0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HS JUNAK DANA: Zvezdin Guliver, Liverpulova noćna mora – dve pesme ‘Delija’ u noći za pamćenje (VIDEO)

Objavljeno: 07.11.18 u 10:54

Koliko je fudbalski put nepredvidiv, trnovit i surov najbolji dokaz je priča o zvezdinom heroju Milanu Pavokovu, Guliveru koji je srušio vicešampiona Evrope.

Korner sa desne strane, ‘kifla’ Marka Marina na peterac, nebeski skok Milana Pavkova i ‘Marakana’ je eksplodriala, Crvena zvezda je povela sa 1:0 protiv strašnog Liverpula. Nedugo zatim gorostasni momak iz Begeča primio je loptu na centru igrališta, povukao je u sredinu, kao ranac na leđima sa sobom je poneo Vajnalduma, kada je to bilo najpotrebnije otresao ga, namestio se i u stilu Nikole Žigića matirao Alisona za delirijum za ogromnih i nedostižnih 2:0. Ali, u karijeri Milana Pavkova nije baš bilo sve tako lepo…

Jeste počelo u Mladosti iz Bačkog Petrovca, ne tako davno pre šest godina, kada je momak iz Begeča sa 18 godina igrao kao pozajmljeni igrač. Na 26 utakmica deset golova bilo je dovoljno da se zasluži karta do Čelareva. Za dve sezone u ‘gradu piva’ odigrao je 54 utakmice i postigao je neverovatnih 26 golova. Generalni direktor, kome moramo verovati, jer je on verovao u Milana, Zvezdan Terzić kaže da je tada zapazio gorostasnog centarfora.

Posle dve sezone u Čelarevu usledio je odlazak u Vojvodinu gde prvi put ne veruju u Milana. Posle samo 12 meseci kao slobodan igrač otišao je u Radnički iz Niša. Tada počinje trnovit put za snažnog golgetera, ne zbog dešavanja u ‘Realu sa Nišave’, već kasnjih putašenstvija od Niša do Beograda i nazad sve do grada Mocarta i večeri kada je postao miljenik ‘Delija’.

FOTO: STARSPORT

Nije se Milan Pavkov u prvoj sezoni na ‘Čairu’ nadavao golova, bilo ih je pet, ali mu je jedna utakmica promenila život, bio je to meč Rada i Radničkog na Banjici, a u loži stadiona ‘Kralj Petar prvi’ našao se generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić. ‘Meta’ je bio štoper ‘građevinara’ Nikola Maraš, a onda preokret i sada legendarna izjava čelnika našeg najtrofejnijeg kluba.

Pavkova znam iz treće lige, gde mi je skrenuo pažnju jer dugo tražimo takav tip igrača. Ne smem da ga dovedem iz treće lige, nije me još ubedio. Odem da gledam Maraša na Banjici, protiv Niša. To je bila, da ne uvredim Maraša, igra Davida i Golijata. Takav sudar moći i nemoći. Pavkov se zagradi, pa glava, pa ga otrese, pa zgazi, pa pretrči – rekao je tada Zvezdan Terzić za RedStarBelgrade, a na svojoj koži nekoliko godina kasnije osetio Žoržinio Vajnaldum.

Brzo je Zvezdan Terzić za 300 hiljada evra i 30 procenata od sledeće prodaje momka iz Begeča doveo na ‘Marakanu’, stadion na kom mu dugo nisu verovali, pre svega treneri, ali ruku na srce i navijači. Zvezdan Terzić po svemu sudeći i dalje jeste. O tome sveodiči povratak na ‘Čair’, na koji ćemo se vratiti, jer kad god je Pavkov zatresao mrežu (Partizanu) javio bi se generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić da čestita.

Leto 2017. čini se je ličilo na to da Milana Pavkova više nećemo gledati u dresu Crvene zvezde. Ali, za samo 12 meseci karijera visokog napadača se okrenula za 180 stepeni. Sećamo se svi detalja sa Zlatibora kada se u jednoj od vežbi na pripremama Milan Pavkov sapleo o prepreku postavljenu na travi, šalili su se na njegov račun svi, ali on ni tada nije prestao da veruje u sebe, ostao je hladan i smiren, baš kao što je to bio sinoić, iako je samo sat vremena ranije dva puta savladao jednog od najskupljih golmana u istoriji fudbala Alisona.

Trener Vladan Milojević preporodio je svojim dolaskom leta 2017. godine Crvenu zvezdu, ali to Milanu Pavkovu nije donelo mnogo. Nema se šta zameriti strategu crveno-belih, ali ruku na srce u momka iz Begeča nije imao poverenja, malo je i to reći, valja se biti iskren, nije ga ni video. U konkurenciji Ričmonda Boaćija i Aleksandra Pešića mesta za Milana nije bilo. Spas je bio povratak u Niš.

Sezona na ‘Čairu’ za pamćenje. Dovoljno je reći 23 gola i drugo mesto na listi strelaca iz Aleksandra Pešića, ‘kolege’ iz Crvene zvezde. Čak ni to nije bilo dovoljno da ‘srpski Hari Kejn’ ubedi neverne Tome da se radi o momku koji zna mnogo fudbala, potcenjivali su ga i govorili da gol može da da samo iz penala. Jedini koji su verovali u Milana ostali su u Nišu, čelnici Radničkog na čelu sa Ivicom Tončevim i prvi operativac Crvene zvezde Zvezdan Terzić. A, onda je došlo i to leto 2018. koje će promeniti sve…

Nadali su se u Nišu kada su posle 35 godina izborili povratak u Evropu da će Milan Pavkov ponovo biti tu i predvoditi neku novu generaciju ‘Reala sa Nišave’. Posle primprema Crvene zvezde u Austriji sve je mirisalo na to, ali sudbina nije tako htela…

Nije uspela Crvena zvezda na tržištu da pronađe pravo pojačanje u napadu, Aleksandar Pešić otisnuo se u Saudijsku Arabiju, pozajmljeni Nikola Stojiljković je više boravio po ambulantama nego na terenu, a slovo je palo na dva imena, dva momka koja su bili u senci Nemanju Milića i Milana Pavkova. Ponovo Vladan Milojević nije verovao u snažnog napadača, prednost je dobio hitronogi Milić u Evropi, a Pavkov u domaćem prvenstvu za tri kola svega 13 minuta. Na sebe je pažnju skrenuo u 4. kolu kada je u iščekivanju dolaska Ričmonda Boaćija i neizvesnosti o svojoj sudbini postigao dva gola protiv subotičkog Spartaka, bila je to ulaznica u protokol za meč sa Red Bul Salcburgom u plej-ofu Lige šampiona. Možda ružno zvuči, ali u praksi izgleda tako, ‘sateran u ćošak’ pri vođstvu ‘crvenog bika’ Vladan Milojević je na teren poslao Milana Pavkova i od tog trenutka život visokog Vojvođanina dobija neke nove obrise.

Gaženje od strane Hrvata Marina Pongračića i čalma oko glave od Gulivera je za navijače napravila majora Kursulu, hrabrog komadanta srpske vojske iz kultnog filma ‘Marš na Drinu’. Milan je od otpisanog momka stigao do miljenika ‘severa’, ali i čoveka koji se više neće nalaziti na spisku igrača koji tek tako mogu napustiti naša najveći stadion.

Zvezde su ovog leta i jeseni bile naklonjene momku iz Begeča, a povreda Ričmonda Boaćija dala mu je šansu koja se javi jednom u životu, a tvoje je da je iskoristiš ili ‘prokockaš’. Milan je učinio ono prvo…

Prošao je kvlafikacije protiv Mačve u Šapcu kada je fenomenalnim golom glavom doneo prednost crveno-belima, a dobru formu potvrdio golom protiv Bačke u prvom minutu, slično ovom koji će sinoć postići protiv petostrukog šampiona Evrope.

Vladan Milojević je prelomio i rešio da Milan Pavkov bude to iznenađenje spakovano Jirgenu Klopu, jednom o najvećih ‘fudbalskih mudraca’ današnjice. Dobro, nije gorostasni napadač bio toliko iznenađenje, najavili smo ga u medijima kao startera, ali dva gola u mreži Alisona sigurno jestu. Nebeski skok posle centaršuta Marina i bomba posle skidanja Vajnalduma sa grbače doveli su stadion ‘Rajko Mitić’ do erupcije. Milan je postao prvi igrač Crvene zvezde koji je od ‘severa’ za jednu noć dobio dve pesme. Prvu ‘Hej Pavkov, skoči daj gol glavom’, a posle meča za ‘ruganje redsima’ i ‘Pavkov on the fire’.

Momak koji je do juče u 19 časova vredeo 300 hiljada evra, sada vredi pravo bogatstvo. Ali, prodaja Milana Pavkova sada bi za ‘Delije’ bio čin izdaje, jer novi miljenik je tu, da ostane, da daje golove, da se dve pesme pevaju bar još godinu dana…

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter