0
Domaći fudbal

REVOLUCIJA ĐANIJA INFANTINA – NEMA ZIMSKOG PRELAZNOG ROKA! Radikalna promena fudbala koja bi mnogo uticala i na Zvezdu, Partizan…

Objavljeno: 16.02.18 u 22:29

Od dolaska Đanija Infantina na mesto prvog čoveka FIFA na svakih nekoliko nedelja čujemo predloge sa ciljem poboljšanja fudbalske igre, a danas se tom prilikom oglasio upravo predsednik Svetske fudbalske federacije.

Međutim, za razliku od prethodnih koji su na prvi pogled besmisleni (ako ste zaboravili, jedno vreme je bila aktuelna priča na predlog Marka Van Bastena o ukidanju ofsajda i promeni načina izvođenja jedanaesteraca), Infantino je izneo ideju koja bi zapravo mogla da bude izuzetno dobra.

Predlog o kom će uskoro biti reči tiče se promena prelaznih rokova, kako bi se „povećalo fer takmičenje“, a on se sastoji iz 11 tačaka sa ciljem „očuvanja integriteta igre“, prema pisanju „L’Ekipa“ iz Francuske.

Kako je potom prenela španska Marka, za sada su poznata tri.

Prvi se tiče transfer perioda. Infantino već neko vreme glasno hvali englesku Premijer ligu koja je donela odluku po kojoj će klubovi transfere moći da obavljaju do početka sezone, što FIFA namerava da uvede i u ostatku sveta. 

Drugi je takođe povezan sa transferima, tačnije sa željom da klubovi imaju samo jedan transfer period u sezoni, i to letnji, koji bi, kao što je već napisano, bio zatvoren pre nego što započne takmičenje.

Treći predlog je možda i najinteresantniji za ljubitelje našeg fudbala. Naime, uzevši primer Udinezea koji ima, verovali ili ne, 103 fudbalera pod ugovorom koji nastupaju kao pozajmljeni igrači u ligama širom sveta, Infantino želi da ograniči broj pozajmica, kako dolaznih, tako i odlaznih. Cilj je sprečavanje bogatijih klubova da takozvano „tankuju“ talente, kupujući mlade fudbalere iz manje bogatih sredina, nakon čega ih prosleđuju u druge klubove kako bi kroz par godina u pogon vratili one koji su se istakli.

– Situacija je zdrava jer ima novca, ali je način na koji sve funkcioniše zabrinjavajuć, rekao je Infantino.

Kao dalji mogući predlozi navedena su ograničenja menadžerskih primanja, kao i ulazak plata fudbalera u takozvani „finansijski fer plej“.

Ukoliko se obistine najave, ovi predlozi bi mogli da u mnogome smanje broj odlazaka mladih fudbalera u lige Evrope još kao tinejdžera, što bi, bez sumnje, imalo itekako pozitivan odjek kada je u pitanju kvalitet srpskog fudbala.

No, od ideje do realizacije, dug je put…

Kako vam izgledaju predlozi Infantina?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter