Jedini poraz u osmom evropskom meču pokazao je da crno-beli, ipak, nisu za Evropu ove godine. Razloga je mnogo…

U teoriji, postojala je šansa da bi Partizan u Istanbulu, gradu gde je ostvaren najveći košarkaški uspeh u istoriji, mogao da ponovi Njukasl ili Brisel. Praksa je pokazala da je to bilo nemoguće.


Mnogo je stvari ovog leta bilo pogrešno u Humskoj. Najpre, nerešeno pitanje trenera se samo od sebe nameće. Miroslav Đukić je ‘visio’ posle Plzenja, zatim i nakon izgubljene titule, a preživeo je i sukob sa upravom nakon osvojenog utešnog Kupa. Počela je nova sezona, znalo se da mu ‘mač i dalje visi nad glavom’, a apatija u ekipi je bila još dublja. Tek kada je kompletan stadion orkestarski ustao, rukovodioci su da bi spasili sebe, žrtvovali Đukića, potapšali ga po ramenu pri povratku iz Litvanije i zapečatili kovertu sa otkazom.

Nikako odluka koja spada među mudre, jer ako se planirala smena, to je moralo da se desi pre prve prozivke. Sve posle toga je kasno i improvizacija, koju je Bata Mirković pokušao da izvrši, ali nije imao sa kime.

Uveo je mladi stručnjak dosta novina – igru ispucavanja lopte od golmana zamenio pasom po zemlji, borbenost i temperament preneo igračima, prekide u napadu značajno poboljšao, donekle povezao redove među linijama – sve ono što Miroslav Đukić nije uspevao.

FOTO: STARSPORT

Ali zapitajmo se, kakva su pojačanja stigla u klub?

Grobari pamte mnogo bolje prelazne rokove godinama unazad. Jedino je Rikardo Gomeš nagovestio da zna i želi da igra fudbal, dao nekoliko važnih golova i igrao na solidnom nivou. Ima perfektnu građu za napadača, snazan je i pokazao je da ume da se otkrije.

Drugi projektovani napadač bio je Nemanja Nikolić, mada je njega povreda dosta sputala. I dalje se traži da li će igrati kao drugi špic, levo ili desno krilo, ili iza Gomeša. Tehniku poseduje, a da li i sve ostale komponente kvalitetnog igrača, videćemo.

Ostali su, najblaže rečeno, promašaji.

Gabrijel Enake možda jeste kalibar za Superligu, ali nikako nije za Evropu. Dovoljno govori odluka da se najbolji štoper lige iz prošle sezone (Nemanja R. Miletić) preseli na desnog beka, jer Rumun, osim fizikalija, definitivno nema potrebno znanje.

Epitet ‘komandant odbrane’ se gubi kada iskusni štoper kao Mark Valijente onako ostavi rupu u kaznenom prostoru, ostane na 15 metara od gola i Pepeu kod prvog gola podari Stojkovića na milost i nemilost. Od njegovog nekadašnjeg potencijala ostala je samo informacija da je, u nekom trenutku, bio kapiten Mesiju i Pikeu i ‘La Masiji’. I ništa više od toga.

FOTO: STARSPORT

Goran Zakarić najavio je dobar prekid i tek poneki dribling. Ali sa jasnom ambicijom da igra isključivo levom nogom, željom da prečesto odigra potez više i lošom navikom da napravi faul u opasnoj zoni. Igrač koji dolazi iz bosanske lige sa pauzom od šest meseci, teško se može smatrati pojačanjem.

Milan Lola Smiljanić je došao da bi iskustvom, znanjem i ‘nikad boljom fizičkom spremom’ pomogao da se ostvari jesen u Evropi, a gotovo da nije igrao u utakmicama protiv Danaca i Turaka. Sve što je uspeo jeste da izgubi loptu za primljen gol u Farumu i dobije nekoliko žutih kartona. Od najavljene čvrstine u ‘vezi’ ni traga ni glasa.

Dokaz tome je i dolazak Aleksandra Šćekića, ali Crnogorac isto tako deluje kao ‘prosek’, bez onog kvaliteta više koji je ‘parnom valjku’ više nego potreban.

Generalno, selekcija igrača je vrlo loše urađena. Ne postoji adekvatna zamena na mestu štopera jer je Bojan Ostojić naprasno nestao. Misteriozno je izgubljen veliki talenat Đorđe Jovanović. Ognjen Ožegović takođe je nestao sa mape, iako su o njemu pričani hvalospevi prošle sezone.

I vrlo važno pitanje – koga je to, osim možda Tavambe, Partizan prodao za dobre pare?

Kada se svemu tome pridodaju vrlo loše forme Vladimira Stojkovića, Saše Zdjelara, Đorđa Ivanovića, pogotovo levog beka Nemanje G. Miletića, a tek da ne govorimo o totalnom promašaju Sejdubi Sumi – jasno je da previše toga u Humskoj ne štima.

FOTO: STARSPORT

Ko će da ‘povuče’ kada Danilo Pantić to ne bude mogao? U prvenstvu je već posle par uvodnih rundi zaostatak ozbiljnih pet bodova i to je još jedan u moru minusa u analizi leta 2018. godine.

Jedina slamka spasa da se izvuče sezona jeste da zahuktala Zvezda po koji put ‘zakoči’ u domaćim okvirima dok bude igrala sa PSŽ-om, Napolijem i Liverpulom, jer Partizan neće imati tih ‘problema’.

Ako se to ne iskoristi i ponovo ostane bez titule, bilo bi krajnje vreme da još neko u klubu postavi sebi pitanje odgovornosti.

Jer kada se sve sabere i oduzme – šta je to, zapravo, dobro urađeno ovog leta?