0
Domaći fudbal

FOTO: FIFA

DAN ‘D’ ZA NAJVAŽNIJU SPOREDNU STVAR NA SVETU: Na ‘stolu’ čak 50 novih pravila – fudbal će od sutra biti sasvim drugačija igra!

Objavljeno: 22.11.18 u 15:25

Fudbal kakav poznajemo danas bi veoma lako mogao da ode u istoriju. Naime, na godišnjem sastanku FIFA i IFAB (Internaconalni bord fudbalskih asocijacija) koji će danas biti održan u Glazgovu biće reči o čak 50 novih fudbalskih pravila.

IFAB se sastoji od pet članova – četiri su članovi fudbalskih saveza zemalja Velike Britanije (Škotska, Severna Irska, Vels i Engleska), dok je peti član FIFA, čiji glas se računa kao 50%.

 

Predstavnici ovih pet organizacija, koji nose naziv „Čuvari zakona igre“, sastaju se godišnje dva puta, a jedan od ta dva sastanka za cilj ima usvajanje novih pravila sa ciljem poboljšanja fudbalske igre.

Danas će navodno biti reči o oko 50 novih mogućnosti kada je fudbal u pitanju, a neki od tih predloga mogli bi iz korena da promene igru kakvu do sada poznajemo.

Igra posle izvedenog jedanaesterca

Ono o čemu je bilo reči u poslednje vreme i zvanično će biti predloženo. Naime, ideja je da se ukine nastavak igre nakon izvedenog penala, što znači da će izvođenje kaznenog udarca biti rađeno na isti način kao i tokom penal serije, i neće biti moguće pogoditi iz „popravnog“, u slučaju da udarac zaustavi golman, a ne okvir gola.

Ni golman neće više smeti da igra rukom

Naravno, ne u svim situacijama. Ukoliko fudbaler vrati loptu golmanu namerno, čuvar mreže gubi povlastice koje idu sa njegovom pozicijom i biva tretiran isto kao svi ostali fudbaleri na terenu, pa će hvatanje lopte rukom umesto indirekta biti sankcionisano penalom.

Promena načina izvođenja penača

Tokom penal serije ekipe više neće šutirati naizmenično, već će ići po takozvanom „ABBA“ sistemu. Ekipa koja prva izvodi penal u drugoj seriji šutira druga, potom u trećoj opet prva, i tako do kraja.

Demistifikacija termina „igranje rukom“

Mnogo puta do sad bili smo u situaciji da diskutujemo o tome da li je ili ne udarac lopte u ruku bio penal, jer je u obzir trebalo uzeti i položaj ruke, i blizinu lopte, i snagu udarca… No, sada bi to trebalo da bude promenjeno. Predlog je da svako dizanje ruke iznad nivoa ramena ujedno označava nedozvoljenu igru.

Drugo pravilo vezano za igru rukom kaže da će, u slučaju da pogodak bude postignut bilo kojim delom ruke, on biti poništen.

Izmene i „krađa vremena“

 

Jedno od glavnih oružja kojima treneri pribegavaju kako bi što više vremena proteklo u slučaju povoljnog rezultata jesu izmene, a nova pravila bi trebalo to da u znatnoj meri smanje.

Prvo, prilikom izmene fudbaleri neće više izlaziti na sredini terena, već kod najbliže aut-linije, kako bi igra što pre bila nastavljena. 

Drugo, golmani će imati mogućnost da loptu dodaju saigraču koji se nalazi u kaznenom prostoru iz gol-auta, pa ni tu neće biti gubitka vremena.

Slobodni udarci

Do sada je bila praksa da i fudbaleri ekipe za koju je dosuđen faul mogu da stoje u živom zidu i tako ometaju odbranu, a novi predlog kaže da će u živom zidu smeti da stoje samo igrači odbrane, dok će protivnici morati da budu na određenoj udaljenosti.

Kazne

Još jedna novina mogli bi da budu akumulirane kazne za trenere, koji će takođe u slučaju nekoliko žutih kartona biti suspendovani. 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter