2
Fudbal

HS TEMA – LATINOAMERIČKI ZEMLJOTRES: Boka i River u finalu Kopa Libertadores, zamislite Zvezdu i Partizan u finalu Lige šampiona i sve će vam biti jasno (VIDEO) (ANKETA)

Objavljeno: 01.11.18 u 19:18

Nema sumnje da je evropska Liga šampiona najjače svetsko fudbalsko takmičenje ikada stvoreno, ali će i ono otići u drugi plan samo zbog dva tima, zbog Superklasika, ali drugačijeg od prethodnih 246.

Nekada je ovaj fudbalski zemljotres tresao samo Argentinu, sada se trese cela Južna Amerika. Ne samo ona, trese se ceo svet. Prvi put u istoriji dugoj 58 godina u finalu Kopa Libertadores (južnoameričke Lige šampiona) sastaće se dva najveća argentinska kluba, dva od TOP 5 južnoameričkih klubova, Boka Juniors i River Plata. ‘Ljuti rivali’, čiji je derbi jedan od dva najvatrenija u svetu, odigrala su do sada čak 246 Superklasika, ali nijedan nije bio u finalu Kupa Slobode.

Igrala su dva najveća argentinska kluba u južnoameričkoj Ligi šampiona do sada 24 utakmice, Boka je slavila 10 puta, River sedam, dok je sedam mečeva završeno nerešenim ishodom. Ipak, dva predstojeća veća su ne od ovih 24 odigranih do sada, već svih 246 odigranih u istoriji dva svetska giganta koji su šamioni Argentine bili zajedno čak 59 puta, River 36, a Boka 33 puta.

Sudbina je tako htela i na ‘Bombonjeri’ i ‘Monumentalu’ pisaće se istorija. Prvo poluvreme 10. novembra, drugo 14 dana kasnije. Buenos Ajres od sinoć gori, dva navijačka tabora već pokreću ‘rat’ i nikoga više ne zanima ni taj samit ‘G20’, ni to što će u grad ‘dobrog vazduha’ stići oni koji planetu drže u šakama poput Donalda Trampa, Vladimira Putina, Si Đi Pinga, Angele Merkel, Tereze Mej i ostalih. U Argentini će se od danas pa sve do 24. novembra voditi samo jedna ‘bitka’, ona fudbalska. Za one koji ne prate zbivanja u južnoameričkom fudbalu, opisaćemo samo kratko, zamislite finale Lige šampiona između Crvene zvezde i Partizana.

Kada je reč o međusobnim duelima Boke i Rivera do sada je kao što smo rekli odigrano 246 utakmica, Boka je slavila 88 puta, River 81 put, dok je 77 mečeva rešeno bez pobednika. Ovoga puta moraće da ga bude, jer posle 210 minuta ako ne bude pobednika, odluka će pasti sa ‘kreča’, a oni koji znaju temperament navijača dva tima nadaju se da do toga doći neće. Poslednji derbi dva velika rivala iz Buenos Ajresa odigran je 23. septembra na ‘Bombonjeri’, a trijumfovao je River sa 2:0 golovima Pitija Martineza i Nača Skokoa. Za navijače Boke ovo će biti šansa da se duplo revanširaju ‘milionerima’.

Kada je reč o broju osvojenih Kopa Libertadoresa tu je Boka ubedljivija, ima ih šest, dok je River kontinentalni pehar podizao tri puta. Plavo-žuti su to poslednji put uradili pre 11 godina 2007. godine, a belo-crveno-crni pre tri godine 2015. Ipak, Boka bi osvajanjem pehara mogla da se izjednači sa još jednim velikim rivalom Independienteom sa sedam ‘kruna’ na prvom mestu večne liste Kopa Libertadores.

Da li će pehar podići Tevez, Gago, Pavon, Abilja i Zarate sa jedne strane ili Maidana, Zukulini, Mora, Perez, Skoko i Prato sa druge strane, saznaćemo 24. novembra, a vaše mišljenje o novom šampionu Južne Amerike možete ostaviti u komentarima i anketi…

SASTAV BOKE:

SASTAV RIVERA:

Ko će biti novi osvajač Kopa Libertadores?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu – HOTSPORT

 

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter