Fudbalska reprezentacija Srbije osvojila je prvo mesto u 4. grupi ‘C’ Lige nacija, a već zna i potencijalnog rivala u baražu za Evropsko prvenstvo.

Čudno je takmičenje ova Liga nacija. Tačnije ona je za reprezentacije slabijeg ranga šansa dva da se nađu na Evropskom prvenstvu. Pobednici svih grupa u ligama ‘A’, ‘B’, ‘C’ i ‘D’ plasirali su se u baraž za kontinentalno prvenstvo koji će se održati u martu 2020. godine. Među njima je i Srbija, ali moglo bi da se dogodi da ‘orlovi’ ni ne igraju na fajnal-foru ‘C’ Lige nacija.


Naime, ‘orlovi’ su osvojenim prvim mestom u grupi obezbedili plasman u ‘B’ Ligu nacija i baraž za Evropsko prvenstvo. Baraž čini fajnal-for ‘C’ lige sastavljen od pobednika četiri grupe. Pored Srbije to su Škotska, Norveška i Finska. Šta više već je poznato sa kim bi Srbija mogla da igra u polufinalu baraža za Evropsko prvenstvo, a to je selekcija Norveške. Zemlja fjordova bi bila domaćin tog meča, jer je na ukupnoj tabeli zauzela drugo mesto, a treće je pripalo Srbiji. Drugi par bi činile prvoplasirana Škotska i četvrtoplasirana Finska, a meč bi se igrao u Glazgovu ili Edinburgu. Pobednici ta dva meča kroz nekoliko dana bi se sastali u finalu, a domaćina bi oderdio žreb, što znači da bi ta utakmica mogla da se odigra u Srbiji. Kada se pogleda društvo, čini se da bi ‘orlovi’ mogli da se nađu na EP preko Lige nacija i baraža.

Ipak, Srbija možda i neće igati baraž. Naime, ako bi se naš tim plasirao na Euro kroz kvalfikacije u baražu bi ga zamenila drugoplasirana Rumunija. Time je UEFA dala prednost kvalfikacijam. To znači da ako bi se Srbija u svojoj kvalfikacionoj grupi (žreb je 3. decembra u Dablinu) našla na prva dva mesta, u martu 2020. godine ne bi igrala F-4 ‘C’ Lige nacija ili takozvani baraž. Isto važi i za Norvešku, našeg rivala u mogućem polufinalu baraža, jer ako bi Skandinavci prošli kroz kvalfikacije na EP, a mi ne, rival bi nam bila Bugarska koja je osvojila drugo mesto. To znači da svoju drugu šansu u zavisnosti od rezultata kvlafikacija čekaju Rumuni, Bugari, Mađari i Izraelci.

Bilo kako bilo za četu Mladena Krstajića je najvažnije da dobro odigra predstojeće kvalfikacije i nada se sreći u žrebu, da izbegne recimo potencijalne rivale poput Francuske i Nemačke. Ako kroz kvalfikacije ne uspemo, tu je popravni, baraž u kom ćemo sigurno biti favoriti.

Kako mislite da će se Srbija plasirati na Euro?

Pogledaj Rezultate

Loading ... Loading ...