0
Evropske lige

FOTO: Premijer liga

JEZIVO, TUŽNO, BIZARNO I TRAGIČNO: Devet momenata iz istorije Premijer lige koji i danas šokiraju svet (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 11.03.19 u 22:45

Premijer liga se u ovom obliku igra od 1992. godine, ali je fudbal na „ostrvu“ prisutan mnogo duže, i za to vreme „najvažnija sporedna stvar na svetu“ mnogo puta nas je obradovala, ali i naterala da u stanju šoka gledamo u televizor, pokušavajući da shvatimo šta se dešava.

Poslednji takav događaj zbio se pre nešto više od 24 sata, kada je navijač Birmingema uleteo na teren i udario kapitena Aston Vile Džeka Griliša.

Navijač je kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 14 nedelja, Grilišu će morati da plati odštetu od 100 funti, a na sve to dobio je i desetogodišnju zabranu ulaska na stadione u Engleskoj.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na devet događaja iz istorije Premijer lige koji su zahvaljujući svojoj bizarnosti, šoku koji su izazvali i odjeku širom sveta zacementirali svoje mesto u istoriji engleskog fudbala, i o kojima navijači i danas pričaju. 

1. Tragedija na stadionu Hilsboro

Ukoliko se nekada anđete u Liverpulu, prvo što će vam upasti u oči jeste da su Bitlsi maltene na svakom koraku, posebno u ulici Metju. Jednostavno, čitav grad diše u ritmu „buba“ i na svakom koraju možete čuti nešto iz njihovog opusa. Ukoliko posetite muzej grada Liverpula na legendarnom Albert doku, moći ćete da vidite izložbu posvećenu Džonu Lenonu i Joko Ono. A onda, u sred njihovih ličnih ispovesti, fotografija i memorablija iz života ovog muzičkog para naletećete na sobu naslovljenu sa „U sećanje na 96“.

Zatim, ukoliko odlučite da odete na stadion Evertona, gradskog rivala „redsa“, i uzmete turu tokom koje ćete saznati brojne stvari vezane kako za Gudison park, tako i za istoriju samog kluba, te rivalitet sa „komšijama“ (deli ih veoma lep park), u oči će vam gotovo sigurno upasti znak koji nose na reveru, a na kom stoji isti broj kao i u muzeju – 96.

Taj broj služi kako bi podsetio sve na navijače Liverpula koji su 15. aprila 1989. godine poginuli kada je, zbog neshvatljive odluke policije da širom otvori kapije, nekoliko hiljada navijača u istom trenutku nagrnulo ka centralnom delu tribine iza gola Liverpula.

Posle Hilsboroa UEFA je donela odluku o ugradnji stolica na tribine i zabranu prodaje karata preko kapaciteta.

(Youtube/ ODN)

2. Kung Fu Kantona i konferencija za istoriju

Poznat je bio Erik Kantona po svom temperamentu, a jedan događaj nastao kao posledica tog temperamenta i danas mnogi smatraju najšokantnijim događajem u istoriji engleskog fudbala.

Datum je bio 25. januar 1995. godine, kada su fudbaleri Mančester Junajteda gostovali Kristal Palasu. Kantona je isključen zbog šutiranja defanzivca Palasa Ričarda Šoa. Francuz je krenuo ka tunelu, kada se na opšte zaprepašćenje svih koji su praitli utakmicu zaleteo i pravim kung fu udarcem nasrnuo na navijača Palasa Metjua Simonsa, koji je prethodno sišao 11 redova kako bi Kantoni rekao „Od**bi u Francusku“, uz još nekoliko uvreda. Kantona je nastavio da ga udara, da bi ga redari nekako odvojili. Bilo je jasno da ga čeka teška kazna, neki su tražili deportaciju, a Kantona je osuđen na 120 časova društvenog rada.

(Youtube/ Jack Scott)

Potom je, na antologijskoj konferenciji za medije, rekao sledeće:

– Kada galebovi prate brod, to je zato što misle da će sardine biti bačene u more. Hvala vam puno.

3. Roj Kin i start kojim je okončao karijeru rivalu

Kada su u septembru 1997. godine fudbaleri Mančester Junajteda gostovali na Eland Roudu i tom prilikom zaostajali za jedan gol, dodatan problem nastao je u vidu povrede Roja Kina prilikom starta nad Alfijem Halandom

Haland je Kina optužio da folira, ali se ispostavilo da je povreda teže prirode, pa je stameni borac morao da provede skoro godinu dana van terena.

Nije zaboravio to Kin, pa je tri i po godine kasnije, u aprilu 2001. godine startovao na Halanda, tada igrača Mančester Sitija,  tako da je Norvežanin nekoliko godina kasnije rekao:

– Drago mi je samo zato što mi je noga bila u vazduhu, inače bi mi naneo mnogo štete. 

Iako je proglašen najgorim startom tog dana, Kin je zbog ovoga prvobitno kažnjen samo sa 5.000 funti i tri utakmice zabrane igranja. Ipak, nedugo pošto je objavio svoju biografiju u kojoj je priznao da je namerno povredio rivala, od strane fudbalskog saveza usledila je kazna od još pet mečeva, uz dodatnih 150.000 funti. Kin se branio kako je „pisac kog je platio da napiše u njegovo ime loše tu priču preneo na papir“.

4. Paolo di Kanio i napad na sudiju

Još jedan u nizu temperamentnih momaka sa ove liste, Paolo di Kanio je imao i dobrih momenata, poput onoga kada je prekinuo akciju svog Vest Hema protiv Evertona zbog povrede čuvara mreže „karamela“. Ipak, ono po čemu je ušao u legendu jeste događaj iz septembra 1998. godine, kada je na Hilsborou u dresu Šefild Venzdeja igrao protiv Arsenala. Sudija Pol Alkok isključio je Di Kanija, a Italijan je na to odgovorio odgurivanjem, nakon čega se arbitar našao na zemlji. Alkok je preminuo početkom 2018. godine nakon višegodišnje borbe sa kancerom.

5. „Vampi“ Suarez i ujed Baneta Ivanovića 

Iako je već imao jedan takav incident iz vremena kada je nosio dres Ajaksa (kažnjen sedam utakmica zabrane igranja), retko ko je verovao da će Luis Suarez ponovo ugristi nekoga. Ipak, 21. aprila 2013. godine na „putu“ Urugvajcu našao se naš Branislav Ivanović. Utakmica je završena 2:2 upravo golom Suareza, a po njenom okončanju premijer Velike Britanije Dejvid Kameron tražio je oštru kaznu za fudbalera Liverpula. Oštra je i bila – Suarez je propustio čak deset utakmica.

6. Robi Fauler i „kokainska proslava“

Fauler je 1999. godine kažnjen sa 60.000 funti od strane kluba, te četir utakmice suspenzije od strane Lige zato što je pogodak protiv Evertona proslavio imitirajući ušmrkavanje kokaina. Posle meča se pravdao da je to uradio „jer su ga navijači Evertona vređali govoreći da je narkoman“. Fauler je u to vreme bio pod istragom zbog korišćenja droge.

7. Kad saigrači „ikrste pesnice“

Centralna tema aprila 2005. godine ne samo u Engleskoj već i u čitavom svetu fudbala bio je okršaj Kirona Dajera i Lija Bojera, perjanica Njukasla, koji su nesporazum odlučili da razreše onako kako je najmanje odgovaralo i njima dvojci, ali i samom klubu – pesnicama. Zbog toga su kažnjeni sa po tri utakmice neigranja uz isključenje, a Bojer je dodatno kažnjen jer je započeo tuču sa još tri utakmice kazne i 30.000 funti, dok je klub ovog fudbalera sankcionisao sa šesttonedeljnom platom.

8. Picagejt – iliti „Kada je Fabregas Fergusona pogodio picom“

Bez dileme jedan od najbizarnijih događaja na listi dogodio se 24. oktobra 2004. godine. Rivali su bili Mančester Junajted i Arsenal. Tobdžije su imale niz od 49 mečeva bez poraza, ali je Junajted uspeo da zabeleži pobedu od 2:0 i tako prekine seriju ekipe Arsena Vengera. Upravo je Francuz posle meča ušao u diskusiju sa ser Aleksom Fergusonom, a kao kulminacija velikog broja duela i čarki doletelo je parče pice bačeno od strane Seska Fabregasa koje je Fergusona pogodilo u glavu, a potom se lagano spustilo niz njegovo odelo. Kako je kasnije Ešli Kol opisao, udarac je ispratilo jedno glasno „šljap“.

9. Požar koji je proslavu pretvorio u tragediju

Bredford Siti i Linkoln Siti trebalo je da tog 11. maja 1985. godine odigraju meč u svečarskoj atmosferi, pošto je Bredford ranije već obezbedio titulu šampiona Treće lige i plasman u viši rang. Nije se dugo igralo, tek nekoliko minuta, kada je na stadionu Veli Parejd počela da gori vatra, koja se ubrzo proširila na čitavu tribinu. Bilans – 56 poginulih i preko 250 povređenih.

HotSport možete pratiti i na Instagramu – hvala na poverenju!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter