0
Domaći fudbal

FOTO: HOTSPORT / PETAR LAZIĆ

DEJAN SAVIĆEVIĆ: Crnogorci koji su preskočili Zvezdu i Partizan zaradili su mnogo novca, ali gde su danas…

Objavljeno: 24.04.19 u 20:47

Legendarni Dejan Savićević govorio je za ‘Vijesti’ o stanju u crnogorskom fudbalu, a pomenuo je Crvenu zvezdu, Partizan i Dinamo iz Zagreba.

Genije je prvo govorio o stanju u crnogorskim klubovima gde ne postoje osnovna oruđa za rad od visećih lopti preko prepreka do kapica. Evo šta je Dejo Savićević odogovorio na pitanje kakvo je stanje u crnogorskom fudbalu.

– Nikako! Sa stanjem kakvo je trenutno u omladinskom fudbalu – nikako! Pre mesec Mojaš Radonjić, koji je za to zadužen od strane Izvršnog odbora FSCG, obišao je i pogledao sve klubove koji se takmiče pod našim okriljem, sve kadetske i omladinske ekipe. To je na tako niskom nivou, poražavajuće! Evo jedan primer: nijedna ekipa u Crnoj Gori nema viseću loptu za udaranje glavom. Onda je sve jasno. Većina ekipa nema ni prepreke, prepone, štapove, čunjeve, kapice… A da ne pričamo o nekim većim količinama lopti. To je poražavajuće … Ono što je evidentno jeste da su nam te mlađe selekcije fizički, ili da tako kažem trkački, slabije od ostalih. Ajde, mogu da razumem da su u tom segmentu ispred nas Nemačka, Engleska i Francuska, ali naše selekcije su u zaostatku i za ekipama iz okruženja, što ne bi trebalo da bude. Mislimo da taj rad sa mlađim kategorijama treba popraviti. Treba ga mnogo, mnogo popraviti – rekao je Dejan Savićević za ‘Vijesti’.

On je istakao da je velika greška što mladi fudbaleri iz Crne Gore preskaču Crvenu zvezdu, Partizan i Dinamo iz Zagreba, već se odmah sele u evropske bogate zemlje.

– Mislim da bi, kao i u moje vreme, naši igrači trebalo da idu ili u Zvezdu, ili u Partizan, ili u Dinamo. Ali, ono što sam primetio kod naših fudbalera je da svi oni koji su pošli u Zvezdu ili Partizan, misle da je tamo kraj. Nisu shvatili da je to samo jedna stepenica ka „putu u raj” – kako je volim da kažem – gde obezbedite i sebe i familiju. Nego, oni se zaustave u Beogradu, zadovolje se time i misle da je završena sva fudbalska priča. Bilo je dosta takvih primera, a bilo je i primera igrača koji su otišli napolje i promašili klubove. Tu pre svih mislim na Bakića i Đorđevića, pa i mali Aleksandar Boljević tek u posljednjih godinu i po dana ima priliku da igra i vidi se koliko je napredovao. Jer, ako ne igraš, nema napretka. Vidim da je i Đorđević sad ponovo počeo da daje golove, igra. Pa i Vešović je lutao dok se nije skrasio u Rijeci i odigrao vrhunski, prodao se, a sad isto igra dobro u Legiji. Za mladog igrača najbitnije je da igra, da ne napravi pauzu kao što su pravili određeni mladi igrači, gubili se, pa traže sebe, pa možda pojedini i dan danas traže sebe. Velike su pare i ja ih razumem na neki način, jer nekoliko igrača su po odlasku iz Crne Gore, kad su preskočili Zvezdu i Partizan, napravili ugovore za poštovanje i normalno je što su postupili tako. Ali, nažalost, u karijeri su stagnirali – zaključio je Dejan Savićević.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter