0
Fudbal

FOTO: fpf.org.pe

HS MONDIJAL – ‘C’ GRUPA: Galski petlovi favoriti na SP, kamoli u grupi – zvezdaši će gledati svog bivšeg defanzivca

Objavljeno: 11.06.18 u 10:00

U C grupi Svetskog prvenstva biće itekako zanimljivo, velika će borba biti za drugo mesto koje vodi u dalje takmičenje.

Ovo je grupa koja podseća na našu, u njoj će tri selekcije imati gotovo ravnopravne šanse za prolaz. Prvi favorit za prolaz dalje je Francuska, a ukoliko gledamo po rasporedu šešira tokom žrebanja za Mondijal, redom idu Peru, Danska i Australija.

FRANCUSKA

Šta reći za Francuze, na papiru jedan od najjačih timova na turniru, a prema jednom od istraživanja i trenutno najskuplji od reprezentacija koje učestvuju na Svetskom prvenstvu. Velikog udela u tome imaju Pol Pogba, Kilijan Mbape, Antoan Grizman. Didije Dešan je bio na slatkim mukama kada je morao da spisak svede na 23 imena, pa su ‘stradale’ zvezde poput Dmitrija Pajea koji se povredio u finalu Lige Evrope i svakako će faliti ‘trikolorima’, ali i Entoni Marsijala, Aleksandre Lakazeta, pa i Karima Benzeme kojeg Dešan nije zvao još od 2015. godine iako je napadač od tada sa najjačim timom Evrope osvojio triput Ligu šampiona.

Međutim, treba pričati o onima koji putuju u Rusiju. Mada su veoma mladi fudbaleri trenutno prve zvezde Francuske, ovo im neće biti prvo učešće na Mondijalu. Pol Pogba i Antoan Grizman su debitovali pre četiri godine u Brazilu, dok će ‘vatreno krštenje’ imati Kilijan Mbape.

Zbog povrede zgloba u maju ove godine, Loran Košelni je otišao na pauzu dugu šest meseci, te je glavni komandant odbrane Francuza sada Rafael Varan od kojeg će zaviti dosta u defanzivi Galskih petlova, a naravno i od Uga Lorisa. Tu je i talentovani Lukas Vaskez, momak španske krvi rođen u Marseju, a i Pavar, Kimpembe, Toliso, Lemar, Tovan, Fekir... tako da će selekcija Francuske svakako biti jedna od najzanimljivijih za gledanje.

FOTO: Équipe de France de Football

Golmani: Ugo Loris (Totenhem), Stiv Mandanda (Marsej), Alfons Areola (Pari Sen Žermen). Odbrana: Lukas Ernandez (Atletiko Madrid), Presnel Kimpembe (Pari Sen Žermen), Benžamin Mendi (Mančester siti), Benžamin Pavar (Štutgart), Adil Rami (Marsej), Đibril Sidibe (Monako), Samjuel Umtiti (Barselona), Rafael Varan (Real Madrid). Sredina: N’Golo Kante (Čelsi), Blez Matuidi (Juventus), Stiven N’Zonzi (Sevilja), Pol Pogba (Mančester junajted), Korentin Toliso (Bajern Minhen). Napad: Antoan Grizman (Atletiko Madrid), Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen), Nabil Fekir (Lion), Floran Tovan (Marsej), Tomas Lemar (Monako), Olivije Žiru (Čelsi), Osman Dembele (Barselona).

AUSTRALIJA

Svakako najzanimljivija selekcija našoj, a i balkanskoj javnosti u ovoj grupi. Prema mišljenju Žozea Murinja, koje bi trebalo uzeti u obzir, Kenguri ne da će samo proći grupu C Svetskog prvenstva, već će biti i jedno od iznenađenja ovogodišnjeg Mondijala. Nešto slično Islandu i Velsu na Evropskom prvenstvu pre dva leta. Australija će u Rusiji igrati sa trojicom Srba i dvojicom Hrvata. Miloš Degenek, Deni Vuković i Tom Rogić su fudbaleri srpskog porekla, dok su hrvatskog Tomi Jurić i Mile Jedinak.

Ali Vuković će najverovatnije Mondijal gledati sa klupe pošto ima ozbiljnu konkurenciju u vidu Metjua Rajana, prvog golmana, i nekadašnjeg čuvara mreže Liverpula, Breda Džonsa. I ovoga puta prva zvezda Australijanaca je Tim Kejhil, 38-godišnji ofanzivni vezista kojem prvog dana jula ističe ugovor sa Milvolom, te će ukoliko Kenguri prođu grupu deo turnira igrati kao ‘slobodan agent’. Uz Kejhila, predvodnik ove generacije je sjajni Aron Muj sjajni vezista Hadersfilda koji je imao odličnu sezonu u Premijer ligi.

Posebna pažnja treba da se obrati na jedno ime, to je mladi, supertalentovani Danijel Arzani, momak koji je najmlađi učesnik ovog Svetskog prvenstva, jedna prava senzacija u Australiji. Bert van Marvijk je rešio da mu ukaže poverenje iako je Arzani prvi put u elitnom rangu tamošnjeg šampionata zaigrao pre samo pet meseci, za ekipu Melburn Sitija.

FOTO: socceroos.com.au

Golmani: Bred Džons (Fejenord), Metju Rajan (Brajton), Danijel Vuković (Genk). Odbrana: Aziz Behič (Bursa), Miloš Degenek (Jokohama), Džejms Meredit (Milvol), Trenet Sejnsburi (Grashopers), Metju Jurman (Suvon), Džoš Risdon (Vestern Sidnej Vonderers). Sredina: Džekson Irivn (Hal), Mile Jedinak (Aston Vila), Robi Kruze (Bohum), Masimo Luongo (Kvins Park Rendžers), Mark Miligan (Al Ahli), Aron Moj (Hadersfild), Tom Rogić (Seltik), Daniel Arzani (Melburn siti). Napdači: Tomi Jurić (Lucern), Metju Leki (Herta), Tim Kejhil (Milvol), Endrju Nabut (Urava), Dimitri Petratos (Njukasl Džets), Džejmi Meklaren (Hibernijan).

PERU

Kao trenutno 11. zemlja na FIFA rang listi, Peruanci itekako imaju čemu da se nadaju na ovoj svetskoj smotri u Rusiji. Od jedne ne preterano zanimljive ekipe, Rikardo Gareka je napravio sjajan posao i tim koji igra trenutno veoma lep fudbal. Ali stiče se utisak da će dosta toga u Rusiji zavisiti od Paola Gerera.

Tu je i Džeferson Farfan, ali Gerero… O ovom 34-godišnjem napadaču i jednogodišnjem periodu koji je iza njega bi mogao odličan film da se napravi. Čovek koji je kapiten reprezentacije, sa 34 golova rekorder nacionalnog tima, idol navijača… Sve je to palo u vodu kada su krenuli novinski naslovi o tome kako je nakon testa utvrđeno da je pozitivan na kokain, a potom i dvanaestomesečna kazna neigranja fudbala zbog koje bi propustio verovatno poslednji Mondijal u karijeri. Ali uspeo je Gerero antidoping agenciju da uveri da nije kriv, barem ne toliko, oslanjajući se na alibi da je pomenutu supstancu uzeo nenamerno kroz specijalne čajeve koje pije. Tek krajem maja se saznalo da će Gerero moći u Rusiju, to znači da bi ova neverovatna priča mogla da dobije srećan kraj, ali i ne – uzeći u obzir da od novembra nije igrao fudbal. Međutim, svakako će ostati heroj nacije, što potvrđuje i njegova nedavna izjava: ‘Sve je ovo neprocenjivo, deca mi pišu, mole se za mene. Ne mogu da pronađem reči da im se zahvalim. Daću sve od sebe da ovog leta donesem radost mojim Peruancima’.

Među napadačima se naravno ističe Džeferson Farfan, on bi mogao da bude ‘iks faktor’ ove selekcije jer je već itekako priviknut na uslove u Rusiji, a i potpisao je novi ugovor sa Lokomotivom iz Moskve tako da je rasterećen. A kako će i Gerero i Farfan uskoro u penziju, šira javnost će ovog leta upoznati njihovog naslednika, novu zvezdu Perua.

Radi se od Edisonu Floresu, 24-godišnjem ofanzivnom vezisti Alborga koji će uskoro sasvim sigurno zaigrati u dosta većem klubu ukoliko nastavi sa igrama kao u proteklim mesecima. Flores bi mogao da bude i najbitniji igrač Perua u Rusiji sudeći po tome što je pod vođstvom Rikarda Gareke ofanzivni vezista u prethodnom periodu postigao čak devet golova za nacionalni tim.

Zbog jednog igrača Peru će biti posebno zanimljiv navijačima Crvene zvezde, a to je Migel Arauho koji će debitovati na Mondijalima, kao uostalom i svi njegovi saigrači pošto je ova zemlja poslednje Svetsko prvenstvo igrala 1982. godine u Španiji. Arauho je napravio potez karijere pošto je otišao iz Srbije 2014. godine u najpoznatiji peruanski klub, Alijanca Limu gde još uvek igra i jedan je od najstandardnijih. Te godine je prvi put pozvan u nacionalni tim, međutim odigrao je samo sedam mečeva do sada.

FOTO: fpf.org.pe

Golmani: Pedro Galeze (Verakruz), Karlos Kaseda (Deportivo Munisipal) i Hoze Karvaljo (UTC). Odbrana: Aldo Korzo (Univerzitario), Luis Advinkula (Lobos Buap), Kristijan Ramos (Verakruz), Migel Arauho (Alijanca Lima), Alberto Rodrigez (Atletiko Junior), Andreson Santamarija (Puebla), Mihel Trauko (Flamengo) i Nilson Lojola (Melgar). Sredina: Renato Tapija (Fejnord), Pedro Akinjo (Lobos Buap), Jošimar Jotun (Orlando Siti), Paolo Hurtado (Vitoria Gimaraeš), Kristijan Kueva (Sao Paulo), Edison Flores (Alborg), Endi Polo (Portland Timbers) i Vilder Kartahena (Verkruz). Napad: Andre Kariljo (Votford), Raul Ruidijaz (Moreila), Džeferson Farfan (Lokomotiva Moskva) i Paolo Gerero (Flamengo).

DANSKA

Reprezentacija Danske je do Svetskog prvenstva došla tek posle baraža, pošto je u kvalifikacionoj grupi pet bodova ispred bila Poljska. Međutim, Danci su eliminisali Republiku Irsku i stiglo do Mondijala. Age Hareide je učinio da ova selekcija zaigra veoma lep fudbal sa dosta trčanja i kombinovnanja, što je i jedan od znakova da se dosta igre Danske vrti oko jednog od trenutno najboljih plejmejkera Evrope – Kristijana Eriksena.

Sem što predvodi većinu napada svoje reprezentacije, Eriksen je bio i najbolji strelac Danske u kvalifikacijama sa osam golova. Pre osam godina je bio najmlađi fudbaler na prvenstvu u Južnoj Africi, a sada jedan od najboljih. Ukoliko Francuzi, Australijanci i Peruanci zaustave levu stranu Danaca po kojoj igra i Pione Sisto, velike su šanse da će imati povoljan rezultat. Kakav je fudbaler ovaj mladić… Sem što su oči cele Danske uprte u njega, prati ga i gotovo ceo Južni Sudan iz kojeg Sisto potiče.

Kada su problemi u pitanju, jedan od većih koji muči selektora Danske jeste Vilijam Kvist. Vezista je uz nacionalni tim, ali je u velikom padu forme od kako je izgubio mesto startera u Kopenhagenu. Ovaj iskusni fudbaler gotovo da je uz Eriksena vodio glavnu reč na sredini terena, a sada se dovodi u pitanje i mesto startera u Rusiji koje mu je pre samo par meseci bilo ‘rezervisano’.

Iako Danci imaju sasvim dobar napad, faliće na Svetskom prvenstvu onaj pravi špic – Lord. Niklas Bendtner nije uspeo da se oporavi od povrede prepona, te je otpisan pred objavljivanje konačnog spiska.

FOTO: Herrelandsholdet

Golmani: Kasper Šmajhel (Lester), Jonas Losl (Hadersfild), Frederik Ronov (Brondbi). Odbrana: Simon Kjaer (Sevilja), Andreas Kristijansen (Čelsi), Matijas Jorgensen (Hadersfild), Janik Vestergard (Borusija Menhengladbah), Henrik Dalsgard (Brentford), Jens Striger Larsen (Udineze), Jonas Knudsen (Ipsvič). Vezni red: Vilijam Kvist (Kopenhagen), Tomas Dilejni (Verder Bremen), Kristijan Eriksen (Totenhem), Lase Šene (Ajaks), Lukas Lerager (Bordo), Mikael Kron-Deli (Deportivo la Korunja). Napad: Pione Sisto (Selta), Martin Brajtvajt (Bordo), Andreas Kornelijus (Atalanta) , Kasper Dolberg (Ajaks), Nikolaj Jorgensen (Fejnord), Viktor Fišer (Kopenhagen), Jusuf Poulsen (Lajpcig).

RASPORED C GRUPE:

Prvo kolo – 16. jun Francuska – Australija u 12 časova, Peru – Danska 18 časova.

Drugo kolo – 21. jun Danska – Australija 14 časova, Francuska – Peru 17 časova.

Treće kolo – 26. jun Danska – Francuska 16 časova, Australija – Peru 16 časova.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter