2
Analize

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Od zvižduka, preko oduševljenja, vatrometa i suza do velike Rusije! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 10.10.17 u 10:00

Posle osam godina Srbija se vraća na najveću fudbalsku pozornicu i to na velika vrata.
Nije moglo bez sekiracije, ali je možda ovako slađe, u Beogradu – prestonici.

Svaka čast onima koji su prevalili silne kilometre do Beča, a i onim našim ljudima koji tamo žive i rade, ili okolini. Svaka im čast što su se naši fudbaleri osećali kao na stadionu ‘Rajko Mitić’ a ne ‘Ernest Hapelu’ za vreme intoniranja himne, a i tokom cele utakmice.

Ali, ono što je sinoć priredila srpska publika u Beogradu, pamtiće se i prepričavati. Tek nekoliko kvadratnih metara praznih stolica na našem najvećem stadionu i atmosfera koja nije mogla da proizvede ništa drugo sem pobedu. Ipak, navijači su dvaput izazvali kontraefekat. Prvo kada su sjajnom koreografijom i navijanje ulili strah našim reprezentativcima, iako se radi o skupini od 11 profesionalnih igrača. A onda i u finišu poluvremena zvižducima, zasluženim. Izgubljene lopte, bezidejna igra, nije bilo presinga, agresivnosti… Što se nije dopalo ‘objektivnoj beogradskoj publici’.

Uspeli su da prebrode Orlovi sve probleme za tih desetak minuta odmora u svlačionici. Odnosno za neke i manje, pošto se Nemanja Matić na terenu našao oko dva minuta pre svih ostalih saigrača i kao zapeta puška čekao znak sudije da se nastavi sa fudbalom. Kako je sam Matić rekao, nije trebalo puno da se priča u svlačionici, morao je da se da gol, da se pobedi, tako da je jedan od najboljih defanzivnih vezista Evrope, a možda i najbolji, želeo da što pre završi posao sa tvrdim Gruzinima.

A gosti i jesu bili tvrdi, izuzetno. Ni sekunde nismo verovali u to da mogu da daju gol, ali da ostanu sačuvane mreže, uf… Vladimir Vajs je ponovo postavio defanzivnu formaciju i čekao svoju priliku iz kontranapada. Međutim, iako su imali nekoliko prilika da u tim situacijama dopru do Vladimira Stojkovića i ozbiljnije ga ugroze, kao da jednostavno nisu imali kvalitet za to. Sa druge strane, odlično su se postavljali u odbrani, kretali sinhronizovano i ‘preparkiravali autobus’ koji je stajao ispred gola Makaridzea. Iako je ta odbrana Gruzina mogla skupo da nas košta, moramo da joj se zahvalimo, jer je ipak otkinula bodove Velsu, Irskoj i Austriji, kada su u sva tri slučaja rezultati bili 1:1.

FOTO: STARSPORT

Dosta priče o gostima, ostavili su dobar utisak što se borbenosti tiče, ali ipak su naši momci dokazali klasu u odnosu na njih. U prvom poluvremenu nismo imali prilike, jednostavno nismo izgledali neko koga pobeda vodi direktno na Svetsko prvenstvo, a poraz može da košta još jednog propuštenog velikog takmičenja. Jedan od najboljih poteza Fudbalskog saveza Srbije jeste što je ‘doveo’ Aleksandra Prijovića u reprezentaciju, a Slavoljuba Muslina to što je napadača PAOK-a juče u 61. minutu ubacio umesto nevidljivog Adema Ljajića. Srbin rođen u tuđini je ponovo pokazao kakvo srce ima, a i Cara Dušana Silnog, istetoviranog na sebi, kojeg je, možemo slobodno reći – opravdao!


(Izvor: YouTube/FAST FOOTS)

Muslin bi trebalo prvu kartu za Rusiju da ustupi baš Prijoviću, uz Tadića i Mitrovića. Ovaj momak nam je doneo mnogo sreće. Prvo kada je šmekerski petom proigrao Aleksandra Mitrovića protiv Velsa u Beogradu za neverovatno bitan bod, a i u sinoćnoj pobedi kada mu se napadač Njukasla odužio. Aleksandar Mitrović se u punom trku sa desne strane kretao ka golu Gruzije, video je na suprotnom delu terena svog imenjaka, nije bio sebičan i pustio pas taman takav da ga klizećim startom nije mogao izbaciti Hočolava. A Prijoviću je ostao jedan pravi zicer, koji napadač njegovog kvaliteta mora da iskoristi. Jedina greška koju je ovaj čovek napravio za svojih nešto više od 15 minuta na utakmici jeste što je prilikom radovanja dres podigao na glavu. Nije video desetine hiljada oduševljenih ljudi, ali je, ne sumnjamo, osetio njihovu energiju jer je ovog puta stadion umalo i stvarno eksplodirao.

Možda ne toliko atraktivan, ali veoma mudar potez Muslina. Pre nego što su Gruzini krenuli sa centra, izveo je Aleksandra Mitovića i uveo Luku Milivojevića. Stabilizovala se srednja linija, sve karte više nisu bile bačene u napad, a slovački trener na klupi Gruzije ni sa tri izmene nije u finišu ništa uspeo da postigne. Naši fudbaleri više nisu išli toliko agilno, ali nije im ni trebao jeftin rizik i davanje rivalu prostora za kontru. Pametnim fudbalom je umirena jedna Gruzija koja je pokušala iz totalne defanzive da se transformiše u ofanzivu, što joj nije uspelo. Odnosno, nismo joj dozvolili.

A kada se sudija Gil poslednji put pištaljkom ‘obratio’ na meču, počeo je vatromet. Onaj pravi, pirotehnički, i vatromet oduševljenja. Videli smo da i Orlovi plaču, izuzetno emotivnih par minuta i suza radosnica. Kako i ne bi kada je veliki teret bio na plećima naših reprezentativaca nakon prvog poraza u kvalifikacijama i to u Beču, kada se odlučivalo. Ali na kraju krajeva, zbog čega prosto kada može složeno. Ne sumnjamo da bi veliki broj navijača bio na stadionu ‘Rajko Mitić’ i da smo još u Austriji obezbedili direktan plasman na Svetsko prvenstvo, ali ovakvih dva sata sigurno ne bismo proživeli.

Kada se podvuče crta, Srbija je u ovim kvalifikacijama osvojila 21 bod i plasirala se na Svetsko prvenstvo 2018. godine kao prvoplasirana u grupi D. Muslinovi izabranici su napravili šest pobeda, triput igrali nerešeno i jednom remizirali.

Kvalifikacije su počele 5. septembra prošle godine na ovom istom mestu, stadionu ‘Rajko Mitić’. Već tada smo videli da će Irci biti na vrhu grupe i tvrd orah na svom terenu. Poveli su preko Hendrika kojeg je uposlio Long, ali je za samo sedam minuta Srbija u drugom poluvremenu stigla do preokreta. Prvo je Dušan Tadić proigrao Kostića, a potom kreativac Sautemptona sa bele tačke bio i strelac. Konačan ishod postavio je Marfi u 81. minutu.


(Izvor: YouTube/Football Preview)

Onda u nešto više od mesec dana tri utakmice i osvojenih sedam bodova koji su nas pogurali na čelo. Prvo je pala Moldavija, a strelci u prvoj pobedi u kvalifikacijama bili su Filip Kostić, Branislav Ivanović i Dušan Tadić koji je u prve dve gol akcije učestvovao asistencijama.


(Izvor: YouTube/foot ball best)

Tri dana kasnije, po povratku iz Moldavije, goleada u Beogradu sa Austijom. Gosti su dvaput stizali vođstvo Srbije, ali ne i treći put kada je odlučeno pitanje pobednika. U tom delu kvalifikacija se Dušan Tadić izdvojio kao ubedljivo najbolji igrač i čovek koji najviše utiče na pozitivne rezultate nacionalnog tima. U šestom minutu je Mitrović bio strelac, na asistenciju Tadića, Sabicer je izjednačio u 15, da bi Mitrović osam minuta kasnije postigao svoj drugi gol, opet na asistenciju igrača Sautemptona. Marko Arnautović je u drugom poluvremenu proigrao iskusnog Janka koji je doneo drugo izjednačenje na toj utakmici, a čovek odluke je bio Dušan Tadić koji je uspeo da se upiše i u listu strelaca i donese pobedu Srbiji.


(Izvor: YouTube/Football Man)

Došao je red na najavljivano najteže gostovanje u grupi. Kardif, neugodni Velšani koji su na prošlom velikom takmičenju, Evropskom prvenstvu, ostavili i više nego dobar utisak. Tako je bilo i u utakmici sa našom reprezentacijom. U 30. minutu je Geret Bejl pokazao da će Srbi imati težak posao pred preko 30.000 Velšana, sjajnim pogotkom. Zahvaljujući Aleksandru Mitroviću, Orlovi su u samom finišu, u 86. minutu, izbegli poraz koji bi sasvim sigurno uticao na to da se situacija u grupi drugačije razvija. Velšani su pokazali svoj kvalitet, ali je u ovim kvalifikacijama bilo osetan hendikep time što nisu puno mogli da koriste prvu zvezdu, Bejla.


(Izvor: YouTube/iSσccer HD!)

Nakon utakmice sa Velsom, usledio je poraz od Ukrajine u prijateljskom susretu, i remi sa SAD, posle čega je Srbija odigrala još šest utakmica u kvalifikacijama za Mundijal. Prva na redu je bila sa Gruzijom, u Tbilisiju. Naš nacionalni tim je u prestonicu Gruzije otišao znajući da su neki od favorita u ovoj grupi baš tamo gubili bodove, što se Srbiji nije desilo. Mada počelo je dosta neprijatno. U šestom minutu je Kačarava savladao Vladimira Stojkovića. Ono što je ulivalo još veći strah jeste što Srbija nije mogla da pruži brz odgovor. Srećom, uspeli smo da postignemo gol ‘iz svlačionice’ i to sa penala kada je precizan bio Dušan Tadić. Vođstvo je u nastavku doneo Aleksandar Mitrović, a pobedu overio Mijat Gaćinović četiri minuta do kraja. Pitanje je kako bi se ova utakmica razvijala da nismo postigli gol u prvih 45 minuta.


(Izvor: YouTube/RTS Sajt – Zvanični kanal)

Jedina reprezentacija u grupi koju nismo porazili jeste Vels. U revanšu na stadionu ‘Rajko Mitić’ se igrao veoma dobar fudbal. Pažnju su skretale i tribine, pogotovo tamo gde su se nalazili gostujući navijači koji su nakon gola Arona Remzija u 35. minutu bili na udaru, odnosno njihove zastave. A golu igrača Arsenala je prethodio jedan, može se reći nepromišljen prekršaj Luke Milivojevića koji je na oči sudije De Souze vukao za dres protivničkog igrača i naterao arbitra da pokaže na kreč. Jedna od najboljih akcija u kvalifikacijama je donela zlata vredan bod Srbiji. Aleksandar Prijović je u prvoj akciji po ulasku u igru, neverovatno petom proigrao Mitrovića koji je uspeo da prevari Henesija i pošalje loptu iza njega.


(Izvor: YouTube/FOOTBALL DAY)

Kako je Vels jedina reprezentacija koju nismo pobedili, Moldavija je sa druge strane ona koju smo najubedljivije pobeđivali. Dvaput po 3:0. Već na pola sata igre je Srbija imala inicijativu, poset i prednost od 2:0, a na semaforu našeg najvećeg stadiona su stajala imena Mijata Gaćinovića i Aleksandra Kolarova. I u ovoj utakmici je do kraja uspeo u listu strelaca da se upiše Aleksandar Mitrović, nakon druge asistencije Filipa Kostića tog dana.


(Izvor: YouTube/F.N.D)

Već posle tri dana, naši reprezentativci su se našli u Dablinu, kako bi po drugi put koplja ukrstili sa Republikom Irskom. U prvih 45 minuta je bolje šanse pravila Srbija, ali nije uspevala da dođe do gola. To se desilo u 55. minutu nakon majstorije Aleksandra Kolarova koji je umalo svojim udarcem poveredio golmana domaćeg sastava, Rendolfa. Srbija je zaista odigrala jedne čiste kvalifikacije, bez puno oštrih prekršaja i crvenih kartona, za razliku recimo od Velšana (Nila Tejlora). Ali Nikola Maksimović je nakon neshvatljivog starta u 68. minutu na Aviva stadionu dobio crveni karton od turskog sudije Čakira. Irci do kraja nisu stigli do gola, ali nisu ni imali puno prilika za to pošto se Srbija i sa igračem manje odlično snalazila u Dablinu.


(Izvor: YouTube/Life Hack & Experiments)

Na Ernest Hapel i Beč ne treba puno vraćati utiske. Ta utakmica se igrala prošlog petka i tek tada smo doživeli prvi poraz. Ruku na srce, zaslužili smo ga. Austrijanci su pružili mnogo bolju partiju i zasluženo stigli do tri boda koja im nisu donela ništa što se plasmana tiče. Srbija je povela preko Luke Milivojevića i stala. Burgštaler i Arnautović su doneli preokret Austriji, a Matić u 83. minutu novo izjednačenje. Čovek odluke je minut pre isteka regularnog toka bio Šaub, golom kojeg se svi dobro sećamo.

 
(Izvor: YouTube/Rockin DO)

To su ukratko cele kvalifikacije Slavoljuba Muslina i njegovih igrača. Fudbal se igrao 13 meseci, postigli smo 20 golova, najviše u našoj grupi, a primili 10, više od Irske i Velsa. Dozvolili smo sebi samo jedan kiks ukoliko se to tako može nazvati imajući u vidu da je Austrija stvarno igrala odlično, ali smo zasluženo prošli na Svetsko prvenstvo gde ćemo se nadmetati sa najboljim nacionalnim timovima na planeti.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO:

5. septembar 2016. SRBIJA – Irska 2:2 (0:1)
(Kostić 62, Tadić 69 PEN – Hendrik 3, Marfi 81)

6. oktobar 2016. Moldavija – SRBIJA 0:3 (0:2)
(Kostić 19, Ivanović 37, Tadić 59)

9. oktobar 2016. SRBIJA – Austrija 3:2 (2:1)
(A. Mitrović 6, 23, Tadić 74 – Sabicer 15, Janko 62)

12. novembar 2016. Vels – SRBIJA 1:1 (1:0)
(Bejl 30 – A. Mitrović 86)

24. mart 2017. Gruzija – SRBIJA 1:3 (1:1)
(Kačarava 6 – Tadić 45 PEN, A. Mitrović 64, Gaćinović 86)

11. oktobar 2017. SRBIJA – Vels 1:1 (0:1)
(A. Mitrović 73 – Remzi 35 PEN)

2. septembar 2017. SRBIJA – Moldavija 3:0 (2:0)
(Gaćinović 20, Kolarov 30, A. Mitrović 81)

5. septembar 2017. Irska – SRBIJA 0:1 (0:0)
(Kolarov 55)

6. oktobar 2017. Austrija – SRBIJA 3:2 (1:1)
(Burgštaler 25, Arnautović 76, Šaub 89 – Milivojević 11, Matić 83)

9. oktobar 2017. SRBIJA – Gruzija 1:0 (0:0)
(Prijović 74)

FOTO: SOFASCORE PRINTSCREEN

 

0
0

2 Komentara

    • Mislim da nas Muslin nebi trebao voditi a i pojedinim igračima treba se zahvaliti (Kolarov, Rukavina Ivanović itd.)

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter