1
AdmiralBet ABA Liga

FOTO: STARSPORT

‘GLUVI TELEFONI’ – EDICIJA ‘VEČITI’ DERBI: Iliti ‘Kako bi pomeranje derbija moglo da izazove nezapamćen haos na ulicama Beograda’

Objavljeno: 07.02.19 u 20:38

Utakmica između Crvene zvezde i Partizana je sportski praznik, ma koja disciplina da je u pitanju, ali, očekivano, ubedljivo najviše pažnje privlače fudbalska i košarkaška edicija duela ‘večitih rivala’. Zahvaljujući „gluvim telefonima“, ove godine bismo mogli istog datuma da na programu imamo upravo duele fudbalskih i košarkaških sekcija ova dva giganta srpskog sporta, i to na oko pet kilometara razdaljine.

No, krenimo iz početka.

Pre svega, pomeranje termina odigravanja 159. prvenstvenog duela Crvene zvezde i Paritzana nije novina, pošto je isto učinjeno i u aprilu prošle godine, kada je utakmica sa srede, 11. aprila prebačena na subotu, 14. april. Razlog je više nego očigledan – želja oba kluba da tribine budu što punije.

Ove godine je utakmica sa srede, 27. februara pomerena za subotu, 2. mart. Očekivano, reklo bi se. A s obzirom na to da je gotovo sigurno da će utakmica, pre svega zbog televizijskog prenosa, početi u kasnijim popodnevnim satima, za očekivati je da se lopta zakotrlja između 17 i 19 časova. 

I tu dolazimo do „gluvih telefona“. Promena termina odigravanja „večitog derbija“ nije toliko čudna sama po sebi, koliko jeste činjenica da je istog dana, u isto vreme, zakazan – još jedan večiti derbi!

Naime, u okviru 20. kola regionalne ABA lige Crvena zvezda i Partizan bi trebalo da odigraju svoj meč istog dana, sa početkom u 18 časova, o čemu svedoče i zvanični sajtovi ova dva kluba:

Kao što možete videti, datum je zajednički – 2. mart, na Zvezdinom sajtu stoji i termin početka utakmice (18 časova). Da je večiti derbi zaista zakazan za 2. mart su nam nezvanično potvrdili i u Crvenoj zvezdi, mogućnost da je greška dva srpska kluba u pitanju je gotovo minimalna.

To ujedno znači i da bi fudbalski „večiti derbi“ morao da počne bar tri sata pre košarkaškog, dakle oko 16 časova, ili da bi košarkaški bio pomeren na kasniji termin, od 21 čas, mada bi to svakako predstavljalo veliki izazov, jer bi bez sumnje veliki broj lnavijača sa tribina stadiona „Rajko Mitić“ nakon utakmice krenuo ka „Pioniru„, te bi pred policijom i organizatorima bio izuzetno težak zadatak da to sve na pravi način i obezbede.

A onda smo „bacili pogled“ na sajt ABA lige:

Kao što se možete uveriti, razlike gotovo da nema – timovi su isti, mesec je isti (mart), godina je ista (2019.), čak je i satnica ista (18 časova), jedina razlika je dan, pošto ABA liga na svojoj internet prezentaciji tvrdi da će „večiti derbi“ biti odigran dan kasnije u odnosu na datum koji je označen na zvaničnim sajtovima crveno i crno-belih, 3. marta.

Dakle – fudbalski večiti derbi je po svemu sudeći pomeren na dan za koji je zakazan i košarkaški večiti derbi, ako je verovati rasporedima na zvaničnim sajtovima Crvene zvezde i Partizana. Za to vreme, zvanični sajt takmičenja u kom bi košarkaški duel trebalo da bude odigran pruža totalno drugačiju informaciju od beogradskih klubova?!

Iako je teško zamisliti da će košarkaški i fudbalski derbi biti odigrani istog dana, pre svega zbog toga što bi bilo gotovo nemoguće obezbediti da sve prođe bez problema, postavlja se pitanje kako se uopšte došlo u situaciju da ova dva meča budu zakazana za isti dan? Bar u 21. veku nije teško proveriti da li postoji još neki događaj već zakazan za taj datum. 

Takođe, velika je nedoumica kako je došlo do različitih informacija kod „večitih“ i na sajtu ABA lige, s obzirom na to da su termini utakmica određeni još pre početka sezone, te bi u skladu sa tim i klubovi postupili? Ili jednostavno postoji veliki nedostatak komunikacije između klubova i lige?

FOTO: STARSPORT

S obzirom na to da je do utakmica dve ekipe ostalo još nešto manje od mesec dana, izvesno je da će do neke promene doći, što znači da će najverovatnije abaligaški derbi biti pomeren za 24 časa.

Ukoliko, pak, bude doneta odluka da nema pomeranja, pa fudbalski derbi počne (recimo) u 17 časova, a košarkaški u 21 čas, šta da vam kažemo… Imate vremena da se naoružate strpljenjem do tad. Očekuje nas dug vikend… Kako nas, tako i pripadnike reda i mira, koji gotovo sigurno sa pažnjom i neskrivenim oduševljenjem prate razvoj situacije. 

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter