0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT UGAO: Protiv nekadašnje ‘braće’ slabo igramo, svega dve pobede na osam mečeva (VIDEO)

Objavljeno: 15.11.18 u 19:50

U subotu Srbija na stadionu ‘Rajko Mitić’ igra drugi istorijski meč protiv bivše članice SFR Jugoslavije i SR Jugoslavije Crne Gore, a evo i kakv nam je učinak protiv nekadašnje ‘braće’.

Kao reprezentacija Jugoslavije i Srbije i Crne Gore igrali smo protiv svih članica bivše SFR Jugoslavije, bili smo dosta uspešni, samo Hrvate u dva navrata nismo pobedili, a pred tada ‘plavima’ su padale Makedonija, Slovenija (znala da nas namuči) i BIH. Zvanično od avgusta 2006. godine Srbija je postala samostalna država, a ‘orlovi’ su od tada igrali sa svom bivšom ‘braćom’ sem sa Bosnom i Hercegovinom, a bilans mečeva je veoma loš, iz osam utakmica svega dve pobede, tri remija i tri poraza.

Srbija kao samostalna država na fudbalskoj sceni je debitovala 6. avgusta 2006. godine kada je gostovala Češkoj i slavila sa 3:1. Prvi meč protiv neke od bivših članica SFR Jugoslavije odigrala je na zimu 2008. godine kada smo u prijateljskom meču gostovali u Skoplju i odigrali 1:1. Na sledeće mečeva čekalo se više od dve godine. Bio je to duel sa Slovenijom 7. septembra 2010. godine u okviru kvlafikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Na stadionu ‘Rajko Mitić’ bilo je samo 1:1, gosti su poveli golom Mileta Novakovića u 63. minutu, a našem timu je bod doneo Nikola Žigić u 86. minutu. Revanš na ‘Ljudskom vrtu’ u Mariboru odigran je 11. oktobra 2011. godine, pobeda je Srbiju vodila do baraža za EP, ali je Dare Vršić golom ‘iz Ljubljane’ u 45. minutu doneo pobedu Slovencima 1:0. Vidić je u 64. minutu promašio penal i završio reprezentativnu karijeru. Da stvar bude gora ni Slovenija nije prošla dalje, već se u baražu našla nejaka Estonija, a Srbiju i danas dan bole rane oduzetih bodova i kazne zbog nereda u Đenovi protiv Italije.

Godinu dana kasnije podmlađena selekcija Srbije se u kvalfikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine našla u grupi sa Hrvatskom i Makedonijom. Prvi meč protiv ‘bivše braće’ odigran je 16. oktobra u Skoplju gde smo gostovali Makedoniji. Tada nam je već postalo jasno da ‘orlovi’ predvođeni Sinišom Mihajlovićem i podmlađenim timom neće videti ‘zemlju fudbala’. Poraz 1:0 golom Ibraimija iz penala u 59. minutu i crveni karon Nenada Tomovića ostavili su gorak ukus. Još gorčije bilo je gostovanje u Zagrebu na proleće 2013. godine. Hrvatska je slavila sa 2:0 golovima Marija Mandžukića u 23. minutu i Ivice Olića u 37. minutu. Utisak smo popravili u revanšu u Beogradu kada samo sa ‘kockastima’ odigrali 1:1. Poveli su gosti golom Marija Mandžukića u 53. minutu, ali je 13 minuta kasnije Aleksandar Mitrović izjednačio. Možda bi četa Siniše Mihajlovića i okrenula da sada već ozloglašeni sudija Feliks Brih za svega sedam minuta nije pokazao dva žuta kartona Matiću i put na tuširanje, mada je pet minuta kasnije na isto mesto poslao nasilnika Josipa Šimunića zbog starta za zatvor nad Miralemom Suljemanijem. Za kraj ostao je duel sa Makedonijom u Jagodini i ‘petarda’ da se iskali sav bes za očajno odigrane kvalfikacije za Svetsko prvenstvo. ‘Orlovi’ su južne komšije savladali sa 5:1, a strelci su bili Zoran Tošić, Dušan Basta, Aleksandar Kolarov, Dušan Tadić i Stefan Šćepović, dok je za Makedonce počasni pogodak postigao Adis Jahović.

Na sledeći meč sa članicama bivše SFR Jugoslavije, Srbija je čekala pet godina i novo UEFA takmičenje Ligu nacija. Prvi put u istoriji žreb je sastavio ‘dva oka u glavi’ Srbiju i Crnu Goru. Meč Pod Goricom odigran je pre nešto više od mesec dana u sjajnoj atmosferi koju su napravili domaći navijači. Srbija je slavila sa 2:0 golovima Aleksandra Mitrovića iz penala u 18. minutu i 81. minutu.

Revanš je na programu u subotu na stadionu Partizana od 15 časova, a videćemo hoće li Srbija popraviti skor kada je reč o dvoboijima sa ‘bivšom braćom’.

SRBIJA – SLOVENIJA 1:1 – 0:1
SRBIJA – HRVATSKA 0:2 – 1:1
SRBIJA – MAKEDONIJA 1:1 – 0:1 – 5:1
SRBIJA – CRNA GORA 2:0

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter