0
Domaći fudbal

FOTO: FK CRVENA ZVEZDA

HOTSPORT ‘BALTIČKA’ OCENA: Odbrana jača od čelika, u napadu se vidi da nešto fali, Trnava će biti zahtevniji rival!

Objavljeno: 02.08.18 u 09:30

Crvena zvezda je u prva dva kola kvalfikacija za Ligu šampiona lako prošetala Baltikom, ali sada sledi ispit sezone, poslednja prepreka za sigurnu jesen u Evropi.

Malo mučenja protiv Spartaksa u Letoniji i 78. minuta u Beogradu je brzo zaboravljeno posle dve perfektne partije protiv Suduve u prestonici Srbije i Marijanpolju. Četa Vladana Milojevića je na četiri utakmice postigla sedam golova i nije primila nijedan, ako se tome doda i da je mreža sačuvana dva puta u prvenstvu i da je na pripremama u Austriji primljen samo jedan gol na četiri utakmice, onda se može reći da je poslednja linija tima Crvene zvezde jača od čelika.

Kada smo već kod Austrije, jasno se vide obrisi rada podno Alpa. Sigurna tranzicija lopte u kojoj često učestvuje i sam golman Milan Borjan, a onda nekoliko pasova u poslednjoj liniji lopta do Jovičića ili Krstičića, ali i ako bude kod Stojkovića ili Rodića sledi paralela ka desnom i levom krilu. Sve linije tima su maksimalno zategnute, te se već može reći da crveno-beli deluju kao potpuno uigrana ekipa.

O odbrani ne bi trebalo trošiti reči, Milan Borjan još uvek ne zna šta znači izvaditi loptu iz mreže, nije ove sezone imao često prilike da se iskaže, ali kada je to trebalo učiniti, ‘hobotnica’ na golu Zvezde je bila spremna. Poslednja linija Stojković-Savić-Degenek-Rodić mu mnogo pomaže u tome. Bilo je straha kako bi to moglo da izgleda bez Damjana Le Taleka, ali je australijski reprezentativac dostojno zamenio Francuza, dobro fali mu još malo da se ugira i upozna sa Vujadinom Savićem, ali nema sumnje da čelična odbrana Crvene zvezde dočekuje slovački Spartak. Stojković i Rodić su odlični, mada se iz Marijampolja vidi da srpski reprezentativac nije u top fizičkoj spremi.

FOTO: FK Crvena zvezda

Sredina terena je po našem mišljenju trenutno najjači deo tima. ‘Bakula’ pokvari više od 40 posto protivničkih napada i samim tim pomaže odlično postavljenoj poslednjoj liniji, kao da je u pitanju treći štoper. Za razliku od prethodne sezone sada je aktivan i u kreiranju napada. Nenad Krstičić je ‘pčela radilica’ ovog tima, ima ga svuda i napred i nazad i levo i desno. Čovek za ‘desetku’ posle svake utakmice. Pod znakom pitanja ostaje pozicija plejmejkera, jer čini se da tu idalje i sam Vladan Milojević ‘luta’. U Letoniji, ali i juče u Litvaniji ta pozicija je pripala Benu, jednom od najboljih u dosadašnjem delu sezone. Reprezentativcu Komorskih ostrva fali kreativnost, ali je daleko opasniji po gol, s druge strane Ebisilio je u obe kategorije opasan, ali vidi se još uvek nespreman da pokaže sav svoj potencijal.

Krila Crvene zvezde za sada deluju perfektno, možda i mnogo jače sa Benom, ali se juče od Slavoljuba Srnića i nije moglo mnogo očekivati, jer se na teren vratio posle mesec dana bolovanja. Što zakaže desno, tu je da levo nadoknadi Nemanja Radonjić, bez sumnje u ovom trenutku uz Nenada Krstičića najbolji pojedinac u ‘mozaiku’ Vladana Milojevića. Posle dva gola u Beogradu, usledile su bravure i u Marijampolju, driblinzi kojima je rivale ‘izbacivao iz voza’. Ipak, protiv Spartaka iz Trnave biće mnogo teže, Slovaci, baš kao i Zvezda, znaju da se brane. Ekipa koja daje malo golova, ali ih i malo prima.

FOTO: FK Crvena zvezda

Za sada jedino što fali je ta ‘klasična’ devetka, gol iz protivničkog ‘peterca’. Nemanja Milić je vredan momak, izgara svaki minut na terenu, trudi se i trči, ali fali realizacija. Sa druge strane Nikola Stojiljković je nespreman, dodatno ga je usporila povreda, vidi se da momku treba utakmica, željan je lopte, ali ga ona baš i ne sluša. Zato prioritet uprave u naredna tri dana je pronaći adekvatnog špica, golgetera poput Ričmonda Boaćija. Ostaje žal što se napadač iz Gane nije vratio, ali verujemo da će tandem Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela to uspešno rešiti.

Jer Spartak iz Trnave nije ni Spartaks (mada ih po imenu deli jedno slovo), ni Suduva. Ovo je dva nivoa više, a ulog je veliki, jesen u Evropi, a nju kao i prošle godine zvezdaška javnost sanja…

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter