0
Evroliga

HS ANALIZA: Od fudbalskih nagrada vam se zavriti u glavi, evo koliko novca zarade šampioni Evrope u košarci, rukometu i odbojci…

Objavljeno: 04.04.19 u 22:05

Sport odavno nije zabava, već je biznis. Dok evropska fudbalska krovna organizacija UEFA ‘debelo’ nagrađuje timove učesnike najelitnijeg takmičenja, u ostalim sportovima stvari su daleko od idealnih.

Iako se u košarci vrti veliki novac, ECA se nije baš ‘isprsila’ da nagradi ekipe učesnike Evrolige za pobede. Ukoliko ekipa pobedi u regularnom delu sezone od ‘elitnog takmičenja’ dobija 40 hiljada evra, pobeda u plej-ofu ekipi donosi 70 hiljada evra, dok osvajač pehara u najelitnijem košarkaškom takmičenju zaradi jedan milion evra. Cifre koje pomalo šokiraju kada se pročitaju informacije sa kolikim ulaganjima u igrački kadar ekipe ulaze u sezonu. 

FOTO: STARSPORT

Ako pogledamo stanje u rukometnoj Ligi šampiona, konkretne cifre koje klubovi zarade u regularnom delu sezone nisu javno dostupne na sajtu EHF, tako da nije poznato koliku nagradu za pobedu u grupnoj fazi klubovi inkasiraju. Klubovi takođe dobijaju određenu novčanu nagradu za svaki meč koji pobede u plej-ofu. Ozbiljniji novac zarađuju učesnici koji dođu do fajnal for završnice dobijaju po 500.000 evra, a pobednik bude bogatiji za jedan milion evropskih novčanica. 

FOTO: YouTube

Najporažavajuće stanje je u odbojci. Klubovi imaju određene finansijske izdatke, poput osiguranja za sve igrače i učesnike, registracione troškove od 2000 evra, za plej-of ove cifre idu od pet do osam hiljada evra. U slučaju pobede u grupnoj fazi klubovi za pobedu dobijaju četiri hiljada evra, za poraz dve hiljade i šestotina, u plej-ofu klubovi za pobede zarade do šest hiljada, (porazi četiri hiljada). Pobednik dobija 50 hiljada, dok drugoplasirani zaradi 30 hiljada, trećeplasirani 20, a četvrtoplasirani 10 hiljada evra. 

 

Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu, a u njoj se ‘obruću’ milijarde evra na godišnjem nivou. UEFA u godišnjem izveštaju na svom sajtu navodi da se među klubovima učesnicima godišnje, srazmerno uspehu, podeli preko dve milijarde evra.

FOTO: Twitter/Real Madrid

Otud ne iznenađuje da je UEFA izdašna ka klubovima koji joj donose veliki profit. Veliki deo klubovi dobijaju preko tv prava, a 548 miliona deli se klubovima za pobede, remije. 

Ulazak u grupnu fazu u džepove klubova ubaci 15,4 miliona evra, a svaka pobeda u Lige šampiona klubovima donosi 2,7 miliona evra, dok za jedan remi klubovi zarade 900.000 evra. Plasman u šesnaestinu finala LŠ donosi klubovima dodatnih 9.2 miliona evra, a za plasman u četvrtfinale klubovi zarade dodatnih 10 miliona, plasman u polufinale u kasu plasiranih klubova doda još 12 miliona, a finale donosi 15 miliona evra po klubu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter