0
Domaći fudbal

FOTO: Screenshot

GENERALNI SEKRETAR ZAJEDNICE SUPERLIGAŠA: Hoćemo VAR, a stadione nemamo!

Objavljeno: 26.12.18 u 11:15

Generalni sekretar Zajednice Superligaša Srbije odgovorio je Partizanu na zahtev da se u srpski fudbal uvede VAR sistem.

Darko Ramovš govorio je za list ‘Alo’ o uvođenju VAR sistema u Superligu Srbije i ponovo je istakao da je to za sada nemoguća misija. Razlog nije samo novac, već i infrastruktura u Srbiji.

– Nemoguće je trenutno kod nas uvesti VAR tehnologiju. Finansijski je tako nešto veoma zahtevno. Čak i da Zajednica ima sredstava za tako nešto ili da se ona obezbede uz pomoć sponzora, Saveza, države ili na neki drugi način, naši stadioni nemaju infrastrukturu – rekao je Ramovš za ‘Alo’.

On je objasnio koliko košta samo održavanje VAR sistema na godišnjem nivou.

– Daću vam primer poljske lige, gde je VAR je implementiran. Oni imaju svoju produkciju, reportažno vozilo, pokrivaju sve utakmice. Njih samo održavanje košta oko 1,2 miliona evra na godišnjem nivou. Za nas je to nemoguće – rekao je Ramovš i nabrojao još neke probleme:

– Ajde i to da kažemo, ovaj sistem nije svuda zaživeo, a pokazao je i neke slabosti. Da, on donosi dosta dobrih stvari, ali ne može on protiv nekih banalnih činjenica. Pa mi na stadionu nemamo svuda jak signal interneta. A kada je tako, nema mogućnosti da se signal brzo distribuira do sudijske sobe. Ima tu mnogo operativnih stvari. Opet se vraćam na obezbeđenje sopstvene produkcije. Mi imamo odličnu saradnju sa „Arena sportom“, ali ta TV kuća može da prenosi četiri utakmice tokom vikenda. A mi bismo morali da obezbedimo osam prenosa kako bismo obezbedili finansiranje.

Za uvođenje VAR sistema u Srbiji je potrebno vreme, evo kada se pomoćna sudijska soba može naći u srpskom fudbalu.

– Zajednica jeste mesto gde treba da se priča na ovu temu. Ali ponavljam, ne raspolažemo finansijama. To je jedan faktor. Sigurno da će se stvari poboljšati gradnjom novih stadiona. Čujemo i da ćemo dobiti nacionalni stadion, a da će se renovirati postojeći. Tada će se otvoriti mogućnost da se razvije VAR projekat – istakao je Darko Ramovš.

Sada je jasno, prvo se moraju renovirati svi stadioni, a tek onda da se razmatra uvuđenje VAR sistema.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter