1
Fudbal

FOTO: STARSPORT

HS UGAO: Do Evropskog još šest i po meseci, pred Đorovićem ‘lepeza’ i slatke muke izbora – od Živkovića i Jovića, pa sve do ‘klinaca’

Objavljeno: 25.11.18 u 21:10

Od 16. do 30. juna sledeće godine će Srbija igrati na Evropskom prvenstvu mladih reprezentacija.

Glavno pitanje koje se nameće kod Đorovićevog izbora igrača za Evropsko prvenstvo jeste da li će kod sastavljanja računati na neke od momaka iz seniorske reprezentacije i one sa novembarskog turnira iz Crne Gore, mlađe, koja će naslediti aktuelnu.

Ambasador prvenstva, Andrea Pirlo, je na žrebu doneo sreću Orlićima pošto će se u grupi nadmetati sa Nemačkom, Austrijom i Danskom. Sem borbe za trofej prvaka Starog kontinenta, 12 evropskih selekcija će se boriti i za četiri pozicije koje vode na Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

Što se igrača tiče, svaka kvalifikovana selekcija će na turnir moći da vodi fudbalere rođene 1996. godine i mlađe, što u praksi znači da bismo u Italiji i San Marinu mogli da vidimo imena kao što su Kilijan Mbape, Marko Asensio, Dele Ali, Timo Verner, Liroj Sane, Lukas Ernandez, Markus Rašford, Osman Dembele

Većina njih je po mišljenju mnogih, a i samih njih verovatno, ‘prerasla’ ovakve turnire… Kada je reč o izboru selektora Gorana Đorovića, učešće nekoliko fudbalera iz one izlazne generacije bi bilo dragoceno.

Na spisku Gorana Đorovića za Evropsko prvenstvo 2019. godine biće 23 igrača, od čega tri golmana. Boris Radunović, Filip Manojlović i Dragan Rosić su bili najčešće pozivani od strane aktuelnog selektora u čijim beleškama verovatno stoji i ime Nikole Vasiljevića, golmana Radnika rođenog 1996. godine kojeg je Mladen Krstajić par puta pozivao u A selekciju. U prvom planu trenutno nije Vanja Milinković-Savić koji bi uskoro mogao da dobije kontinuitet igara u Seriji A što je dobar korak ka dresu nacionalnog tima.

FOTO: STARSPORT

A kada je reč o ostatku tima…

Što se defanzivaca tiče, Đorović ne bi trebalo da priredi puno iznenađenja, a neka bi mogla da se dese na poziciji štopera.

Vukašin Jovanović sa trakom na ruci komandovao je ceo kvalifikacioni ciklus. Iako ga nije bilo u kvalifikacijama, pravo igranja na prvenstvu ima Srđan Babić koji je poslednji put uz Orliće bio u septembru prošle godine, kada je sa klupe ispratio ubedljivu pobedu od 4:0 nad Gibraltarom u kvalifikacijama za prvenstvo. Ako je Đorović na prijateljski kup nedavno igran u Crnoj Gori gledao kao test za neke od mlađih momaka, prilici da zaigra na Evropskom prvenstvu bi mogao da se nada i štoper Partizana na pozajmici u Zemunu, Strahinja Bošnjak koji je odigrao odličan meč protiv Makedonaca u Podgorici.

Bošnjak je jedan od momaka rođenih 1999. godine koji bi mogli da imaju reprezentativne obaveze nakon završene sezone. Istom mogu da se nadaju i Svetozar Marković koji je već standardni mladi reprezentativac, a i Luka Ilić i Dejan Joveljić, kao i Njegoš Petrović. Iako sva petorica igrača ne budu igrala u Italiji i San Marinu, oni će biti nosioci dolazne generacije Orlića.

Dosta će se tek pričati o onima koji mesto u mladoj reprezentaciji imaju, ali se čini da na njih Đorović neće moći da računa. To su Nikola Milenković, Andrija Živković, Saša Lukić i Nemanja Radonjić. Pošto su rođeni 1996. godine, Radonjiću, Živkoviću i Lukiću je ovo poslednja prilika da zaigraju za mladu selekciju. Nišlijski tandem već duži period nije među Orlićima pošto se izborio za poziv u A selekciju, kao i bivši vezista Partizana koji trenutno igra za Torino. Milenković je godinu dana mlađi i itekako bi značio reprezentaciji na Evropskom prvenstvu, kao i Marko Grujić, vezista Liverpula na pozajmici u Herti. Bivši fudbaler Crvene zvezde je ’96 godište i ima pravo igranja, ali su za njegov odlazak na prvenstvo verovatno i najmanje šanse od ranije pomenutih.

Poslednji u nizu prekomandovanih iz mlade u seniorsku reprezentaciju jeste Luka Jović. Napadač Ajntrahta igra sezonu iz snova, ali kako je prošao cele kvalifikacije sa vršnjacima, logično bi bilo da predvodi napad reprezentacije Srbije u Italiji i San Marinu.

Činjenica je da do Evropskog prvenstva ima dosta vremena, a ovo su neki od fudbalera kojima bi Đorović mogao da uputi poziv:

1996: Vukašin Jovanović, Miroslav Bogosavac, Milan Gajić, Filip Manojlović, Srđan Babić, Danilo Pantić, Đorđe Denić, Andrija Živković, Nemanja Radonjić, Boris Radunović, Dragan Rosić, Nikola Vasiljević, Miladin Stevanović, Milan Gajić, Nemanja Ćalasan, Saša Lukić, Nemanja Mihajlović, Marko Mrkić, Nikola Srećković, Bogdan Mladenović…

1997: Luka Jović, Nikola Milenković, Aleksandar Lutovac, Lazar Ranđelović, Ivan Šaponjić, Vanja Milinković-Savić, Petar Mićin…

1998: Aleksandar Mesarović, Uroš Račić, Luka Adžić, Igor Zlatanović, Erhan Mašović…

1999: Aleksa Terzić, Luka Ilić, Strahinja Bošnjak, Dušan Joković, Njegoš Petrović, Strahinja Jovanović…

2000: Svetozar Marković, Filip Stuparević…

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter