0
Evrokupovi

FOTO: STARSPORT

NIŠTA OD REGIONALNE LIGE, ALI: Predsednik UEFA najavio reforme koje će uticati na srpske klubove!

Objavljeno: 22.11.18 u 23:02

Predsednik Evropske kuće fudbala najavio je promene u UEFA takmičenjima, ali ne i osnivanje regionalne lige na Balkanu kojoj se mnogi nadaju.

Postoji dosta zagovornika regionalne lige u fudbalu, te da bi ona, poput košarkaške, povećala kvalitet među timovima koji u njoj učestvuju. Ali isto tako postoji deo fudbalske javnosti koji smatra da će, baš kao u košarci, domaći šampionati izgubiti na značaju i kvalitetu.

Obe opcije imaju svoje ‘pluseve’ i ‘minuseve’, ali dok je prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin protiv nje, do organizacije sigurno neće doći.

A Čeferin jeste protiv toga i to je večeras otkrio na gostovanju u Bosni i Hercegovini, gde je otvorena kuća fudbala BiH.

– Spremamo reformu fudbala u Evropi koja će nastupiti 2024. godine. Mnogo više klubova će igrati međunarodna takmičenja, a to znači puno veću mogućnost zarade. Ne planiramo regionalne lige, konkretno situacija na Balkanu nije sazrela za to. Ko će preuzeti sigurnosnu odgovornost za to? Što se tiče Superlige, to je fikcija koja u suštini nije ni postojala. To je samo medijski spin. Pre dva dana sam u Briselu imao sastanak sa predstavnicima evropskih klubova i svi klubovi, uključujući one najveće, su rekli da ih Superliga ne zanima. Dok sam ja ovde neće biti nikakve Superlige. To bi bila smrt za fudbal – rekao je Čeferin koji je Slovenac.

Međutim, kada je reč o VAR tehnologiji, tu je popustio i ona će od sledeće sezone ući u širu primenu.

– VAR nije jasan jer se ne zna ko je glavni. Onaj sudija u kabini ili onaj na terenu? Šta ako pomoćni sudija pokaže ofsajd, a VAR pokaze da nije bio? Šta se tada radi? Kako da se ponovi akcija? UEFA trenutno radi na preciziranju pravila i najkasnije od iduće sezone ćemo ga koristiti u Ligi šampiona – objasnio je Čeferin.

Pohvalio je i Ligu nacija koja se pokazala mnogo boljom od običnih prijateljskih susreta.

– Liga nacija je ispala bolje nego što smo očekivali. Kada uporedimo brojeve gledalaca na prijateljskim mečevima ranije i sada u Ligi nacija, neverovatna je razlika – rekao je Čeferin.

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter