4
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HS ANALIZA: Tri razloga zbog kojih je 160. ‘večiti’ derbi ‘biti ili ne biti’ za Zvezdu i Partizan…

Objavljeno: 24.04.19 u 20:00

Koliko god dva trenera Vladan Milojević i Savo Milošević bežali od toga, 160. ‘večiti’ derbi je ‘biti ili ne biti’ za dva tima, a evo i zbog čega.

Do pre četiri dana sve je slutilo na to da će 160. dvoboj Crvene zvezde i Partizana biti borba za prestiž i da o ničemu neće odlučivati, a onda se za svega 26 sati sve promenilo. Prvo je Crvena zvezda pala na Banovom Brdu 3:2, a dan kasnije i Partizan u Nišu 3:1. Tako predstojeći 160. večiti derbi bi mogao da odluči o novom šampionu Srbije, ali i putnicima na leto u Evropu.

Zbog toga je sutrašnji duel na stadionu ‘Rajko Mitić’ od 19 časova ‘biti ili ne biti’ za Crvenu zvezdu i Partizan. Mada, to nisu jedini razlozi, ima ih još, evo koji su…

TITULA – EVROPA

Iako se činilo da je posle pobede nad Radničkim iz Niša rezultatom 3:0 Crvena zvezda rešila pitanje novog šampiona Srbije, ipak nije. Poraz čete Vladana Milojevića na Banovom brdu od Čukaričkog, kao i pobeda ‘Reala sa Nišave’ protiv Partizana ponovo je zakuvao prvenstvo, jer su se izabranici Nenada Lalatovića vratili na zaostatak od svega četiri boda. U slučaju da Partizan pobedi Crvenu zvezdu u sutrašnjem derbiju, a Radnički slavi na ‘Čairu’ protiv Čukaričkog razlika bi bila samo jedan bod i u poslednja četiri kola gledali bismo neverovatnu trku. Takođe, ako bi Crvena zvezda savladala Partizan skoro sigurno bi bila šampion Srbije, jer je teško za očekivati da crveno-beli u poslednja četiri kola mogu dva puta da ‘kiksnu’.

Sa druge strane Partizan strepi za Evropu. Crno-beli su sebi dozvolili da posle poraza u Nišu moraju da razmišljaju o tome hoće li se izboriti za mesto koje vodi u evro takmičenja. Čukarički ima isti broj bodova, dok Mladost ima samo bod manje. U slučaju trijumfa u 160. ‘večitom derbiju’ Partizan bi napravio veliki korak ka kvalifikacijama za Ligu Evrope, a ako bi doživeo poraz, pa čak i remi četa Save Miloševića bi se u slučaju nerešenog ishoda derbija u Nišu (igraju Radnički i Čukarički) i pobede Mladosti u Lučanima nad Vojvodinom našla ispod ‘crte’ koja sledeće sezone vodi u UEFA takmičenja. ‘Parnom valjku’ bi onda preostalo da se u poslednja četiri kola do poslednje kapi znoja bori za Evropu, mada ruku na srce raspored im do kraja nije težak, baš kao ni Zvezdi, Radničkom i Čukaričkom. Ipak, čini se da je ovo dovoljan razlog da kažemo da je predstojeći 160. ‘večiti derbi’ biti ili ne biti za dva tima.

TITULA ‘NIJE VALIDNA’ – UZMITE JE ‘AKO VAS NIJE SRAMOTA’

Stižemo i do onog dela koji se zove – ‘PRESTIŽ’. Nema sumnje da bi Crvena zvezda do titule prvaka Srbije mogla i bez pobede u sutrašnjem derbiju. Remi bi takođe bio nedostižan za Radnički, a poraz bi i dalje Zvezdu držao na korak ispred Nišlija. Ipak, titula bez pobede u tri derbija za navijače crveno-belih ne bi imala isti ukus, da kažemo ne bi bila ‘validna’. Tačnije, dala bi mogućnost drugoj strani da likuje i širi tezu da prednost Crvene zvezde nije realna i da je prvenstvo bilo ‘neregularno’.

FOTO: STARSPORT

‘Delije’ po svaku cenu žele trijumf nad Partizanom, prvi ove sezone, posle toga mogu reći da je ovo bila sjajna godina. Prednost nad ‘večitim’ rivalom bi bila uvećana, a takođe on bi bio gurnut u grčevitu borbu za Evropu. Danas se moglo čuti među navijačima crveno-belih: ‘Njih samo mi ove sezone pobedili nismo’…

Sa druge strane pobeda Partizana nad Zvezdom u derbiju bi bila melem na ranu ‘Grobara’ u sezoni za zaborav. Ne pamte pristalice crno-belih da je njihov klub nekada bio ovako loš. Serije poraza dovele su do toga da Partizan strepi za Evropu, što je do pre nekoliko meseci bili skoro, pa nemoguće. Pobeda na stadionu ‘Rajko Mitić’ bila bi korak ka Evropi, ali i povod da navijači kluba iz Humske udare na drugu stranu i ospore joj titulu. Tada bi čuvena teza Milana Lole Smiljanića ponovo dospela u žižu javnosti, a ona glasi ‘Neka uzmu sada titulu, ako ih nije sramota’…

NEKI NOVI POČETAK – IZLAZAK IZ KRIZE ZA SPAS SEZONE

Crvena zvezda je na Banovom brdu prekinula neverovatan niz od 57 utakmica bez poraza. Pobeda nad Partizanom bila bi najbolja terapija, jer je ekipa sigurno pala. U slučaju novog poraza bilo bi pravo pitanje u kom će smeru krenuti nastavak sezone. Trijumf bi sigurno crveno-bele vratio na pravi put i bio dobar ‘mlaz’ da poleti ka tituli, ali i kasnije ‘duploj kruni’, jer je četa Vladana Milojevića jednim velikim korakom u finalu. Ko zna, možda bi to bio početak neke nove serije nepobedivosti.

Partizan posle dolaska Save Miloševića igra bolje, ali su rezultati i dalje po sistemu ‘toplo-hladno’. Pobeda nad Zvezdom mogla bi da bude podstrek za ovaj uzdrmani tim pred nastavak sezone u kom je cilj izboriti Evropu i pokušati doći do trofeja u Kupu Srbije. U slučaju poraza sutra veliko je pitanje koliko bi Saša Ilić i drugari imali snage da se izdignu i spasu ono što se spasiti dade…

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

4 Komentara

  1. . Ipak, titula bez pobede u tri derbija za navijače crveno-belih ne bi imala isti ukus, da kažemo ne bi bila ‘validna’. Tačnije, dala bi mogućnost drugoj strani da likuje i širi tezu da prednost Crvene zvezde nije realna i da je prvenstvo bilo ‘neregularno

    a koliko titula je partizan osvojio bez pobede u derbijima? Jel znate ono kada su osvojili titulu kada su izgubili 4:1 i be pobede u derbijima?

    0
    0
    Odgovori
  2. . Ipak, titula bez pobede u tri derbija za navijače crveno-belih ne bi imala isti ukus, da kažemo ne bi bila ‘validna’. Tačnije, dala bi mogućnost drugoj strani da likuje i širi tezu da prednost Crvene zvezde nije realna i da je prvenstvo bilo ‘neregularno

    a jel znate koliko titula je partizan osvojio bez pobede u derbiju i nikome to nije smetalo? Jel se secate kasa su izgubili 4:1 a osvojili titulu?

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter