0
Fudbal

TOLIKO JE TRAJALO: Zdravko Mamić uhapšen u Bosni i Hercegovini

Objavljeno: 14.06.18 u 13:59

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine uhapsili su danas u Međugorju savetnika fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića, javlja Hina.

Bivši čelnik Dinama uhapšen je po medjunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Hrvatska.

– Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tokom dana biti predat u nadležnost Suda BiH, potvrdili su za hrvatsku agenciju iz SIPA.

Po proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi poseduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, nakon čega će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj. On je u nekoliko javnih istupa rekao da ne želi da ide u zatvor u Hrvatskoj.

Mamić ima dvojno državljanstvo, a po ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane.

Zdravko Mamić je prošle nedelje zajedno s još trojicom osoba proglašen krivim i nepravosnažno je osuđen na šest godina i šest meseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski budžet.

Mamić se dan pre izricanja presude sklonio u BiH, u Međugorje.

Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i medjunarodnu poternicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Evropske unije izdat je evropski nalog za hapšenje.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter