0
Evropske lige

FOTO: BUNDESLIGA

BUNDESLIGA: Bajern neprikosnoveni favorit, ali ima gde da ‘prospe bodove’ – najzanimljiviji ‘srpski Ajntraht’ (FOTO)

Objavljeno: 24.08.18 u 12:00

Ovog vikenda počinje još jedna sezona najboljeg nemačkog fudbala – Bundesliga.

Titulu brani ekipa Bajern Minhena koja je i ovoga puta prvi favorit za osvajanje pehara.

Za razliku od nekih drugih ‘liga petice’, u Nemačkoj nije bilo bombastičnih transfera što se dolazaka tiče. Jeste bilo nekoliko odlazaka od po par desetina miliona evra, a najskuplja prodaja je Nabi Keita koji je iz Lajpciga za ss miliona prešao u Liverpul. Kada je o kupovini reč, najviše je potrošila Borusija Dortmund dovođenjem Abdu Dijala.

Petorica srpskih fudbalera igraće u Bundesligi ove sezone, u prvom planu je Ajntrahtov trio Gaćinović, Jović i Kostić, u Bremenu je Miloš Veljković izrastao u čoveka koji rukovodi odbranom Bremena, dok će priliku da se pokaže imati Marko Grujić na pozajmici u Herti.

BAJERN MINHEN

Jupu Hejnkesu je istekao još jedan ugovor u redovima Bavaraca, a od 13. aprila na klupu jednog od najmoćnijih timova Evrope seo je hrvatski strateg Niko Kovač koji se dokazao u Bundesligi vođenjem Ajntrahta.

Suvereni lider nemačkog fudbala je dominaciju nastavio i protekle sezone u kojoj je trijumfalno stigao do novog trofeja, sa čak 21 bodom prednosti u odnosu na viceprvaka Šalke. Čak 27 pobeda u 34 utakmice upisao je Bajern sa svega četiri poraza u ligi, prvi favorit za šampiona i u sezoni 2018/19.

Branilac titule na svakom delu terena ima jednu pravu zvezdu, kapiten Manuel Nojer je na golu, a u odbrani Mats Humels, Džerom Boateng, David Alaba i Džošua Kimih koji je bio jedan od najboljih za Pancere na Mondijalu. Za ofanzivne zadatke zaduženi su Hames Rodrigez, Tomas Miler, Robert Levandovski… tim koji prema proceni specijalizovanog sajta Transfermarkt vredi 854,65 miliona evra.

Za razliku od prošlog leta kada je Bajern na transfere potrošio 116 i po miliona evra, ovoga puta drastično manje izdataka imao je šampion Nemačke. Odnosno samo jedan, u vidu talentovanog 17-godišnjaka Alfonsa Dejvisa koji je iz Vankuvera kao zalog za budućnost stigao za deset miliona evra. Novajlija je i Leon Gorecka koji bi mogao da bude veliko pojačanje Kovaču, ali je on stigao nakon isteka ugvoora u Gelzenkirhenu.

Međutim, desila su se dva bitna odlaska koja će dosta uticati na izgled tima ekipe iz Minhena. Daglas Kosta se preselio u Juventus za 40 miliona evra, a Arturo Vidal za 18 miliona u Barselonu.

DOŠLI: Alfonso Dejvis (Vankuver) i Leon Gorecka (Šalke, slobodan igrač).

OTIŠLI: Daglas Kosta (Juventus), Arturo Vidal (Barselona), Nikolas Dorš (Hajdenhejm), Fabijan Benko (LASK9, Feliks Gece (Augzburg) i Tom Starke (penzija).

FOTO: FC BAYERN MUNICH

BORUSIJA DORTMUND

I Milioneri su ovog leta pretrpeli velike promene, a kao i Bajern, nisu potrošili puno sredstava na transfer pijaci. Dortumd se direktno plasirao u Ligu šampiona, ali tek kao četvrtoplasirani što se ne može smatrati za uspeh ovog tima.

Međutim, navijači veruju u Švajcarca Lusijena Favra, za razliku od nekih prethodnih iskustva, jednog iskusnog stručnjaka koji je u nemačkom fudbalu kao trener još od 2007. godine kada je preuzeo Hertu, sa pauzom od dve sezone u Nici.

Ovo je sezona u kojoj bi mogao da ‘eksplodira’ tandem Kristijan Pulišić Marko Rojs, a vreme je i za velike utakmice Manuela Akanđija i Rafaela Gereira koji bi trebalo da komanduju defanzivnim zadacima.

U timu Borusije najviše bi mogao da se oseti izostanak Sokratisa koji je prodat Arsenalu za 16 miliona evra. Grčki štoper je godinama držao konce u odbrani ovog tima, a kao zamena stigao je talentovani 22-godišnjak Abdu Dijalo iz Majnca za 28 miliona evra.

Najveće pojačanje je Aksel Vicel koji se već odlično pokazao u pripremnim mečevima i dokazao da kineski fudbal nije negativno uticao na njega. Za istu svotu, 20 miliona evra, stigao je i Tomas Dilejni iz Verdera te će vezni red biti itekako drugačiji pošto su Gonzalo Kastro i Andre Širle napustili tim.

DOŠLI: Abdu Dijalo (Majnc), Tomas Dilejni (Verder), Aksel Vicel (Tjanđin), Marijus Volf (Ajntraht), Marvin Hic (Augzburg) i Ačraf Hakimi (Real Madrid, pozajmica)

OTIŠLI: Andrij Jarmolenko (Vest Hem), Sokratis (Arsenal), Mikel Merino (Njukasl), Gonzalo Kastro (Štutgart), Andre Širle (Fulam, pozajmica), Erik Durm (Hadersfild), Roman Vajdenfeler (penzija).


BAJER LEVERKUZEN

Ako ne računamo timove koji su ispali iz elitnog ranga, najveći ‘luzer’ protekle sezone u Bundesligi bio je Bajer Leverkuzen. Tim kojem je jedan bod falio za plasman u Ligu šampiona, ili za nekoliko pogodaka bolja gol razlika. Leverkuzen je imao isto bodova koliko i trećeplasirani Hofenhajm i jedno mesto iza Dortmund, 55.

Zato u novu sezonu ekipa Hejka Herlika ulazi silno motivisana i čini se da će akcenat biti apsolutno na domaćem prvenstvu, dok će po strani biti utakmice u Ligi Evrope za koju će protivnike dobiti 31. avgusta na žrebu za grupnu fazu.

Kao i u slučaju Borusije Dortmund, Arsenal je napravio najveći problem Leverkuzenu. Tim iz Londona je kupio Bernda Lena za 25 miliona evra koji je Emeriju trenutno rezervna opcija pored Petra Čeha, a Bajer se pojačao Lukašom Hradeckim kojem je u Ajntrahtu istekao ugovor. Sem njega, stigao je još jedan golman, iskusni Torsten Kiršbaum iz Nirnberga, takođe po isteku ugovora. Ovog leta je Leverkuzen najviše potrošio na supertalentovanog 18-godišnjeg Brazilca Paulinja koji je doveden iz Vaska da Game za 18 i po miliona evra.

DOŠLI: Paulinjo (Vasko da Gama), Mičel Vejser (Herta), Isak Kiase Telin (Anderleht, pozajmica), Lukaš Hradecki (Ajntraht, besplatno), Torsten Kiršbaum (Nirnberg, besplatno).

OTIŠLI: Bernd Leno (Arsenal) i Štefan Kisling (penzija).

LAJPCIG

U najvećem transferu ovog leta u Nemačkoj učestvovao je Red Bul Lajpcig, kao prodavac. Posle dugih pregovora, Nabi Keita je prodat Liverpulu, a na bankovni račun nemačkog kluba leglo je 60 miliona evra što je nadmašilo i odlazak Koste u Juventus.

Nakon odlaska Keite, gotovo sav posao u centralnom delu veznog reda svaliće se na Kevina Kampla, slovenačkog fudbalera, jer Lajpcig nije dovodio igrače na toj poziciji ovog leta. Međutim, radi se o timu koji ima jedan od najopasnijih napada ne samo u Nemačkoj, već i u celoj Evropi sa Emilom Forsbergom, Timom Vernerom i Jusufom Poulsenom.

Lajpcig je sezonu krenuo dosta ranije, još u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope kada je eliminisao Heken. Potom je u dvomeču bio bolji i od Krajove, a sada ga čeka revanš plej-ofa protiv Zorje, u prvoj utakmici u Ukrajini rezultat je bio 0:0.

Bikovi u prelaznom roku nisu uspeli da potroše onoliko koliko su zaradili od Liverpula, ukupan izdatak bio im je 43 miliona evra na trojicu fudbalera. Stigli su bekovi Mukiele i Saraki, kao i špic Kunja.

DOŠLI: Nordi Mukiele (Monpelje), Mateus Kunja (Sion) i Marselo Saraki (River Plejt).

OTIŠLI: Nabi Keita (Liverpul), Bernardo (Brajton), Beno Šmic (Keln), Filip Kon (Salcburg), Entoni Jung (Brondbi) i Fabio Koltori (penzija).

ŠALKE

Ekipa našeg Matije Nastasića je bila drugoplasirana prošle sezone i igraće grupnu fazu Lige šampiona. Srpski fudbaler je propustio Svetsko prvenstvo zbog povrede, ne nalazi se na spisku Mladena Krstajića za prve dve utakmice Lige nacija ali je u potpunosti spreman da od prvog kola zapne za ekipu Domenika Tedeska.

I ove godine igraće se uglavnom napadački u Gelzenkirhenu, pored Amina Harita i Jevhena Konopljanke, u špicu su Brel Embolo, Gvido Burgštaler i Franko Di Santo. Jedan krajnje respektabilan napad, ali je Šalke dobio još jedno izvanredno pojačanje u špicu u vidu Marka Uta iz Hofenhajma, i to besplatno.

Šalke je takođe na listi rekordnih transfera, u pitanju je prodaja Tila Kerera PSŽ-u za čak 37 miliona evra. Kerer je supertalentovani štoper rođen 1996. godine i neko o kome će se tek pričati. Benedikt Hevedes je čak deceniju proveo u Šalkeu pa je protekle sezone bio na jednogodišnjoj pozajmici u Juventusu. Vratio se ovog leta u Gelzenkirhen i zadržao se svega mesec dana pošto ga je nemački klub za pet miliona evra prodao Lokomotivi iz Moskve.

Kako su puno toga potpuno besplatno dobili dolaskom Uta, tako su i izgubili odlaskom Leona Gorecke, jednog od najboljih fudbalera u Bundesligi trenutno koji je besplatno prešao u Bajern Minhen posle isteka ugovora.

DOŠLI: Mark Ut (Hofenhajm, besplatno), Suat Serdar (Majnc), Omar Maskarel (Real Madrid), Salif Sane (Hanover), Hamza Mendil (Lil) i Stiven Skrzibski (Union Berlin).

OTIŠLI: Leon Gorecka (Bajern Minhen, besplatno), Maks Mejer (Kristal Palas, besplatno), Tilo Kerer (PSŽ), Benedikt Hevedes (Lokomotiva Moskva), Koke (Levante), Donis Avdijaj (Vilijem II, besplatno) i Pablo Insua (Ueska, pozajmica).


HOFENHAJM

Kao što smo rekli, Julijan Nagelsman je mnogo izgubio odlaskom Uta u Šalke, ali to je fudbal… Mladi stručnjak je klub uveo u Ligu šampiona i teško da će se ambicije jednog takvog trenera završiti samo na plasmanu.

Međutim, ono što najviše muči Nagelsmana na startu sezone jesu povrede. Prva zvezda ekipe Andrej Kramarić gotovo izvesno neće igrati u prvom kolu Bundeslige protiv Bajerna zbog povrede na Svetskom prvenstvu koje je odigrao odlično i osvojio srebro. Hrvat bi trebalo da se oporavi do kraja meseca, ali je znatno veći problem u veznom redu. Čak četvorica potencijalnih prvotimaca neće igrati na startu sezone. Kerem Demirbaj, jedan od najboljih igrača u ekipi, van terena će biti do oktobra, a Nadijem Amiri, takođe bitan šraf do novembra. Dakle Nagelsmanu su povređena oba ofanzivna igrača sredine terena, ali i defanzivni vezista Gejger, kao i Lukas Rup koji igra na centralnom delu sredine.

Ako izuzmemo Uta, Hofenhajm gotovo da nije prodao niti jedno zvučno ime, a isto tako je i sa dolascima. Najzvučnije pojačanje je Leonardo Bitenkur koji je stigao iz Kelna za šest miliona evra.

DOŠLI: Kasim Adams (Jang Boja), Leonardo Bitenkur (Keln), Išak Belfodil (Standard), Vinćenco Grifo (Menhengladbah) i Džošua Brenet (PSV).

OTIŠLI: Mark Ut (Šalke, besplatno), Benedikt Gimber (Ingolštad) i Marvin Švab (Brondbi).

AJNTRAHT

Ekipa iz Frankfurta će gotovo sigurno biti najzanimljivija za navijače iz Srbije, ali i sa ovih prostora. Niko Kovač je završio misiju u Ajntrahtu i prešao na viši nivo, u Bajern, a njega će zameniti Adi Hiter. I momci iz Frankfurta će igrati Ligu Evrope, ali ne zahvaljujući plasmanu u Bundesligi prošle sezone, već osvajanju Kupa Nemačke.

Ajntraht je ekipa sa najviše srpskih fudbalera u Bundesligi, od ranije su tu Mijat Gaćinović i Luka Jović kojima se pre nekoliko dana pridružio Filip Kostić. Međutim, oni nisu jedini igrači sa prostora bivše SFRJ u Ajntrahtu. Sem trojice srpskih, za tim iz Frankfurta igraju i trojica hrvatskih fudbalera, Marijan Cavar, Branimir Hrgota i Ante Rebić. Kao što je slučaj sa Kramarićem u Hofenhajmu, ni Rebić se očigledno nije dovoljno odmorio od Svetskog prvenstva pa definitivno neće igrati na startu sezone, te će startni napadač izvesno biti Jović.

Najveći posao koji je odradio Ajntraht jeste kupovina Rebića za svega dva miliona po otkupnoj klauzuli kada je dogovorena pozajmica sa Fiorentinom. Filip Kostić je stigao na jednogodišnju pozajmicu iz Hamburga koji će se takmičiti u Cvajti ove sezone, a plaćen je 1,2 miliona.

DOŠLI: Ante Rebić (Fiorentina), Filip Kostić (HSV, pozajmica), Kalros Salsedo (Čivas), Evan Endika (Okser), Lukas Toro (Real Madrid), Gonzalo Pasijensa (Porto) i Frederik Renov (Brondbi).

OTIŠLI: Marijus Volf (Borusija Dortmund), Omar Maskarel (Real Madrid), Ajmen Barkok (Fortuna Dizeldorf, pozajmica), Lukaš Hradecki (Bajer Leverkuzen, besplatno) i Kevin Prins Boateng (Sasuolo, besplatno).

 
 
 
View this post on Instagram

‘Gastarbajteri’ u Frankfurtu😁

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

VERDER

I u Bremenu će biti srpskih reprezentativaca, odnosno jednog, Miloša Veljkovića. Mladi stručnjak Florijan Kohfelt će izvesno i ove sezone Veljkovića uvrstiti među startere kao prvi izbor uz trojicu iskusnih štopera.

Najzvučnije ime koje je pojačalo Verder ovog leta jeste Davi Klasen, holandski reprezentativac je iz Evertona došao za 13 i po miliona evra. Još jedan iskusni fudbaler koji je pojačao tim iz Bremena je Klaudio Picaro. Osetiće se nedostatak Tomasa Dilejnija nakon odlaska u Dortmund, a ekipu je napustio i Zlatko Junuzović kojeg je naša publika, preko televizijskog prenosa, mogla da vidi u dresu Salcburga protiv Crvene zvezde.

DOŠLI: Davi Klasen (Everton), Klaudio Picaro (Keln, besplatno), Juja Osako (Keln), Felik Beijmo (Đurgarden), Martin Harnik (Hanover) i Stefanos Kapino (Notingem Forest).

OTIŠLI: Tomas Dilejni (Borusija Dortmund), Zlatko Junuzović (Salcburg, besplatno), Žerom Gondorf (Frajburg), Ulises Garsija (Jang Bojs), Laslo Kleinsler (Astana) i Lenart Ti (Erzurumspor, besplano).

FOTO: NORDPHOTO

HERTA

Bundesligaš koji će od ove sezone u timu imati srpskog igrača jeste klub iz glavnog grada u koji je na pozajmicu stigao Marko Grujić iz Liverpula. Zbog problema sa zglobom je iskusni Vladimir Darida van terena, te bi srpski internacionalac to mogao da iskoristi i brzo se ustali u startnoj postavi Herte.

DOŠLI: Marko Grujić (Liverpul, pozajmica), Valentino Lazaro (Salcburg), Paslak Kepke (Aue) i Lukas Klenter (Keln).

OTIŠLI: Mičel Vejser (Bajer Leverkuzen), Genki Haraguči (Hanover) i Julijan Šiber (Augzburg, besplatno).


AUGZBURG

DOŠLI: Andre Han (HSV), Fredrik Jensen (Tvente), Feliks Gece (Bajern Minhen, besplatno) i Julijan Šiber (Herta, besplatno).

OTIŠLI: Gojko Kačar (Anortozis, besplatno), Marvin Hic (Borusija Dortmund, besplatno), Moric Leitner (Norič) i Marsel Heler (Darmštad).

FORTUNA DIZELDORF

DOŠLI: Dijego Kontento (Bordo, besplatno), Marvin Dukš (Sent Pauli), Benito Raman (Standard), Žan Cimer (Štutgart), Davor Lovren (Dinamo Zagreb), Matijas Cimerman (Štutgart, besplatno), Kevin Steger (Bohum, besplatno) i Kenan Karaman (Hanover, besplatno).

OTIŠLI: Marlon Riter (Paderborn).

FRAJBURG

DOŠLI: Luka Valdšmit (HSV), Dominik Hajnc (Keln), Filip Lajnhart (Real Madrid), Žerom Gondorg (Verder) i Brendon Borelo (Kajzerslautern).

OTIŠLI: Čaglar Sojunču (Lester), Aleksandar Ignjovski (Magdeburg), Mats Meler Deli (Sent Pauli), Georg Nidermajer (Melburn) i Mark Oliver Kempf (Štutgart).

HANOVER

DOŠLI: Valas (HSV), Genki Haraguči (Herta), Josip Elez (Rijeka), Kevin Vimer (Stouk, pozajmica), Takuma Asano (Arsenal, pozajmica).

OTIŠLI: Salif Sane (Šalke), Feliks Klaus (Volfsburg), Martin Harnik (Verder), Marijus Volf (Ajntraht), Kenan Karaman (Fortuna Dizeldorf).

MAJNC

DOŠLI: Žan-Filip Mateta (Lion), Pjer Kunde (Atletiko Madrid), Musa Nijakate (Mec) i Aron Martin (Espanjol, pozajmica).

OTIŠLI: Abdu Dijalo (Borusija Dortmund), Jošinori Muto (Njukasl), Suat Serdar (Šalke), Jonas Lesl (Hadersfild), Kenan Kodro (Kopenhagen), Leon Belogun (Brajton, besplatno) i Najdžel de Jong (Al Ahli, besplatno).

BORUSIJA MENHENGLADBAH

DOŠLI: Alasan Plea (Nica), Andreas Poulsen (Mitjiland), Mikael Lang (Bazel) i Kinan Benets (Totenhem).

OTIŠLI: Janik Vestergard (Sautempton), Vinćenzo Grifo (Hofenhajm) i Raul Bobadilja (Argentinos).

NIRMBERG

DOŠLI: Kristijan Matenija (HSV), Juja Kubo (Gent, pozajmica) i Robert Bauer (Verder, pozajmica).

OTIŠLI: Kevin Mehvald (Verder, besplatno) i Torsten Kiršbaum (Bajer Leverkuzem, besplatno).

ŠTUTGART

DOŠLI: Pablo Mafeo (Mančester Siti), Nikolas Gonzales (Argentinos), Borna Sosa (Dinamo Zagreb), Gonzalo Kastro (Borusija Dortmund), Danijel Didavi (Volfsburg), Roberto Masimo (Bilefeld) i Mark Oliver Kempf (Frajburg).

OTIŠLI: Danijel Ginček (Volfsburg), Žerom Onguene (Salcburg), Žan Cimer (Fortuna Dizeldorf) i Matijas Cimerman (Fortuna Dizeldorf, besplatno).

VOLFSBURG

DOŠLI: Danijel Ginček (Štutgart), Vut Veghorst (AZ), Marsel Tiseran (Ingolštad), Žerom Rosilon (Monpelje), Feliks Klaus (Hanover).

OTIŠLI: Danijel Didavi (Štutgart)

Srpski fudbaleri u Bundesligi:

Luka Jović – Ajntraht
Mijat Gaćinović – Ajntraht
Filip Kostić – Ajntraht
Matija Nastasić – Šalke
Miloš Veljković – Verder
Marko Grujić – Herta

BUNDESLIGA, prvo kolo:

Petak:

20.30 Bajern Minhen – Hofenhajm

Subota:

15.30 Fortuna Dizeldorf – Augzburg
15.30 Frajburg – Ajntraht
15.30 Herta – Nirnberg
15.30 Verder – Hanover
15.30 Volfsburg – Šalke
18.30 Borusija Menhengladbah – Bajer Leverkuzen

Nedelja:

15.30 Majnc – Štutgart
18.00 Borusija Dortmund – Lajpcig

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter