0
Evropske lige

KUCAMO NA VRATA ZABORAVLJENIH TANDEMA: Zbog njih su odbrane strepele duplo (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 27.10.18 u 00:07

U novijoj eri većina trenera odlučuje da taktiku gradi sa jednim napadačem, ali je situacija bila dosta drugačija pre deceniju ili dve.

Za razliku od moderne želje da taktika bude besprekorna, ali i za posedovanjem fudbalera koji više ima ulogu plejmejkera nego klasičnog napadača, nekada su treneri u napad stavljali dva klasična napadača sa jedinim ciljem – dati gol.

Pogledajte 10 najboljih napadačkih tandema, kada je u pitanju evropski fudbal:

1. Keni Dalgliš i Jan Raš 

Dvojac koji je Liverpulu doneo status jednog od najvećih klubova sveta, Raš i Dalgliš su od mnogih etiketirani kao najbolji napadački tandem ikada. Dalglišev, po rečima Roberta Prosinečkog, „vic“ u igri u kombinaciji sa Rašovom fantastičnom završnicom i brzinom neretko su bili nerešiva enigma za protivničke odbrane.

(Youtube/ Red Bohemia)

2. Romario i Hristo Stoičkov

Dve godine bile su dovoljne da Romario zaludi ne samo navijače Barselone, već i sve ljubitelje fudbala na svetu, a on i Hristo Stoičkov bili su fantastičan tandem, koji je zajedno u sezoni 1993/94 postigao 46 golova.

(Youtube/FC Barcelona)

3. Alan Širer i Kris Saton

Odigrali su sezonu za pamćenje, sa 49 golova kombinovano doneli Blekburnu titulu 1995. godine, i mada nikada nisu to ponovili zajedno, uspeli su da uđu u istoriju kao jedan od najboljih tandema svih vremena.

(Youtube/ staytrue1985)

4. Pipo Inzagi i Alesandro Del Pjero

Iako su iza sebe imali Zinedina Zidana, ova dva fudbalera su međusobno sjajno sarađivala, zajedno su postigli 39 golova i odveli Juve do titule i finala Lige šampiona 1998. godine.

(Youtube/ Saki Ito)

5. Marselo Salas i Kristijan Vijeri

Samo jedna sezona, ali vredna – 30 golova ukupno. Nedovoljno za titulu, bod je nedostajao iza Milana, ali dovoljno da ih navijači nikada ne zaborave:

6. Endi Kol i Dvajt Jork

Uzrečica među timovima u Evropi bila je „Zaustavimo Jorka i Kola i uradili smo pola posla“. Problem? Bilo je nemoguće. Ova „mašinerija“ donela je Junajtedu triplu krunu u sezoni 1998/99, mada je Liga šampiona osvojena bez njih na terenu.

(Youtube/MANUTD-TV)

7. Vinćenco Montela i Marko Delvekio 

Iako je Roma te godine završila kao šesta, Delvekio sa 11 i Montela sa 19 golova bili su fantastičan tandem.

8. Nijal Kvin i Kevin Filips

Filips je 2000. godine bio „Zlatna kopačka“ Evrope, a u dobroj meri zasluga je i njegovog partnera iz napada, Nijala Kvina.

9. Džimi Flojd Haselbajnk i Ejdur Gudjonsen

Kada su stigli iz Atletika, odnosno Boltona u Čelsi, verovatno niko nije očekivao da će na kraju sezone na kontu ovog dvojca stojati 39 golova. Rezultat nije bio previše dobar za Čelsi, pošto su bili šesti, ali je Holanđanin uz pomoć Skandinavca stigao do laureata za najboljeg strelca Premijer lige.

 

10. Kris Saton i Henrik Larson

Jedna od uobičajenih scena u Škotskoj bila je sledeća:

Centaršut na Satona, koji spušta loptu ka Larsonu. Internacionalac iz Švedske se bez većih problema snalazi i između dva protivnička defanzivca trese mrežu rivala.

Rezultat? Titula, naravno, ali i 35 golova Larsona na 37 utakmica. Dovoljno za prvog strelca Evrope, te ulazak u istoriju tima sa Seltik Parka.

(Youtube/ Adam Lynch)

 

 

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter