može već danas da  bude završena. Zvezdi ne odgovara da Ludogorec bude šampion države, a ‘luda šuma’ ima pet bodova više od CSKA iz Sofije. Ipak, ‘armija’ ima meč manje i ako bi danas pobedila Beroe u gostima vratila bi se u igru sa samo dva boda minusa. Do kraja je ostalo još pet kola, a Ludogorec 11. maja stiže na noge CSKA u Sofiju. Nada postoji…

Naravno, postoji uvek mogućnost da Crvena zvezda kao nepovlašćena u 2. kolu kvlafikacija dobije recimo neki APOEL sa Kipra kome se ponovo dogodi Suduva, ali to je već lutrija i sreća. Evo šta čeka crveno-bele ako se do kraja ovogodišnjih prvenstava sadašnje stanje ne promeni.

Crvena zvezda bi u žreb za 2. kolo kvlafikacija za Ligu šampiona ušla kao nepovlašćeni tim i to prvi ispod crte. To donosi pravi ‘pakao’ u borbi za treće kolo. Mogući rivali bili bi PAOK, Dinamo Zagreb, Kopenhagen, Seltik, BATE Borisov, Legija, APOEL, Astana i Karabag. Na prvi pogled ne baš poželjno, sem recimo poslednja tri rivala.

Nema sumnje da će ‘Delije’ pomno pratiti šta se narednih nedelja dešava u Bugarskoj, na Kipru, ali i dalje u Poljskoj…

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter