0
Fudbal

ŠOK: Ozil više neće da igra za Nemačku

Objavljeno: 22.07.18 u 23:27

Fudbaler Arsenala Mesut Ozil saopštio je danas da se povlači iz reprezentacije Nemačke.

– Teška srca i posle mnogo razmišljanja odlučio sam da više neću igrati za reprezentaciju Nemačke, sve dok budem osećao rasnu mržnju i nepoštovanje – naveo je Ozil u saopštenju.

Ozil je istakao da mu je bilo teško da donese odluku o napuštanju nacionalnog tima.

– Nekada sam nosio dres Nemačke s velikim ponosom i uzbudjenjem, ali više ne. Bilo je izuzetno teško doneti ovu odluku, jer sam oduvek davao sve za svoje saigrače, trenere i dobre ljude u Nemačkoj – rekao je Ozil.

– Ali kada visoki funkcioneri Fudbalskog saveza postupaju prema meni kao što postupaju, kada ne poštuju moje turske korene i sebično me koriste u političku propagandu onda je stvarno dosta. Rasizam nikada ne sme biti prihvaćen – dodao je on.

Ozil se našao na meti kritika u Nemačkoj nakon što se slikao s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. On je ranije danas pokušao da opravda svoju odluku, istakavši da ta fotografija nema nikakve veze s politikom.

– Želeo sam da pokažem da poštujem prvog čoveka zemlje iz koje potičem – naveo je Ozil na Tviteru.

Ozil se u maju slikao sa Erdoganom, usred predsedničke kampanje u Turskoj. Takodje, isto je učinio i njegov saigrač iz nemačke reprezentacije Ilkaj Gundogan, koji se, za razliku od Ozila, distancirao od eventualnih veza s turskim predsednikom.

Posle kritika u Nemačkoj, Ozil je rekao da više neće razgovarati s medijima, a stručni štab reprezentacije mu je dozvolio da dan pre početka Svetskog prvenstva ne prisustvuje danu sa medijima, kada su igrači razgovarali s novinarima.

Pojedini političari u Nemačkoj doveli su u pitanje lojalnost Ozila i Gundogana i sugerisali da bi trebalo da budu izbačeni iz reprezentacije.

Nemačka je branila titulu na Svetskom prvenstvu u Rusiji, ali je takmičenje završila u grupnoj fazi sa pobedom i dva poraza.

Brojni stručnjaci i mediji u Nemačkoj smatraju da je učešće Ozila u reprezentaciji na Svetskom prvenstvu najveća greška selektora Joahima Leva.

Mesut Ozil (29) je za nacionalni tim Nemačke odigrao 92 utakmice i postigao 23 gola, uz 40 asistencija.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter