Svetsko prvenstvo u Rusiji polako se bliži, a Međunarodna fudbalska federacija je odlučila da je pravi trenutak da “razmrda duhove” širom sveta.

Naime, krovna organizacija kada je svetski fudbal u pitanju donela je odluku da na Svetskom prvenstvu koje počinje u junu ove godine bude korišćena VAR tehnologija, tačnije takozvani “video asistent”, što je HotSport već najavio.


Ukoliko niste do sada upoznati sa načinom funcionisanja, video-asistent sedi ispred ekrana na kom se nalaze snimci 12 kamera postavljenih na i oko terena.

Upotreba snimka dozvoljena je u četiri situacije – kod gola, direktnog crvenog kartona, dosuđenog ili nedosuđenog jedanaesterca i grubog kršenja nekog od fudbalskih pravila ili sudijske greške, poput davanja kartona pogrešnom igraču.

Sudija ima pravo da na osnovu video snimka promeni odluku, ali nije obavezan. 

Ovo će bez sumnje odjeknuti širom sveta, pošto se jednom broju navijača upotreba video-snimaka sviđa, dok drugi smatraju da video-tehnologija “uništava dušu” fudbalu i žestoki su protivnici.

Šta vi mislite, da li je VAR dobra stvar za fudbal i da li smatrate da će Svetsko prvenstvo biti pravičnije sa njim?

Podsećamo, Mondijal počinje 14. juna utakmicom Rusija – Saudijska Arabija, dok je naša reprezentacija u grupi sa ekipama Brazila, Švajcarske i Kostarike.