0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

FIFA UVODI PROMENE: ‘Mini Mundijal’ na svake dve godine, proširuje se i Svetsko klupsko prvenstvo

Objavljeno: 02.05.18 u 17:58

Svetska fudbalska asocijacija (FIFA) dobila je ideju kako da dodatno nadogradi novoformiranu Ligu nacija koju je nedavno razvila UEFA.

Naime, predsednik FIFA, Đani Infantino, koji je do 2016. godine bio generalni sekretar Evropske fudbalske unije, smatra da bi Liga nacija mogla da se podigne na globalni nivo.

Globalnom ligom nacija zamenile bi se prijateljske utakmice širom sveta, a sve bi počelo regionalnim kvaifikacijama, sa prolaskom i ispadanjem, da bi se potom dobilo sedam divizija.

Vrhunac bi bio finalni turnir od osam sekipa, sa pet kontinenata, od kojih bi tri otpadale na Evropu i dve na Južnu Ameriku.

Ovaj završni turnir (fajnal 8) predstavljao bi svojevrsni „mini Mundijal“, a domaćin bi bila jedna od reprezentacija, tokom osam dana u oktobru ili novembru.

Ovo takmičenje imalo bi i ozbiljnu finansijsku potporu, a u Infantinovom pismu se navodi da bi međunarodni konzorcijum obezbedio garancije od najmanje 25 milijadi dolara za 12 godina, ne bi li se formirala Globalna Liga nacija, u kojoj bi tokom dvogodišnjeg ciklusa učestvovalo više od 200 rezprezentacija.

Svaka ekipa koja obezbedi plasman među osam najboljih dobila bi premije od 15.000.000 dolara, finalisti još po 5.000.000, a pobednik dodatnih 10.000.000 dolara.

Takođe, planira se i širi format Svetskog klupskog prvenstva sa osam na 24 učesnika, a odnedavno se pojavio i prednog za povećanje broja klubova na Svetskim prvenstvima sa 32 na 48 reprezentacija.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter