1
Domaći fudbal

FOTO: Vojvodina

VOŠIN ‘VREMEPLOV’: 51. godišnjica sportske ‘tragedije’ iz Glazgova

Objavljeno: 08.03.18 u 14:51

Na današnji dan, osmog marta 1967. godine, u Glazgovu je odigran revanš meč četvrtfinala Kupa evropskih šampiona između Seltika i Vojvodine.

U sezoni 1966/67, Vojvodina je, kao aktuelni šampion Jugoslavije, uspešno predstavljala svoju zemlju u Kupu evropskih šampiona, najkvalitetnijem klupskom fudbalskom takmičenju u Evropi. U četvrtfinalu, crveno-beli su se sastali sa čuvenim škotskim velikanom Seltikom, koga su prvog marta 1967. godine, pred oko 35.000 gledalaca na stadionu u Novom Sadu, golom Milana Stanića pobedili rezultatom 1:0.

Revanš je odigran osmog marta na prepunom stadionu Seltika u Glazgovu. Vojvodina je odlično ušla u utakmicu i u prvom poluvremenu propustila dve-tri stopostotne prilike za gol, a na pauzu se otišlo sa rezultatom 0:0. U drugom delu meča, Seltik je u 58. minutu poveo golom Čalmersa i taj rezultat je ostao na snazi sve do samog finiša utakmice, a onda se dogodila prava sportska tragedija za Vojvodinu. U 92. minutu, kada su svi već očekivali da sudija odsvira kraj meča, dosuđen je korner za domaćina. Lopta je ubačena u šesnaesterac Vojvodine, tamo je jedan igrač Seltika napravio faul nad golmanom Ilijom Pantelićem, koji je krenuo da uhvati ili izbije loptu, a to je iskoristio Vilijam MekNil i glavom postigao drugi gol za svoj tim, čime je zeleno-bele odveo u polufinale Kupa šampiona. Na stadionu je nastao potpuni delirijum, dok su fudbaleri Vojvodine u neverici ostali na terenu, svesni da nisu bili slabija ekipa od svog protivnika.

Godinama kasnije, brojni fudbaleri Seltika priznali su da je njihovom pobedonosnom golu prethodio faul nad golmanom i označili su Vojvodinu kao najbolji tim protiv koga su igrali. Kasnije te sezone, Seltik je postao prvi britanski tim koji je osvojio titulu šampiona Evrope, a u svim takmičenjima u kojima je nastupao (prvenstvo, Kup, Evropa) doživeo je samo jedan jedini poraz i to od Vojvodine u Novom Sadu. Kod igrača i navijača Vojvodine, ostao je osećaj ponosa na sve ono što su crveno-beli postigli te sezone, ali i žal, jer se nisu mogli oteti utisku da je Voša mogla i do same evropske titule…

(Youtube/ podbarafkv)

Te sezone, dres Vojvodine su nosili: Ilija Pantelić, Branislav Veljković, Janko Sanković, Ivica Brzić, Zoran Dakić, Dimitrije Radović, Stevan Sekereš, Stevan Nešticki, Rajko Aleksić, Josip Zemko, Mladen Vučinić, Tonče Stamevski, Dobrivoje Trivić, Vasa Pušibrk, Radivoj Radosav, Vladimir Savić, Milan Stanić, Svemir Đorđić, Silvester Takač, Vladimir Rakić i Anđelko Marinković. Trener ekipe bio je Branko Stanković.

Ostale tekstove iz rubrike „Vremeplov“ možete pogledati ovde.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter