1
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

‘VEČITI’ DERBIJI U PLEJ-OFU: Zvezdi više leži sistem, ali pamti se čuvena pobeda Partizana (FOTO)

Objavljeno: 25.04.19 u 00:05

Pred nama je 160. večiti derbi, četvrti u plej-ofu Superlige. Na našem skeneru našli su se do sada odigrani mečevi u doigravanju.

Crvenoj zvezdi je pripao poslednji derbi koji je odigran u plej-ofu, dok je onaj odigran 2017. godine pripao Partizanu, a 2016. godine nije bilo pobednika. Zanimljivo je da je Crvena zvezda do sada sva četiri puta sezonu završavala na prvom mestu i bila domaćin drugoplasiranom Partizanu, a tri prethodna meča odigrana su u prvom kolu plej-ofa. Partizan je 2017. godine uspeo da pobedi Zvezdu i kući odnese šapmionski pehar. Ipak, složićemo se da crno-belima baš i ne leži ovakav sistem takmičenja.

FOTO: STARSPORT

151. ‘večiti derbi’ Crvena zvezda – Partizan 1:1 (0:0)

Regularni deo prve sezone u novom formatu takmičenja Crvena zvezda završila je sa 82 boda, 28 više od Partizana, ali se to svelo na svega  14 podelom poena, a derbi nije mnogo promenio poredak do kraja sezone. Kao što će u 160. derbiju suditi  debitant, tako je bilo i u ovom. Bio je to Aleksandar Vasić. Crvenu zvezdu su svi videli kao pobednika u tom dvoboju, jer je do 95. minuta imala igru, a od 85. minuta i rezultat. Strelac za Zvezdu bio je Predrag Sikimić. A izjednačenje Partizanu je doneo Everton Luiz golom u 95. minutu, a bila je to kardinalna greška Damira Kahrimana. Brazilac je šutirao sa skoro 30 metara, Kahriman pokušao da ukloni opasnost, a lopta mu je završila iza leđa. Te sezone Crvena zvezda je osvojila titulu sa četrnaest bodova više od Partizana.

FOTO: STARSPORT

154. ‘večiti derbi’ Crvena zvezda – Partizan 1:3 (0:1) (31. kolo Superliga Srbije)

Ova sezona ostaće upamćena kao ona u kojoj je Partizan kaskao za Zvezdom tokom većeg dela takmičarske godine. Na kraju regularnog dela sezone Zvezda je imala 79 bodova. Partizan je nakon podele bodova imao tri poena zaostatka za crveno-belima,  takođe su iskoristili i kiks crveno-belih protiv Voždovca u nastavku sezone (3:2 na stadionu Voždovca). Ispostavilo se da je pobeda u derbiju bila dovoljna za titulu crno-belima.  Dvadeset i sedam hiljada ljubitelja fudbala imalo je priliku da gleda odličan fudbal. Utakmicu su golovima na obe strane obeležili stranci. Poveo je Partizan preko Leonarda u 21. minutu, izjednačio je Boaći u 48. minutu. Leandre Tavamba vratio je Partizanu prednost u 68. minutu a jedanaest minuta kasnije ponovo je strelac bio Leonardo koji je postavio konačan rezultat.

 
Leonardo Petar Djurickovic 18.4.1017. April 18. 2017. Superliga Srbije, Crvena Zvezda – Partizan derbi plej of play off (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

157. ‘večiti derbi’ Crvena zvezda – Partizan 2:1 (2:0) (31. kolo Superlige Srbije)

Ligaški deo sezone Zvezda je završila ispred Partizana sa 77 bodova, 12 više od crno-belih, a u plej-of je ušla sa šest poena prednosti. Crvena zvezda nije dala Partizanu da u ovom meču priredi iznenađenje i trku za titulom učini interesantnijom.  Zanimljivo je da su golove na meču postigli igrači koji su u mladosti nosili dres tadašnjeg rivala. Povela je Zvezda u 18. minutu golom Nemanje Radonjića, a tri minuta kasnije prednost je uvećao Aleksandar Pešić. Te sezone dosta osporavani Ognjen Ožegović postigao je gol za Partizan, a to je učinio u osmom minutu sudijske nadoknade u drugom delu. Baš poput Pešića i Radonjića, Ožegović je u ranijim godinama svoje karijere nosio dres Crvene zvezde. Osmominutnom produžetku doprineli su neredi na tribinama stadiona „Rajko Mitić“ Sudija Danilo Grujić bio je primoran da prekine utakmicu zbog obračuna navijača. Policija je ekspresno reagovala i uspela da obuzda razjarenu masu, pa je meč posle kraćeg prekida nastavljen.

Prethodna dva derbija ove sezone nisu nam dala pobednika i zato je za očekivati da se sada situacija promeni. Crvena zvezda ima veliku prednost na tabeli nad Partizanom. Ekipa Save Miloševića se nalazi na trećoj poziciji sa istim brojem bodova kao i Čukarički na četvrtom i bod više od petoplasirane Mladosti. Obe ekipe u derbi ulaze rasterećeno, s tim da je za nijansu veći pritisak nad Partizanom koji u slučaju da želi da zadrži treću poziciju mora da igra na pobedu. Blagu prednost dajemo Partizanu koji je od dolaska novog stručnog štaba zaigrao znatno bolje. Savo Milošević se okružio odličnim stručnjacima na čelu sa Milanom Đurićem koji važi za odličnog stručnjaka i analitičara i zajedničkim snagama uspeli su da podignu crno-bele iz ponora i vrate ih na prave staze. ‘Iks faktor’ Crvene zvezde mogla bi da bude činjenica da su izabranici Vladana Milojevića dugo na okupu i uz odličnu atmosferu koja vlada kod crveno-belih takođe su i uigraniji. Ipak, Partizan je poražen u Nišu, a Zvezda na Banovom Brdu u proteklom kolu i videćemo je lakše izašao iz poraza.  

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

1 Komentara

  1. Ko normalan moze dati prednost Partizanu nakon svega u ovoj sezoni, to analoticaru mozes da se nadas i prizeljkujes, nikako da napises…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter