Nekadašnji fudbler i selektor zemlje iz komšiluka je ovog popodneva postao jedna od glavnih tema prepirki na društvenim mrežama.

U intervjuu za ukrajinske medije je međuostalom govorio o Crvenoj zvezdi, mada dobar deo navijača nije shvatio konotaciju Štimca.


Najveći klupski uspeh kada je reč o fudbalu zemalja bivše Jugoslavije napravila je Crvena zvezda osvajanjem Evrope, a potom i sveta. Još uvek se pamte velike pobede crveno-belih koje su učinile istorijski podvig, a njih se seća i bivši selektor Hrvatske, kao i fudbaler Hajduka iz Splita, Igor Štimac.

Iako je prema pojedinim mišljenjima, Zvezda bila simbol srpstva u Jugoslaviji, barem kada je reč o navijanju i publici, sa tim se ne bi složio Štimac. Makar kada je reč o igračkom kadru. Nekadašnji selektor zemlje iz komšiluka je u izjavi za ukrajinski portal ‘football.ua’ rekao kako je Crvena zvezda bila pravi simbol jednog jugoslovenskog kluba.

– Balkan je uvek obilovao fudbalskim talentima, a Crvena zvezda je bila vizit karta jugoslovenskog fudbala. To nije bio srpski već jugoslovenski tim, napravljen od najboljih balkanskih fudbalera tog vremena. Hrvati Robert Prosinečki i Goran Jurić, Crnogorci Dejan Savićević, Slobodan Marović, Makedonci Darko Pančev i Ilija Najdoski, Bosanac Refik Šabanadžović. Bili su nepobedivi. A Jugoslavija je tada imala sjajnu reprezentaciju koja bi sigurno dominirala svetom devedesetih godina prošlog veka, rekao je Štimac.

Nametnulo se i pitanje o nemirima na ovim prostorima kao i lošim odnosima na relaciji Srbije i Hrvatske, nakon čega je Štimac poslao jednu veoma lepu poruku o mirnom životu dva naroda:

– Naravno da je moguće da Hrvati i Srbi žive mirno! Ali obe države moraju da odrade veliki posao na planu približavanja. Mi smo susedi i moramo da živimo kao susedi, a ne kao neprijatelji, dodao je Štimac.