4
Domaći fudbal

FOTO: Twitter

HS ANALIZA: Evropa – Meka ili preveliki zalogaj za klubove u Srbiji, mnoge su ‘progutale’ ambicije!

Objavljeno: 01.05.18 u 15:45

Takmičenje u Superligi Srbije se polako završava, a ostalo je još samo da se reši pitanje ko će pored Crvene zvezde i Partizana ‘zadužiti’ još dve evropske karte, ako pre toga dobije licencu.

Meka srpskog fudbala je igranje u evropskim kvalifikacijama. Obećana zemlja, san o finansijskoj stabilizaciji i planetarnoj popularnosti, glavni su motiv srpskih klubova, a malo koji od njih razmišlja, a još manje zaista uspe da dogura do grupne faze evropskih takmičenja, bar je takva situacija danas.

Zavirićemo u istoriju i pokucati na vrata bivših učesnika evropskih takmičenja. Da li im je Evropa donela mirnu plovidbu i stabilizaciju, baš i ne. Suprotno od očekivanog, Mnogim klubovima koji su jurili Evropu, ista je donela velike dugove, a nekima i neposredno nakon toga gašenje ili raznorazne fuzije. Počnimo od kvalifikacija za Ligu Šampiona (Kup Evropskih Šampiona).

Srbiju je kvalifikacijama za LŠ predstavljalo samo četiri kluba, pored Partizana i Crvene zvezde koji su dospeli do finala, a crveno-beli čak i da osvoje 1990/91, u sezoni 1966/67 i 1989/90 Vojvodina (pomenuti trojac uspešno je branio boje naše zemlje i u kvalifikacijama i grupnim fazama LE i Kupa Uefa takođe) je u četvrtfinalu poražena od Seltika (pre toga stara dama je pobedila Admiru i Atletiko Madrid), ali i Obilić koji je 1998. u kvalifikacijama zaustavljen od Bajern Minhena. Iako su kući uspeli da izvuku remi (1:1) u revanšu su ubedljivo poraženi 4:0 (u nekoliko navrata vitezovi su nas predstavljali i u kupu UEFA). U 21. veku Partizan je 2003. uspeo da se domogne „istorijske“ grupne faze, a od osamostaljenja države Crvena zvezda i Partizan jedini su učestvovali u Ligi šampiona, Crvena zvezda kroz kvalifikacije, a Partizan 2010. u grupnoj fazi, gde je služio za gol razliku Arsenalu, Šahtjoru i Bragi.

Obilić se danas takmiči u Trećoj beogradskoj ligi grupa A, iako je iznedrio mnogo kvalitetnih fudbalera među kojima je Kuzman Babeu, Nenad Grozdić, Dragan Šarac…Početkom 21. veka počeo je i sunovrat „vitezova“ koji su padali u niže lige, a nakon toga se klub privremeno i gasi.

Od začetka UEFA kupa ( Lige Evrope) predstavljalo nas je 18 klubova. Pored pomenutih Zvezde, Partizana Vojvodine i Obilića to su bili sledeći klubovi…

OFK Beograd je nastupao u Kupu UEFA, Mitropa kupu i Kupu pobednika kupova, na ukupno 42 evropske utakmice 16 pobeda 7 remija i 19 poraza. U međuvremenu, romantika se ugasila na Karaburmi, te su klonferi u ovoj sezoni učesnici Srpske lige – zona Beograd. Veliki broj imena nastupao je za OFK Beograd, za šta bi nam trebao poseban tekst, pomenućemo samo Ivicu Beka, Aleksandra Tirnanića, a iz novijeg talasa Aleksandra Kolarova i Baneta Ivanovića…

Fudbalski klub Bečej iza sebe ima zanimljivu priču. Tri sezone nakon ulaska u elitni rang uspeli su da se nađu iza Zvezde, Partizana i Vojvodine, što im je obezbedilo nastup u UEFA Kupu 1996. godine sezonu kasnije „Bekrije“ ispadaju iz lige, a trenutno gusari sa Tise nastupaju u prvoj fudbalskoj ligi Novog Sada (PFL)

Sartid (FK Smederevo) je kroz pobedu u Kupu SCG (2002/03) nad Crvenom zvezdom napravio najveći uspeh i uspeo da se nađe u društvu odabranih, pao je Bangor Siti, ali ne i Ipsvič. Nakon remija u Smederevu (1:1) Ipsvič je golom u revanšu uspeo da prođe dalje, a Smederevci su naredne sezone tražili svoju šansu. Pobeda u Sarajevu, ali i poraz od Slavije (2:1 oba meča) završili su njihovu evropsku priču. Smederevo se danas takmiči u Srpskoj ligi – Zapad.

Prava Pepeljugina priča, ali ne sa srećnim krajem dolazi iz Sevojna. Istoimena ekipa pobrala je simpatije mnogih ljubitelja fudbala, kada je kao drugoligaš 2009. stigla do finala kupa. Na penale su padali redom: Hajduk Kula, Borac Čačak i Napredak iz Kruševca. A, onda senzacija u polufinalu i pobeda nad favorizovaniom Crvenom zvezdom. U finalu ih je čekao Partizan, branilac titule, koji je slavio sa 3:0. Ipak, kao finalisti kupa izborili su izlaz u Evropu. Iste te godine napravljena je fuzija sa Slobodom iz Užica (Sloboda Point). Užičani su prošli 2. kolo izbacivši Kaunas, ali ih je u narednoj rundi čekao francuski Lil koji je slavio sa 4:0 ukupnim rezultatom. Od 2014. godine Sloboda se takmiči u Prvoj ligi Srbije, a trenutno se nalazi četiri boda iznad „crte“ koja vodi u niži rang.

Četvrtim mestom u sezoni 2007/08. Bežanija je obezbedila pravo igranja u kvalifikacijama za Kup UEFA. Tu se priča i završila porazom od albanske Bese. Nakon 2:2 u Beogradu golom u gostima albanci su prošli u narednu rundu. Tim sa Bežanijske kose trenutno se takmiči u Prvoj ligi gde se nalazi na sredini tabele.

Još jedan od klubova kojih više nema jeste Hajduk iz Kule. Naš predstavnik u Kupu UEFA 2006. godine odigrao je samo jedno kolo i poražen od CSKA iz Sofije nakon remija bez golova u Sofiji i 1:1 u Beogradu. Zbog teške finansijske situacije klub se gasi 2013. godine.

U sezoni 2004. FK Železnik pobedio je Crvenu zvezdu u finalu Kupa SCG i obezbedio mesto u Kupu UEFA. Kao i mnogi pre i posle njih, nisu se naigrali, ispali su nakon jednog kola. Bolja je bila Steua ukupnim rezultatom 6:3. Godinu dana kasnije klub se zbog teške finansijske situacije spaja sa Voždovcem koji nastavlja do danas da se takmiči u elitnom rangu.

Jednokratni hit bila je ekipa Budućnosti iz Banatskog dvora. Klub koji je osnovan 1938. godine većinu svog postojanja proveo je u nižim ligama. Nakon prvog pojavljivanja u Ligi Srbije i Crne gore imali su povratnu kartu za Prvu ligu, ipak, vratili su se nakon godinu dana i uspeli da dođu do osmog mesta. Najveći uspeh u istoriji kluba jeste finale Kupa SCG, gde su poraženi od Zvezde, to je ipak bilo dovoljno za Kup UEFA. Takođe su jedini klub koji je predstavljao Srbiju (i Crnu Goru) kao drugoligaš u evropskim nadmetanjima. Klub je iznedrio Nenada Drinčića, Zorana Tošića i mnoge druge vedete srpskog fudbala. Budućnost se danas takmiči u Opštinskoj Ligi Žitište-Nova Crnja.

Čarapani su takođe predstavljali srpski (jugoslovenski) fudbal u Evropi. U sezoni 1980/1 ostali su kratkih čarapa, bolji je bio Dinamo Drezden (1:0, 0:1), a potom 2000/1. savladali su estonski Vijandi sa 6:2 (5:1, 1:1) Narednu dekadu proveli su kao članovi elite, a potom 3 sezone nastupali u Prvoj ligi Srbije, lutali su još nekoliko sezona između Super i prve lige, a od 2016. godine standardno nastupaju u Superligi i konstantnom igrom nalaze se u vrhu tabele.

Najveći uspeh u UEFA Kupu imao je FK Radnički iz Niša, Nišlije se sa ponosom sećaju 1981/82 kada su Nišlije nošene podrškom cele Jugoslavije dogurali do polufinala Kupa UEFA. Vredna pomena je i sezona pre kada su se našli među 16 najboljih timova. Radnički se danas takmiči u elitnom rangu.

Od klubova koji su izvesno pred ispadanjem iz Superlige ove sezone su Rad i Borac iz Čačka, oba kluba predstavljala su nas u kvalifikacijama za Kup UEFA, Borac iz Čačka je, može se reći dostojno reprezentovao našu zemlju. Prvo kolo kvalifikaca bio je lak plen za Zebre, Dačija je savladana ukupnim rezultatom 4:2, a potom još jedan tim iz komšiluka, Lokomotiv Sofija ukupnim rezultatom 2:1. Onda su u prvom kolu zebre naletele na konjanike iz Amsterdama, a Ajaks je ubedljivo prošao dalje rezultatom 6:1.

Građevinari sa druge strane imali su dva nastupa, ali se nisu proslavili. Sezona 1989. u prvoj rundi Kupa UEFA poraženi su od Olimpijakosa. Strpljivo su čekali novu priliku, a ona je došla 12. godina kasnije. Tada su predstavljali Srbiju u Evropa Ligi, u prvoj rundi kvalifikacija lako su pobedili Tre Pen ukupnim rezultatom 9:1, a u drugoj rundi ponovo neki Olimpijakos, ovog puta sa Volosa. Grci su u prvoj rundi slavili sa 1:0, a u drugoj golom u gostima (1:1) došli do prolaza dalje. Rad je od osnivanja Superlige Srbije uvek bio član elite.

Iako su pre nekoliko sezona bili na ivici egzistencije i dovođeno je u pitanje dalje postojanje FK Čukarički, jedan su od retkih primera privatizovanih klubova u Srbiji, a Evropske izlete imali su od povratka u Superligu. Vratili su se u sezoni 2014. kao primer jedne od pozitivnih privatizacija u sportu iste godine izborili su učešće u kvalifikacijama za LE. U prvom kolu pobedili su Sant Đuliju, 4:0, izgubili od austrijskog Grediga ukupnim rezultatom 2:5. Sledeće sezone ponovo su se našli na evro sceni, pobeđen je Domžale 1:0, a onda su na red došli Azerbejdžanci. Slavili su na Banovom Brdu sa 1:0, ali je u revanšu Gabala bila bolja i nakon 2:0 prošla u narednu rundu. San o trećem kolu ostao je baš to i ove godine. Pobeđen je Ordabasi, a nepremostiva prepreka bio je Videoton.

FOTO: STARSPORT

Mladost iz Lučana je bio naš predstavnik u ovogodišnjim kvalifikacijama, nakon istorijskog četvrtog mesta u prošloj sezoni. Lučanci se nisu „proveli“ dobro, nadmoćan je bio Inter Baku ukupno pobedivši sa 5:0. Nakon prošlogodišnjeg pisanja istorije, Lučanci u ovoj sezoni nastupaju u plej-autu.

Možda i najbolji primer sa ove liste da „nije zlato sve što sja jeste Jagodina. Najveći uspeh ovog kluba jeste osvajanje kupa Srbije, a u ligi Evrope nisu uspeli dalje jednog odigranog meča. 2012. godine Ordabasi ih je zaustavio nakon 1:0, a godinu dana kasnije i Rubin Kazanj 2:4, a poslednji meč odigrali su takođe u ligi Evrope 2014. godine pobedio ih je Kluž sa 1:0. Godinu dana kasnije ćurani su ispali u Prvu ligu Srbije, gde igraju i sada, a nalaze se na poslednjem mestu.

FOTO: STARSPORT

Pisući ove redove, stičemo utisak da iako mnogi sanjaju Evropu, ona je za naše klubove bila preveliki zalogaj i čin nakon koga se nisu oporavili. Isplati li se juriti snove uprkos svemu ostavljamo vama da sudite, a mi ćemo kao i uvek navijati za naše klubove, nadajući se uspešnom predstavljanju kroz Evropu.

0
0

4 Komentara

  1. Sartid je u gostima prvo odigrao 1:1, a kući izgubio 0:1. Obrnuo si.

    Sećam se utamice, sudio u Smederevu Medina Kantaljeho, pokrao nas, nije video čist gol Mudrinića.

    0
    0
    Odgovori
  2. Za nase klubove je Evropa meka jer ce biti odlicna ponuda na kladionicu . Super sansa da se namesti par utakmica i da pojedinci odlicno zarade . Sta mislite zasto Toncev pravi ovoliki cirkus oko Radnickog . Malo mu je sto namesta u ligi , sad mu fali i Evropa da napuni dzepove ….

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter