0
Fudbal

HS MONDIJAL – GRUPA ‘F’: Nemci u nikad većoj krizi, ali ko sme da preti braniocu titule šampiona sveta…

Objavljeno: 12.06.18 u 12:00

Grupa ‘E’ u kojoj se nalazi Srbija, u osmini finala ukršta se sa grupom ‘F’ gde će tri runde i šest utakmica međusobno odigrati Nemačka, Meksiko, Švedska i Južna Koreja.

Mnogi već vide ‘pancere’ na prvom mestu i priželjkuje se da im protivnik bude Srbija kao drugoplasirana iz grupe ‘E’, ali Meksiko bi mogao itekako da im pomrsi račune i sve te kalkulacije baci u vodu.

NEMAČKA

Aktuelni šampion planete, malo po malo, smenjuje generaciju koja je u 2006. i 2010. stizala do finala, a 2014. konačno se popela na krov sveta. Sada duvaju neki novi vetrovi u ekipi Joakima Leva, ali okosnicu tima u svim linijama i dalje čine prekaljeni igrači.

U odbrani ponovo diriguju Džerom Boateng i Mats Humels sa Manuelom Nojerom na golu, u vezi i dalje vedre i oblače Toni Kros, Sami Kedira, Mesut Ozil, ali i Julijan Draksler i Ilkaj Gindogan.

U napadu će najveća opasnost biti Timo Verner i Tomas Miler, koji preti da obori rekord Miroslava Klosea po broju golova na Svetskim šampionatima.

Sigurno je da niko neće hteti da igra protiv njih u nokaut fazi, ali ni Nemcima neće biti svejedno ako idu na Srbe u osmini finala. Nisu nas dobili ni 1998. godine, tada su se jedva izvukli u čuvenom meču koji je završen sa 2:2, a i dalje se pamti 0:1 iz Južne Afrike. To je jedini poraz ‘pancera’ u grupnoj fazi u 21. veku.

Golmani: Manuel Nojer (Bajern Minhen), Kevin Trap (Pari Sen Žermen), Mark-Andre ter Štegen (Barselona).

Odbrana: Marvin Platenhart (Herta), Jonas Hektor (Keln), Matijas Ginter (Borusija Menhengladbah), Mats Humels (Bajern Minhen), Niklas Zule (Bajern Minhen), Antonio Rudiger (Čelsi), Žerom Boateng (Bajern Minhen), Džošua Kimih (Bajern Minhen).

Vezni red: Sami Kedira (Juventus), Julian Draksler (Pari Sen Žermen), Toni Kros (Real Madrid), Mesut Ozil (Arsenal), Tomas Miler (Bajern Minhen), Leon Gorecka (Šalke), Sebastijan Rudi (Bajern Minhen), Julian Brant (Bajer Leverkuzen), Ilkaj Gindogan (Mančester siti).

Napadači: Mario Gomez (Volfsburg), Timo Verner (Lajpcig), Marko Rojs (Borusija Dortmund).

MEKSIKO

Meksikanci su na svakom šampionatu tim koji nema šansu da ode u samu završnicu, ali redovno mnogima pomrse račune. U Brazilu su to uradili Hrvatskoj, umalo u osmini finala i Holandiji, pa se i sada očekuje da makar ‘unesu nemir’ Nemačkoj.

Za drugo mesto će se boriti protiv Švedske, a gledajući sastave reklo bi se da su u blagoj prednosti protiv Skandinavaca. Glavne uzdanice su Ektor Erera, tandem Los Anđeles Galaksija, Džonatan i Đovani Dos Santos, kao i njihov gradski rival u MLS-u, Karlos Vela.

Kada se radi o napadu, pored Vele, prva Zvezda i ovog puta biće Ćićarito Ernandez, a podršku će mu pružati tandem iz najjačih portugalskih liga, Raul Himenez (Benfika) i Hesus Manuel Korona (Porto).

Ono što može ozbiljno da ih poremeti jeste skandal koji trese reprezentaciju od kako je osmorica igrača orgijalo sa 30 prostitutki, te se u Meksiku piše samo o tome. Ako uspeju da vrate fudbal u prvi plan, imaju veliku šansu.

Twitter-Crop

Golmani: Giljermo Očoa (Standard), Alfredo Talavera (Toluka), Hesus Korona (Kruz Azul).

Odbrana: Karlos Salsedo (Ajntraht), Dijego Rejes (Porto), Hektor Moreno (Sosijedad), Ugo Ajala (Tigres), Edson Alvarez (Amerika), Hesus Galjardo (Monterej), Migel Lajun (Sevilja).

Vezni red: Rafael Markez (Atlas), Hektor Erera (Porto), Džonatan dos Santos (LA Galaksi), Đovani dos Santos (LA Galaksi), Andres Gvardado (Betis), Marko Fabijan (Ajntraht).

Napad: Čičarito Ernandez (Vest Hem), Raul Himenez (Benfika), Oribe Peralta (Amerika), Hesus Manuel Korona (Porto), Karlos Vela (Los Anđeles), Havier Akvino (Tigres), Hirving Lozano (PSV).

ŠVEDSKA

Poslednji igrač koji je postigao gol za Švedsku na Svetskom prvenstvu je čuveni Henrik Larson 2006. godine u Nemačkoj, a Zlatan Ibrahimović to nikada nije učinio. To dovoljno govori o ekipi sa severa Evrope, čiji je selektor doneo krajnje čudnu odluku da  Ibrahimovića precrta i ne dozvoli mu učešće na Mondijalu, iako i dalje ima šta da ponudi planeti.

Sastav Švedske deluje prilično mršavo. Konce u odbrani će vući Mikael Lustig (Seltik) i Viktor Lindelef (Mančester Junajted), u veznom redu će to biti Emil Forsberg iz Lajpciga i Albin Ekdal, dok će u napadu se uzdati u Markusa Berga, Džona Guidetija i Olu Toivonena.

Čini se da to neće biti dovoljno za plasman u osminu finala, mada ko bi potcenio tim koji je u dve utakmice baraža eliminisao Italiju.

Golmani: Karl-Johan Jonson (Gengan), Kristofer Nordfeldt (Svonsi), Robin Olsen (Kopehagen).

Odbrana: Ludvig Augustinson (Verder), Andreas Grankvist (bez kluba), Filip Helander (Bolonja), Pontus Janson (Lids), Emil Kraft (Bolonja), Mikael Lustig (Seltik), Viktor Lindelef (Mančester junajted), Martin Olson (Svonsi).

Vezni red: Viktor Kleson (Krasnodar), Džimi Durmaz (Tuluz), Albin Ekdal (Hamburg), Emil Forsberg (Lajpcig), Oskar Hiljemark (Đenova), Sebastijan Larson (Hal), Markus Roden (Krotone), Gustav Svenson (Sijetl).

Napad: Markus Berg (Al Ain), Džon Guideti (Selta), Isak Kise Telin (Beveren), Ola Toivonen (Tuluz).

JUŽNA KOREJA

Koreanci su redovni učesnici najvećeg planetarnog fudbalskog takmičenja još od 1986. godine i po tome su apsolutni rekorderi svog kontinenta, Azije.

Međutim, u ovoj grupi teško da mogu bilo šta da traže osim još jednog časnog učešća na Mondijalu. Ipak, čini se, još uvek nisu dorasli evropskim selekcijama u grupi ‘F’ i Meksiku.

Prva zvezda tima apsolutno je zvezda Totenhema, Son Heung Min, a jedino bi još mogao da mu uz rame koliko-toliko stane as Salzburga, Hvang He Čan.

Golmani: Kim Seung Gju (Kobe), Kim Jin Hjeon (Osaka),  Co Hjon Vu (Daegu).

Odbrana: Kim Jung Gvon (Gvangdžou Evergrande), Jang Hjun Su (Tokio), Jung Seung Hjun (Sagan tosu), Jun Jong Sun (Seongnam), Oh Ban Suk (Džedžu junajted), Kim Min Vu (Sangmu), Park Jo Ho (Ulsan), Hong Čul (Sangmu), Go Jo Han (Seul), Li Jong (Jeonbuk).

Vezni red:  Ki Sung Jung (Svonsi), Jung Vo Jung (Kobe), Ju Se Jong (Asan), Ko Ja Čeol (Auzburg), Li Džej Sung (Jeonbuk), Le Sung Vu (Verona), Mon Seon Min (Inčeon junajted).

Napad: Kim Šin Vuk (Jeonbuk), Son Heung Min (Totenhem), Hvang He Čan (Salcburg).

 

RASPORED GRUPE ‘F’:

Prvo kolo,  14. jun – Nemačka – Meksiko (17h); 15. jun – Švedska – Južna Koreja (14h);

Drugo kolo, 23. jun – Južna Koreja – Meksiko (17h), Nemačka – Švedska (20h);

Treće kolo, 27. jun – Južna Koreja – Nemačka (16h), Meksiko – Švedska (16h).

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter