0
Domaći fudbal

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

PRIZNANJE ZA REPREZENTATIVCA SRBIJE: Dušanu Tadiću Februarska nagrada

Objavljeno: 22.01.19 u 15:43

Bivši fudbaler Vojvodine i aktuelni reprezentativac Srbije Dušan Tadić dobitnik je Februarske nagrade Grada Novog Sada za 2018. godinu, jednoglasno je odlučeno na današnjoj svečanoj sednici Skupštine Grada Novog Sada.

Najviše gradsko priznanje dodeljeno je Dušanu Tadiću za ostvarene vrhunske sportske rezultate, kojima se pronosi slava omladinske škole fudbalskog kluba Vojvodina i afirmiše ugled Grada Novog Sada u svetu.

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije nekadašnji igrač „stare dame“, a trenutni fudbaler Ajaksa iz Amsterdama, podneo je upravo fudbalski klub Vojvodina.

Dušan Tadić je rođen 20. novembra 1988. godine u Bačkoj Topoli. Prve fudbalske korake je napravio u rodnom mestu u AIK-u, a od 2002. godine je bio član Vojvodine i kao talentovani fudbaler uspešno je prošao kroz omladinsku školu „Ilija Pantelić“. Za seniorski tim Vojvodine je nastupao od sezone 2006/07. i u naredne četiri godine je u crveno-belom dresu odigrao ukupno 107 utakmica i postigao 29 golova. U holandski klub Groningen prelazi 2010. godine, gde nastavlja uspešnu fudbalsku karijeru, pa je tako u sezoni 2010/11. sa 22 asistencije bio jedan od najboljih asistenata u Evropi. Njegova karijera beleži dalji uspon potpisivanjem trogodišnjeg ugovor sa FK Tvente 2012. godine, kada biva proglašen za najboljeg fudbalera Holandije. Fudbalsku karijeru 2014. godine je nastavio u engleskom premijerligašu Sautemptonu, gde beleži sjajne rezultate, a od 2018. godine Dušan Tadić uspešno igra za slavni Ajaks iz Amsterdama.

Za fudbalsku reprezentaciju Srbije igra od 2008. godine i za nju je do sada nastupio 61 put i postigao 20 golova. Posebno treba istaći njegov izuzetan doprinos plasmanu reprezentacije Srbije na Svetsko prvenstvo u Rusiji prošle godine.

Februarska nagrada dodeljuje se kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća građana Novog Sada, koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana. Ovo priznanje Skupština Grada dodeljuje građaninu za objedinjene napore koji su u duhu slobodarskih tradicija Grada, negovanja međuljudske tolerancije i jedinstva svih njegovih građana za aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini, kao i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima, a povodom Dana Grada – 1. februara, dana kada je 1748. godine Novi Sad proglašen slobodnim kraljevskim gradom.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter