5
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT UGAO: ‘Bombe’ koje nikada nisu eksplodirale – pet najgorih stranaca Zvezde i Partizana (FOTO)

Objavljeno: 12.03.19 u 00:00

Fudbalski ‘večiti’ derbi uvek je izazivao veliku pažnju javnosti. Pariraju crveno i crno-beli u svim aspektima, a tako je i kada su u pitanju promašaji. 

Veliki klubovi znaju da omaše kada su u pitanju transferi. Izuzetak nisu ni Crvena zvezda i Partizan. Imali su i jedni i drugi ožiljke na transfer pijaci od kojih se i dan danas oporavljaju. HotSport vam donosi ‘večiti’ derbi najvećih transfer promašaja. 

Lista je napravljena bez numeričke važnosti, a počinjemo sa crno-belima.

PARTIZAN

EDUARDO PAŠEKO

Najavljivan je kao veliko pojačanje Partizana, a sigurno da je za to vreme bio najskuplje. Na samom početku njegovog bitisanja u Partizanu bilo je dosta drame. Nedostajao je sertifikat, a kada je stigao ubrzo se i povredio. Sa Partizanom je potpisao četvorogodišnji ugovor, a na terenu je proveo samo 1300 minuta u svim takmičenjima.

Sjajne igre u Brazilu koje su ga preporučile, između ostalih, kada je na utakmici brazilske druge lige postigao pet golova u jednom meču, nismo imali prilike da vidimo na delu.

Debitovao je protiv Škendije, tada je i postigao gol, posle utakmice protiv Genka teže se povredio, a taman kada se vratio u tim u proleće 2012. godine, zadobio je još težu povredu na meču protiv Spartaka u Subotici.

Partizan ga je vratio u Sao Paolo, a zbog povreda se penzionisao u 28 godini. 

ASEN NIKOLOV

U Humskoj je Nikolov najavljivan kao veliko pojačanje, a uspeo je da sastavi jedva četiri nedelje u Beogradu. Ispostavilo se da Bugarin godinu dana nije igrao, a pre toga je celu sezonu grejao klupu u Azerbejdžanu.

Na debiju su ga navijači izviždali jer je bio fizički nespreman za beton ligu, a kamoli elitni rang. Karijeru je počeo u Matici, potom je igrao u Levskom, Slaviji, Turanu, a potom je ‘bugarski Bebeto‘ došao u Partizan, a pre nego što je raspakovao kofere, nakon tri nedelje u klubu napustio je Partizan.

Potom je igrao u Bakuu, pa se godinu dana kasnije vratio u Bugarsku, a karijeru je završio 2010. u redovima francuskog niželigaša Le Pontea. 

MOHAMED ZABIJA

Partizan je sezonama jurio Zabiju, kada su ga konačno ulovili uz obeštećenje od 500.000 evra, nije opravdao očekivanja.

Libijac je u Partizan doveden iz kluba Al Arabi iz Kuvajta za koji je tokom jedne sezone, na 20 utakmica postigao devet golova – sasvim dovoljno da privuče pažnju crno-belih. Ali, u Partizanu je bio daleko ispod tog nivoa, četiri utakmice i samo jedan gol.

Zabija je u klub sa sobom doneo i nešto što mu svakako nije pomoglo da se bolje integriše u ekipu i bolje se nametne: doslednost u verskim običajima. Pa je tako postio za vreme Ramazana što mu je otežalo da odgovori izazovima koji su se našli pred njega.

Zabija trenutno nastupa u redovima Al Itihada, u čije redove je prešao 2017. Partizan je najveći klub u čijem dresu je nastupao. 

ALEKSIS NGAMBI

Kamerunski štoper je u Partizan došao iz Francuske. Nosio je dres Monpeljea, tamo je igrao tri sezone i odličnom odbranom preporučio se beogradskom klubu sa ozbiljnom biografijom i epitetom velikog pojačanja.

Odigrao je 73 utakmice i postigao tri gola u Francuskoj. Na promociji u Partizanu rekao je da navijači mogu da očekuju ‘ubicu’ na terenu, ali navijači nisu videli ništa što je obećao Ngambi.

Dobio je šansu da se pokaže na dve utakmice, više od toga u Humskoj nisu imali hrabrosti da mu dozvole da igra. Otišao je već na polusezoni sa etiketom igrača od kog se mnogo očekivalo, a nije pokazao apsolutno ništa.

Tridesetsedmogodišnji Ngambi karijeru je završio 2010. godine, a ni kriv ni dužan osvojio je pehar u Kupu Srbije i šampionski pehar sa crno-belima. Igrao je potom u Litvaniji, Rumuniji i Grčkoj, upravo u Rumuniji je završio karijeru. 

SEJDUB SUMA 

Suma je sinonim ‘bombe’ sa kratkim fitiljem. Pompezno je najavljijvan, a promocija mu je upriličena na stadionu uz prisustvo navijača.

Najplaćeniji igrač u istoriji FK Partizan obeštećenje koje je Partizan platio za njega za naše uslove astronomskih 1,650,000 evra. U dresu Partizana za sezonu i po odigrao je 40 mečeva u svim takmičenjima.

Igrom ipak nije opravdao veliku platu i astronomski transfer koji je Partizan uložio i vratio je sa šest pogodaka i samo tri asistencije.

Partizan ga je letos pozajmio Makabiju iz Haife, uz opciju otkupa ugovora. 

FOTO: STARSPORT

CRVENA ZVEZDA

AILTON

Iako je Crvena zvezda Brazilca platila ‘samo’ 300.000 evra, njegov dolazak 2006. godine odjeknuo je kao bomba.

Gojazni Ailton je u karijeri nastupao za velikane evropskog fudbala i u svom opusu ima osvojenu titulu šampiona Nemačke, Kup Nemačke i titulu najboljeg strelca lige. U Crvenoj zvezdi ipak nije došao do izražaja, a čini se da se nije ni trudio.

Odigrao je dva meča u Kupu UEFA, a samo jedan u Superligi. Ušao je u igru protiv Partizana 2006. godine i na terenu proveo samo sedam minuta.

Crvena zvezda ga je potom pozajmila Grashopersu, gde se takođe nije naigrao. Posle crveno-belih igrao je u dvanaest nižerazrednih klubova, a onda je 2014. okačio kopačke o klin. 

FOTO: STARSPORT

MIRNES ŠIŠIĆ

Slovenac je u Crvenoj zvezdi igrao 2009. godine. Došao je iz Olimpijakosa za 150.000 evra. Na 12 utakmica imao je pet asistencija, a potom je karijeru nastavio u Grčkoj odakle je i došao u Zvezdu.

Nigde nije imao zapažen učinak. Plata koju je primao u Crvenoj zvezdi bila je 375.000 evra, a njega je Zvezda isplaćivala do 2015. godine kada je zbog ‘greha iz prošlosti’ klub umalo bio tužen kod FIFA.

Dug je ipak isplaćen pre nego što su crveno-beli došli u ozbiljnije probleme. Šišić je i danas sinonim za jedan od najvećih promašaja Crvene zvezde

DŽONATAN KAFU

Njegov dolazak iz Bordoa najavljivan je kao posao veka. Došao je na pozajmicu uz mogućnost otkupa ugovora, Crvena zvezda je ovu ‘grešku’ platila 700.000 evra, a Kafu je odigrao dva meča u Superligi Srbije bez značajnijeg učinka.

Stiče se utisak da je Crvena zvezda mogla pametnije da iskoristi taj novac, jer iz izjava koje su davane medijima čini se da uprava kluba jedva čeka da mu vidi leđa.

Kafu se nije zalagao na terenu, niti na treninzima, te je Vladan Milojević na kašičicu ukazivao šansu Brazilcu, a to mu nije bilo dovoljno. Nije opravdao očekivanja navijača, a ni epitet velikog pojačanja. 

FOTO: STARSPORT

ERNAN BARKOS

Sledeći fudbaler na listi nije se snašao u Crvenoj zvezdi, ali gde god drugde da je igrao – blistao je. Crvena zvezda je od Barkosa očekivala sjaj, a dobila je očaj.

Na šesnaest utakmica za Crvenu zvezdu postigao je Barkos 2 gola, oba Banatu i posle toga se njegov kvalitet i epitet ‘bombe’ zbog kojeg je došao u Zvezdu izgubio.

Za navijače je postao predmet podsmeha i dali su mu nadimak Ernan Varkos, a posle odlaska iz Crvene zvezde je ‘procvetao’.

U Kineskoj ligi je na 14 utakmica postigao 10 golova. U Gremiju iz Porto Alegrea je na 80 mečeva postigao 26 golova, a igrao je i u Sportingu iz Lisabona.

Takođe je bio nakon Crvene zvezde na meti Intera iz Milana. 

FOTO: STARSPORT

GŽEGOŽ BRONOVICKI 

Poljak je najveći greh u novijoj istoriji Crvene zvezde. Kada ga je doveo, Dragan Stojković Piksi je te 2007. godine na promociji rekao:

– Jeste li videli kakvo smo pojačanje doveli. Igra na levom i desnom beku, a na meču Poljske i Portugala stavio je u džep Kristijana Ronalda!

Izgleda da je u džep stavio i svoj talenat, koji je potom zaturio jer u Crvenoj zvezdi kontroverzni defanzivac nije pokazao baš ništa.

Doveden je kao standardni reprezentativac Poljske i ključni fudbaler varšavske Legije. Zvezda ga je platila 975,000 evra, a na konta tužbe zbog neisplaćenih zarada Bronovicki je od Crvene zvezde dobio još 875.000 evra, koje mu je isplaćivala do nedavno.

Bronovicki je izjavio da mu je Crvena zvezda uništila život i da zbog toga potražuje ‘svoje pare’. Crvenoj zvezdi je ostao ožiljak koji će se još dugo videti. 

FOTO: STARSPORT

Zapratite najbolju sportsku stranicu na Instagramu – HOTSPORT 

0
0

5 Komentara

  1. Svi su ovi šarena laža u odnosu kad je Mrkela presao u Inter… Auuuuu tebra najavljen i potpisao uz trube a onda… Nula

    0
    0
    Odgovori
  2. Ne slažem se za Barkosa. Iz nekih razloga niko nije hteo ili umeo da mu da bar jednu upotrebljivu loptu na utakmici. Neka svako pregleda klip revanša protiv poljskog Groclina, kad je Zvezda prvi put ušla u grupnu fazu lige UEFA. Nakon pasa po zemlji sa desne strane poljski štoper je propustio loptu do Barkosa. Umesto da se lopta odbije od njega on je majstorski primirio i u stilu Maradone iz mesta lobovao golmana svećom. I umesto da to bude evrogol i najgol, linijski sudija pravi katastrofalnu grešku i maše ofsajd! Eh, da je postojao VAR možda bi Barkos stvarno postao VARkos!

    0
    0
    Odgovori
  3. Grobari me ne interesuju. Ali kod nas najveci promasaji kod piksija i niko ni da ga pozove u tuzilastvo da makar da izjavu ,ako nije on ko je vrsio pritisak na njega. Tuzno kao i sve kod nas

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter