0
Fudbal

SVE O SUPERLIGI KINE: Može li neko da svrgne Evergrande sa trona, tri predstavnika Srbije i Ričmond Boaći… (FOTO)

Objavljeno: 02.03.18 u 10:10

U petak u najmnogoljudnijoj zemlji sveta startuje fudbalski šampionat u kome ćemo ponovo imati priliku da vidimo skupo plaćene zvezde, ali i četiri ‘predstavnika’ srpskog fudbala.

Pauza je gotova, ‘bubamara’ ponovo počinje da se kotrlja terenima najmnogoljudnije zemlje sveta. Branilac trofeja i prvi favorit lige je ponovo Guangžu Evergrande, ekipa koja je sedam puta zaredom prvak Kine, sastav u kome će ove godine igrati srpski reprezentativac Nemanja Gudelj. Najveći rivali braniocu trofeja biće Šangaj SIPG, Hebei, Tijanđin Kvanžan, Điangsu Suning, Peking Guan, Šangdong, Šangaj Šenhua i novoligaš Dalijan Jifang koji se opasno pojačao u Madridu.

Superliga Kine će ove sezone imati četriri od deset najplaćenijih fudbalera sveta, a to su Oskar (Šangaj SIPG – 21,1 milion funti), Ezekel Laveci (Hebei – 20,3 miliona funti), Hulk (Šangaj SIPG – 17,6 miliona funti) i Gracijano Pele (Šangdong – 15 miliona funti). Takođe, tu je i šest od deset najplaćenijih trenera sveta ako se uzme i selektor Kine Marćelo Lipi sa 20 miliona evra. Najplaćeniji je Fabio Kanavaro (Guangžu Evergrande 12 miliona), pa sledi Manuel Pelegrini (Hebei 10 miliona), koliko ima i Fabio Kapelo u Đangsuu, dok su iza njih Dragan Stojković Piksi (Guangžu RF) i Gregorio Mancano (Gejdžou) sa platom od osam miliona evra.

Napisali smo da će Srbija ove godine imati četiri predstavnika u Superligi Kine, a tu smo mislili na već pomenute Dragana Stojkovića Piskija i Nemanju Gudelja, te bivše fudbalere Crvene zvezde Marka Perovića (Guangžu RF) i Ričmonda Boaćija (Đaingsu Suning).

Kada je reč o pravilima, ona su ista, 16 klubova se bori za trofej u 30 kola. Svaki tim ima pravo na tri stranca u timu, plus jednog iz Azije i Australije, dok u kompletnom sastavu može biti šest stranaca. Fudbaleri iz Kineskog Tajpeja, Hong Konga i Makaua se vode kao domaći fudbaleri. HotSport vam predstavlja sve timove Superlige Kine.

GUANGŽU EVERGRANDE

Sedmostruki šampion Superlige Kine je ponovo prvi favorit za osvajanje krune. Ne zbog inostranih zvezda u svojim redovima, već zato što je tim koji ima najviše kineskih reprezentativaca što pravi veliku razliku u odnosu na ostale ekipe. Sa klupe ih predvodi legendarni Fabio Kanavaro, a u sastavu će imati srpskog reprezentativca Nemanju Gudelja. Od vedeta tu su Brazilci Rikardo Gulart i Alan.

DALIJAN JIFANG

Tek su se plasirali u Superligu Kine, a već napravili tim kog bi mnogi trebalo da se plaše. Prvi je stigao iz Vest Hema defanzivac Žoze Fonte, a pre nekoliko dana za 50 miliona evra iz Atletiko Madrida Janik Karasko i Niko Gaitan. Tu su još napadač Janik Boli i Njaša Muševki. Ipak, sumnjiv je kvalitet domaćeg kadra.

FOTO: YouTube

ŠANGAJ SIPG

Nema sumnje najveći favorit uz Guangžu Evergrande za titulu. Možda imaju i tri najveće zvezde u svom timu. Hulk je prva vedeta, Oskar ide odmah za njim, a tu je i odlični napadač Elkeson. U Šangaj se vratio veteran i mag na kineskim terenima Dario Konka, ali je pitanje da li će dobiti šansu pored trojice postojećih stranaca. Šangaj SIPG ima domaće zvezde, a najveća je napadač Lu Vei koji vredi i do dva miliona evra.

PEKING GUAN

Uvek ambiciozni, ali nikao da nešto urade, sredina tabele je maksimum. Ove sezone ponovo imaju velike ambicije, bili su jedan od najvećih potrošača. Predvodi ih sa klupe Nemac Rodžer Šmit, a najveće pojačanje je bivši napadač Viljareala Sedrik Bakambu koji je plaćen 36 miliona evra. Tu je od prošle sezone sjajni Španac Džonatan Sorijano, ove godine je stigao njegov imenjak Viera iz Las Palmasa. ‘Mozak’ ekipe je Brazilac Renato Avgusto.

TIJANĐIN KVANŽAN

Prošle godine su se probili u Superligu Kine i odmah dogurali do mesta koja vode u Ligu šampiona Azije. Ove godine bi mogli da pomrse račune Gvangžu Evergrandeu i Šangaj SIPG-u. Dobru su strategiju napravili. Zadžali su strance iz prošle sezone, a dovodili domaće igrače sa dobrim učinkom. Došao je Šuai Pei (Čangču), Boksuan Song (Peking), Ju Li (Žeijang) i Ksu Jang (Šangdong). Prva zvezda tima je Aksel Vitsel, mada je najbolju sezonu imao Alešandre Pato. Prošle sezone je stigao i ‘teškaš’ iz Kelna Entoni Modest. Trener je Paulo Sousa.

ĐANGSU SUNING

Veoma aktuelan u Srbiji zbog transfera Ričmonda Boaćija iz Crvene zvezde za 5,7 miliona evra. Sa klupe ih predvodi ‘stari lisac’ Fabio Kapelo. Trebalo bi da se bore za vrh ove sezone, ali iz senke. Ipak, prošle godine su se mučili i borili za opstanak, imaju veliki broj kvalitetnih domaćih igrača. Kada je reč o inostranim igračima tu su Gabrijel Paleta u odbrani, Ramireš i Aleks Tešeira na sredini terena i Ričmond Boaći u napadu.

HEBEI FORTUNE

Jedan od timova koji uvek pretenduje na titulu. Manuel Pelegrini je dodatno pojačao sastav u odnosu na prošlu godinu. Stigao je Havijer Maskerano iz Barselone. Prva zvezda tima je njegov zemljak i jedan od najplaćenijih fudbalera planete Ezekel Laveci, a tu su još Brazilac Ernaneš (nekada zvezda Lacija i Intera), te Stefan Mbija i u rezervnom timu Žervinjo. Hebei je dovodio i reprezentativce Kine, sigurno će začiniti borbu za titulu.

ŠANGDONG LUENG

U eri pre miliona, aviona i kamiona bio je tim rame uz rame sa Gvangžu Evergrandeom. Jedan je od prvih timova koji je počeo da dovodi svetski poznate igrače. Ali, prodaja najboljih kineskih fudbalera od ovog kluba je stvorila prosek. Biće teško igrati protiv Šangdonga, u ofanzivi su prejaki sa Dijegom Tardelijem, Gracijanom Peleom i Papisom Demba Siseom.

ŠANGAJ ŠENHUA

Ambiciozni uvek, prošle sezone imali najplaćenijeg fudbalera sveta Karlosa Teveza. Pre njih dolazili Didije Drogba i Demba Ba. Dolazak Karlitosa prošle godine pokazao se kao loš potez. Prvo ih je našamarao Brizbejn u kvalfikacijama za azijsku Ligu šampiona, a onda katastrofa u prvenstvu i donji deo tabele. Tevez se više šetao po gradu nego po terenu, Guarin i Moreno se utopili u lošu atmosferu, a klub je gurao Martins. Ove sezone Teveza nema (vratio se u Boku), ali je atmosfera loša. Fredi Guarin je hteo da ode, nisu mu dali. Tu su sad da vade kestenje iz vatre dugogodišnji član Đovani Moreno i Obafemi Martins. Težak posao je pred trenerom Žiang Vuom.

 

GUANGŽU RF

Najdraži tim u Srbiji sigurno, razlog je legendarni Dragan Stojković Piksi, koji će i ove sezone predvoditi plave. Ekipa nije promenjena, tako da kao i svake godine od Guangžua RF očekujte neočekivano. Od ove sezone je u timu Srbin više, bivši fudbaler Crvene zvezde Marko Perović, dokazao se u ‘B’ sastavu koji igra u ligi Hong Konga. Ipak, prednost u odnosu na Marka imaće Žunior Urso, Renatinjo i prva zvezda tima i strelac bez mane Eran Zahavi.

ČANGČUN JATAI

Tim iz donjeg dela tabele, ali isto tako ekipa koja može svakog da iznenadi na svom terenu. Jak domaćin sa dobrim strancima. Prva zvezda je napadač Odion Igalo, a tu su još Marinjo, Las Vibe i defanzivac iz Uzbejkistana Anzur Ismailov.

PEKING RENE

Još jedan novoligaš u Kini. Ambiciozno doveo vezistu Atletiko Madrida Augusta Fernandeza. Trener Luis Garsija na raspolaganju ima veliko pojačanje iz Đangsua Bendžamina Mukanđa, ali i Hajmea Ajovija. Ipak, Peking realno vidimo u borbi za opstanak.

GUIŽU ŽIČENG

Tim koji ne spada u krem kineskog fudbala, ali ekipa koja može da zapreti iz senke. Praveći najavu za košarkaški Eurobasket najavio sam Sloveniju kao mogući hit prvenstva, isto smatram i za Guižu u Superligi Kine. Ostao je sjajni napadač Nikica Jelavić, podrška mu je Stiv, a najveće pojačanje je vezni igrač Mario Suarez koji je stigao iz Votforda. Sa klupe ih predvodi iskusni Gregorio Mancano.

HENAN ŽIJANJE

Domaćinska ekipa, tipa Atletik Bilbao u Španiji. U gostima su lak plen. Ne dovode poznata strana imena, tu je defanzivac iz Španije Huan Kala, ali i grači poput Rikarda Vaz Tea, Orlanda Sa i Kristijana Basogoga.

TIJANĐIN TEDA

Prošle godine su želeli da naprave ‘bum’, ali… Ove sezone ponovo očekujemo borbu za opstanak. Otišao je Nemanja Gudelj, ostao je Frank Akčempong. Tu je sada i Brazilac Žonatan, kao i prva zvezda tima i kapiten Džon Obi Mikel.

ČONGKING LIFAN

Kada se pogleda sastav tim koji vodi Paulo Bento jasno je da od borbe za opstanak nema ništa. Jedino pitanje se postavlja gde će se u gornjem delu tabele od 7. do 11. mesta pozicionirati. Možda doguraju i više, jer će se igrati ‘samba’. Dva Fernandinja na krilima i Alan Kardec u napadu, Čoking Lifan može da iznenadi iz senke.

Superliga Kine će i ove godine biti najskuplja liga Azije vrednosti 441,52 miliona funti sa svega 13,4 posto stranih igrača. Iza nje je japanska Džej liga sa više od 200 miliona funti zaostatka, a treća je profesionalna liga Saudijske Arabije. Potom slede K liga Južne Koreje, Gulf liga Irana, te Gulf liga UAE.

SUPERLIGA KINE – 1. KOLO:

Danas:

12.35 Guangžu Evergrande – Guangžu RF
12.35 Henan Žijanže – Tijanđin Kvanžan
12.35 Šangaj Šenhua – Čangčun Jatai

Subota:

08.30 Čoking Lifan – Peking Rene
12.35 Šangaj SIPG – Dalijan Jifang
12.35 Tijanđin Teda – Hebei Funde

Nedelja:

08.30 Guižu Žičeng – Điangsu Suning
12.35 Šangdong Luneng – Peking Guan

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter