0
Fudbal

MONDIJAL: Francuska prvi finalista Svetskog prvenstva!

Objavljeno: 10.07.18 u 22:03

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u finale Mondijala u Rusiji nakon što je sa 1:0 savladala Belgiju. Strelac jedinog gola bio je Samjuel Umtiti u 51. minutu.

Početak meča protekao je u nešto većem pritisku Belgije, ali sem kornera u sedmom minutu nije bilo prilika.

Prvo uzbuđenje dogodilo se u 13. minutu meča, kada je Pogba uputio pas sa centra terena u prostor, a Kilijan Mbape za malo bio sporiji od Tiba Kurtoe.

Prvi udarac ka golu videli smo na isteku 15. minuta, kad je De Brujne došao do lopte na polovini Francuske, uposlio Azara, ali je šut fudbalera Čelsija otišao pored gola.

Francuzi su prvi put pripretili u 18. minutu preko Matuidija, ali je Tibo Kurtoa bio dobro postavljen.

Belgijanci su minut kasnije imali odličnu priliku preko Azara, a mrežu Francuske sačuvao je Varan izbivši loptu u korner.

Razigrali su se Belgijanci, ponovo je bilo opasno, ali je Rafael Varan ispred Lukakua izbacio loptu u novi korner, posle kog je lopta stigla do Aldervejla, usledio je šut iz okreta i fantastična odbrana Ljorisa.

Nije bilo uzbuđenja do 40. minuta, kada je Olivije Žiru dobio loptu na šest-sedam metara od gola Kurtoe, no njegov udarac je završio pored gola nakon sjajne intervencije čuvara mreže Belgije.

Završnica prvog dela protekla je u znaku Francuske, koja je iskoristila pad u igri Belgijanaca, a jednu oduzetu loptu Kante je uputio ka Pogbi, Belgijanci su napravili faul na dvadesetak metara od gola. Pokušao je Antoan Grizman, ali je dobacio samo do živog zida, pogodio je Felainija u telo i propustio šansu da pre kraja poluvremena promeni rezultat.

Trenutak odluke dogodio se u 51. minutu, kada je posle jednog kornera i centaršuta Grizmana Umtiti nadskočio Felainija i pogodio za 1:0.

(Youtube/RTS Zvanični kanal)

Nedugo potom mogao je Olivije Žiru da udvostruči prednost nakon nestvarnog driblinga Kilijana Mbapea, ali je Kurtoa uspeo da zaustavi pokušaj.

Francuska se potom povukla, prepustila Belgiji inicijativu, ali sem jedne prilike Felainija glavom, te još jednog pokušaja Vitsela iz daljine nisu ozbiljnije ugrozili Ljorisa.

Na kraju, Francuzi su uspeli da sačuvaju 1:0 i po treći put će se boriti za titulu šampiona sveta u nedelju u Moskvi, dok Belgijance dan pre očekuje duel za treće mesto.

U drugom polufinalu sastaju se Engleska i Hrvatska sutra od 20 časova.

Mondijal u Rusiji, polufinale

Francuska – Belgija 1:0 (0:0)
(Umtiti 51)

Francuska: Loris – Pavar, Varan, Umtiti, Lukas – Pogba, Kante – Mbape, Grizman, Matuidi (od 86. Toliso) – Žiru (od 85. N’Zonzi)

Belgija: Kurtoa – Alderjvereld, Kompani, Fertongen – Dembele (od 60. Mertens), Felaini (od 80. Karasko), Vitsel, Čadli (od 91. Batšuaji) – De Brujne, Lukaku, Azar

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter