0
Domaći fudbal

LUĐU PRIČU U SRPSKOM FUDBALU NISMO IMALI: Kapiten Mančester sitija u Slobodi iz Užica (VIDEO) (FOTO)

Objavljeno: 20.07.18 u 00:08

Dres Slobode iz Užica nosili su brojni velikani našeg fudbala u istoriji dugoj 93 godine, ali se čini da fudbalera poput Tinotenda Čibara nije bilo. I, nakon ove priče, teško da će ga skorije i biti.

No, pre nego što pređemo na razlog, navešćemo neka imena koja su svojevremeno bila deo tima sa Gradskog stadiona u Užicu – Milan Živadinović, Radomir Antić, Goran Pandurović, Zoran Njeguš, Nemanja Vidić, Nikola Maksimović, Filip Kasalica…

Danas Sloboda igra Prvu ligu Srbije (drugi rang takmičenja), a njene boje brani i gore spomenuti Tinotenda Čibaro. Momak rođen u Zimbamveu pre 25 godina i nekadašnji kapiten Mančester Sitija.

 Ne bilo kog, već onog pravog. Doduše, ne prvog tima veće selekcije do 21 godine, ako je suditi po rečima ovog momka. 

I tu počinje taj „ludi“ deo priče. Naime, Čibaro je navodno 2012. godine igrao za mlađe selekcije „Građana“, i to toliko dobro da je došao do kapitenske trake. A tu vest su mediji u njegovoj rodnoj zemlji ispratili kao pravi spektakl, pa su tako (a neki i dalje stoje pri toj tvrdnji) o njemu pisali tamošnji Bulavajo 24, potom izdanje Heralda, portal „Everything Zimbabwe“ preneo je čak i izjavu menadžera Denforda Mutašua:

– Od kako je stigao u Siti, dokazao se kao jedan od najboljih mladih igrača tamo. Impresionirani su njim, i želim da bude model mladim igračima širom zemlje. Mnogi klubovi ga prate, iz Premijer lige i Čempionšipa, ima interesovanja i iz Španije, Francuske, ali ja želim da ostane u Sitiju.

Najdalje je otišao Standard, koji je u tekstu iz januara ove godine sa Čibarom uradio intervju tokom kog je mladi fudbaler pričao o periodu koji je proveo u Mančester Sitiju. Takođe, Standard je tom prilikom otkrio i da je poziv Sitija stigao u momentu kada je Čibaro igrao za univerzitetski tim Vintrop. Navodno, skauti engleskog kluba su videli Čibara na nekom meču, i u toj meri ih je zaludeo da su odmah stupili u kontakt sa Univerzitetom, pa je Čibaro morao da prekine školovanje i zaduži dres bogatog kluba sa Etihada.

Potom se pojavio video snimak…

(Youtube/tinotenda chibharo)

Zatim i fotografija sa kapitenskom trakom, ali…

Ukoliko znate engleski, jasno vam je da je ovaj korisnik Tvitera Čibara optužio da laže. 

Čini se, ne bez razloga:

Nalog „MCFCReserves&Academy je nezvanični, ali usko povezan sa dešavanjima u mlađim kategorijama Mančester Sitija. I njihov odgovor na pitanje o karijeri u Sitiju glasi:

– Neki od ovih igrača igrali su u nezvaničnom timu ili u okviru „Prava na san“, ali definitivno nije bio punopravni član Sitija, jer mu je za to neophodna radna dozvola, a kako nije u pitanju igrač neverovatnog talenta koji pri tom dolazi iz slabo rangirane zemlje FIFA, ne bi je dobio. 

Potom su dodali:

– Da, sećamo se te priče iz 2012. godine, Siti je tada tek pokrenuo priče o nezvaničnim timovima, utakmice su igrane na terenu Mejn Roud Bratingem. U to vreme ti igrači nisu zapravo bili profesionalni fudbaleri, ali je klub davao punu podršku.

Mnogi timovi koriste takozvane „shadow squads“, nezvanične timove kako bi fudbalere koji imaju talenta, ali još uvek nisu na dovoljno visokom nivou za profesionalni fudbal oblikovali i pružili im šansu da se dokažu.

Ovaj momak je nakon odlaska iz Sitija nastupao za Herogejt Rejlvej Atletiks, potom za Liversedž, da bi ga put prošle godine doveo put Užica. 

Biće svakako zanimljivo videti reakciju medija iz Zimbavea, ali i nacije, gde su ga navijači doživeli kao svojevrsnog heroja:

A nama ostaje da se nadamo da ćemo imati prilike Slobodu da vidimo u završnici kupa Srbije, kako bi i šira fudbalska javnost dobila šansu da Tinotendu Čibara, bivšeg kapitena Mančester Sitija i jednog od najvećih talenata ovog kluba, za kog su se otimali timovi iz Engleske, Španije i Francuske, vidimo na delu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter