7
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

BIVŠI SELEKTOR HRVATSKE ‘ŠOKIRAO’: Kada je pokorila planetu, Zvezda nije bila srpski klub

Objavljeno: 22.03.18 u 16:20

Nekadašnji fudbler i selektor zemlje iz komšiluka je ovog popodneva postao jedna od glavnih tema prepirki na društvenim mrežama.

U intervjuu za ukrajinske medije je međuostalom govorio o Crvenoj zvezdi, mada dobar deo navijača nije shvatio konotaciju Štimca.

Najveći klupski uspeh kada je reč o fudbalu zemalja bivše Jugoslavije napravila je Crvena zvezda osvajanjem Evrope, a potom i sveta. Još uvek se pamte velike pobede crveno-belih koje su učinile istorijski podvig, a njih se seća i bivši selektor Hrvatske, kao i fudbaler Hajduka iz Splita, Igor Štimac.

Iako je prema pojedinim mišljenjima, Zvezda bila simbol srpstva u Jugoslaviji, barem kada je reč o navijanju i publici, sa tim se ne bi složio Štimac. Makar kada je reč o igračkom kadru. Nekadašnji selektor zemlje iz komšiluka je u izjavi za ukrajinski portal ‘football.ua’ rekao kako je Crvena zvezda bila pravi simbol jednog jugoslovenskog kluba.

– Balkan je uvek obilovao fudbalskim talentima, a Crvena zvezda je bila vizit karta jugoslovenskog fudbala. To nije bio srpski već jugoslovenski tim, napravljen od najboljih balkanskih fudbalera tog vremena. Hrvati Robert Prosinečki i Goran Jurić, Crnogorci Dejan Savićević, Slobodan Marović, Makedonci Darko Pančev i Ilija Najdoski, Bosanac Refik Šabanadžović. Bili su nepobedivi. A Jugoslavija je tada imala sjajnu reprezentaciju koja bi sigurno dominirala svetom devedesetih godina prošlog veka, rekao je Štimac.

Nametnulo se i pitanje o nemirima na ovim prostorima kao i lošim odnosima na relaciji Srbije i Hrvatske, nakon čega je Štimac poslao jednu veoma lepu poruku o mirnom životu dva naroda:

– Naravno da je moguće da Hrvati i Srbi žive mirno! Ali obe države moraju da odrade veliki posao na planu približavanja. Mi smo susedi i moramo da živimo kao susedi, a ne kao neprijatelji, dodao je Štimac.

0
0

7 Komentara

  1. Božo, Barcelona nije španjolski klub. Svaka daljnja rasprava na tu temu i neslaganje s tom činjenicom te diskvalificira kao relevantnog sugovornika. Miloš, naravno da su bosanci i crnogorci srbi, kao i kinezi, indijci, meksikanci i ostali. Bolest je teška i neizlječiva.

    0
    0
    Odgovori
  2. Gospodine Štimaco vašoj priči da Zvezda nije srpski klub,pa onda Barcelona ,Real nisu ŚpanskiŚpanski,Milan nije Italijanski,Bajern nije Njemački….

    0
    0
    Odgovori
  3. Bosanci i Crnogorci ne postoje kao nacije, to su Srbi. Dakle, Crvena Zvezda jeste srpski i Srbijanski klub. Koliko god to nekome bilo krivo. Moze samo da se jede u sebi.

    0
    0
    Odgovori
  4. Covek je rekao jednu istinu i ne vidim cudjenje. Svi smo mi u Jugi bili manje Srbi , vise Jugosloveni, manje Hrvati vise Jugosloveni….svi vise Jugosloveni nego sopstvene plemenske zajednice! I zato smo skupa mogli iznedriti klub koji je ostvario planetarne rezultate. Pa Partizan, finalista KESh, je bio pravi srpski klub, viditenjegov sastav. A, da je ta nesrecna zemlja imala srece i buducnosti, danas bi mi pricali i jos o nekim klubovima sa evropskim trofejima! Sigurno,100%! Jer dobro pamtim sve.
    Danasnji zvezdaski lobi, medjutim, jase na plemenskoj mantri kako su oni samo Srbi a ostali ne moraju ni postojati, mada su ti „ostali“ nista manje Srbi od njih. Sta vise, mozda su i vise Srbi od njih jer kakvo zlo prave srpskom fudbalu i sportu, stvarno se postavlja pitanje otkuda to pleme u Srbiji,ahaha!

    0
    0
    Odgovori
  5. Sve je na mestu što je rekao. Nismo samo imali nekog Slovenca. Možda ne možemo da živimo pod istim krovom, ali bi trebalo da živimo u miru. Ta međunacionalna mržnja je politika, zavadi pa vladaj. Nikada se mi nećemo osvestiti i pomiriti. Mada i da pokušamo, neće nam dozvoliti, jer kako da izgube jedno potencijalno žarište sukoba. Mnogo bi ih koštalo da prave novo.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter