4
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT UGAO: Partizanove varijante – čime Mirković ovog puta može da iznenadi Milojevića? (VIDEO)

Objavljeno: 26.02.19 u 19:55

U 158. ‘večitom’ derbiju Partizan je, neočekivano, nadigrao Crvenu zvezdu. Koliko je realno da se to ponovi i u predstojećem 159. susretu najvećih rivala?

Iako Partizan nije slavio u septembarskom duelu crno i crveno-belih, ostaće taj meč upamćen kao jedan od njegovih najboljih u poslednjih nekoliko sezona. Pre svega kada je reč o zalaganju igrača, srčanosti, ali i lepršavosti u igri kojom su ‘vezivali’ igrače Zvezde po terenu u Humskoj.

Da, najviše će se iz 158. ‘večitog’ derbija pamtiti odluka sudija Đokića (pomoćnog) i Grujića (glavnog) da priznaju ‘večno’ sumnjivi gol Ričmonda Boaćija. Ali, kada se u obzir uzmu kvaliteti i vrednosti dva tima, moral posle učešča jednih u Ligi šampiona, a eliminacije drugih u pretkolu Lige Evrope, činjenica ostaje da se Zvezda pukom srećom izvukla sa krajnjih 1:1.

‘Krivac’ za to bio je i Zoran Mirković, trener debitant u najvećoj svetkovini srpskog fudbala, koji je tada pre meča održao neverovatan motivacioni govor igračima u svlačionici, a pre toga ih dobro pripremio i ‘našpanovao’ za sve što ih očekuje protiv aktuelnog šampiona.

Može li takav slučaj da bude i u subotu od 18 časova na stadionu ‘Rajko Mitić’? Veoma je diskutabilno. Mirković je svojim gospodskim manirima u ulozi trenera uveliko u srcima navijača, a u svom prvom derbiju pokazao je da mu taktičke sposobnosti nikako nisu slaba strana.

Tada je kao faktor iznenađenja Aleksandar Šćekić ‘hapsio’ protivničke igrače, Danilo Pantić i Marko Janković ‘plesali’ po terenu, Svetozar Marković položio diplomski ispit na poziciji štopera. Međutim, Jankovića i Markovića sada neće biti, Pantić je još uvek povređen, Šćekić nije projektovan za startera, a svakako ovog puta ne bi ponovo bio iznenađenje za Vladana Milojevića.

Partizan će sigurno izgledati značajno drugačije. Kako zbog gore navedenih promena u timu, tako i zbog činjenice da ne postoji nijedan razlog da u ovom derbiju ne zaigra sa dvojicom napadača, što je sistem igre koji se pokazao mnogo boljim za crno-bele.

U prva dva kola prolećne polusezone, Partizan je dao šest, a nije primio nijedan gol, dok su Rikardo Gomeš i Nemanja Nikolić demonstrirali sve bolju uigranost i saradnju. Obojica su jedan drugom asistirali za golove prošle subote protiv Proletera, s tim što je Gomeš dva puta pogađao metu rivala.

FOTO: STARSPORT

Dakle, očekujemo Partizan u formaciji 4-4-2. Na golu, nema sumnji, stajaće Vladimir Stojković, ali je dilema ko će zaigrati u poslednjoj liniji. Pre svega je pitanje, da li će Mirković šansu pružiti još uvek maloletnom Strahinji Pavloviću (u maju puni 18 godina). U tom slučaju bi na desnom boku bio Nemanja R. Miletić.

‘Marakana’, veliki pritisak, ‘večiti’ derbi. Na Mirkoviću je da proceni da li je Pavlović spreman za ogroman ispit. U suprotnom, na desnom boku igrao bi Miroslav Vulićević, a ljubimac navijača sa nadimkom ‘Ćelavi’ Miletić bi bio štoper uz Marka Valijentea. Levo je gotovo siguran Nemanja G. Miletić.

Vezni red donosi najveće nedoumice, ali i mogućnosti za iznenađenja trenera ‘parnog valjka’. Kao sve bolji kreator igre se nametnuo Nebojša Kosović, dok je pravi ‘kvarilac’ igre protivnika’ Saša Zdjelar. I ohrabrenje za trenera je njihova odlična međusobna saradnja.

Mesto na krilu gotovo sigurno ima Goran Zakarić, a ukoliko sve bude u redu sa lakšom povredom zbog koje nije igrao protiv Proletera, velika snaga Partizana na suprotnoj strani biće Zoran ‘Bambi’ Tošić.

FOTO: STARSPORT

Tako za sada stoje stvari sa očekivanim sastavom crno-belih, međutim, Mirković ima prostora za taktične manevre. Mnogo toga zavisi od toga hoće li se i koliko Danilo Pantić oporaviti od povrede Ahilove tetive koju vuče još sa priprema u Turskoj. Sa njim u timu, ekipa dobija na kreativnosti, pregled igre, pas, šut i centaršut. A potencijalno i promenu sistema u 4-5-1, sa njim kao ‘lažnom devetkom’.

Gore pomenuti Šćekić je sve iznenadio u prošlom derbiju, možda u sebi ‘nosi to nešto’ za velike utakmice, a ako to postoji, Mirković je sigurno dobro upoznat. Može da igra u veznom redu, bilo kojoj formaciji, a visinom i brzinom bez problema bi odgovorio čak i na zadatke na poziciji štopera. Videćemo u kojoj ulogi za popularni ‘Batica’ planira…

Ne smemo i nećemo zaboraviti mlađanog Filipa Stevanovića, novog bisera crno-bele škole, koji je i protiv Proletera pokazao da u njemu čuči veliki talenat i želja za igrom. Da, on je jedan od igrača koji se igra fudbala. Ali, da li je spreman da bude Partizanov ‘kec iz rukava’ i ‘džoker’ baš protiv najvećeg rivala na njegovom stadionu?

Zašto da ne. Isto važi za njega, kao i za Strahinju Pavlovića – na ovakvim utakmicama se postaje veliki igrač.

FOTO: STARSPORT

Nema nikakve sumnje, Crvena zvezda će biti favorit. Zbog vrednosti i kvaliteta igrača, kako onih koji su igrali u Ligi šampiona, tako i onih koji su stigli tokom zime. Partizan nije bio aktivan na tržištu, a i oni igrači koji su stigli (Musa Ndže, Dejan Georgijević, Radivoj Bosić), nisu u planu da imaju ozbiljnu ulogu u ovom derbiju.

Tačno je, derbi je derbi, favorita tu nema, ali znamo ko sigurno neće smeti da se brani, čeka i igra hazarderski. Partizan mora da napadne i pokuša da nekim lukavstvom, fudbalskim štosom i vicem nadmudri rivala.

Priznali to ili ne, pobeda za crno-bele je imperativ. U suprotnom, snovi o povratku titule biće izgubljeni, a čak i drugo mesto biće mnogo daleko…

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

4 Komentara

  1. Jedino iznenađenje za Milojevića bi bilo da se Mirković skine i zaigra za partizan, a to bi ujedno i bilo pojačanje za ovu njihovu odbranu

    0
    0
    Odgovori
  2. Savetujem Partizanu da otpocne inicijativu za novo pravilo, pravo na 3 golmana na golu, jer ako ostane samo jedan 3 komada su zagarantovana, imaju jos nekoliko dana do derbija, brzo… ako im ne odobre nek istupe iz lige

    0
    0
    Odgovori
    • Da ste jači jači ste, ali nemoj peći zeca dok je u šumi još, kao što reče čovek derbi je derbi kad smo bili tri put jači jedva smo se čupali, videćemo favoriti jeste, a dali ćete pobediti otom potom. Sportski pozdrav.

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter