Novo takmičenje po pokroviteljstvom UEFA Liga Nacija startuje u septembru, a već je poznato koje će se države naći u kojim zonama i kako se može izboriti plasman u rang više.

Predsednik UEFA Aleksadnar Čeferin napokon pokreće svoj projekat Liga Nacija. Igraće ga 55 zeamlja Evrope, a šampioni svojih divizija plasiraće se na Evropsko prvenstvo, te bi draž ovog takmičenja mogle da osete i selekcije poput Litvanije, Gruzije, Belorusije, Farskuh ostrva, Letonije ili Kazahstana.


Naime, reprezentacije će na osnovu svog koeficijenta biti podeljene u zone. Prvu će činiti 12 najboljih selekcija, drugu isto tako 12, treću 15 zemalja, a poslednju 16. Sve reprezentacije biće podeljene u više grupa u svojim zonama. Prvoplasirane ekipe iz nižih ranogva obezbedićeplasman u viši, a poslednje će ipadati rang niže. Pobednici grupa će se za titulu svoje divizije boriti na fajnl-foru, a prvi su na programu već 2019. godine. Šampioni ćeobezbediti direktan plasman na Evropsko prvenstvo, te će im kvlafikacije biti samo pripema za veliko takmičenje.

Evo kako bi u ovom trenutku izlgedale divizije, to jest kako će one najverovatnije izgleati:

LIGA A

Nemačka
Portugal
Belgija
Španija
Švajcarska
Francuska
Engleska
Italija
Poljska
Hrvatska
Island
Vels

LIGA B

Rusija
Severna Irska
Slovačka
Švedska
Holandija
Ukrajina
Bosna i Hercegovina
Austrija
Turska
Republika Irska
Danska
Mađarska

LIGA C

Slovenija
Albanija
Crna Gora
Srbija
Škotska
Češka
Rumunija
Grčka
Bugarska
Izrael
Norveška
Kipar
Finska
Estonija
Azerbejdžan

LIGA D

Litvanija
Belorusija
Gruzija
Jermenija
Makedonija
Farska Ostrva
Luksemburg
Letonija
Moldavija
Kazahstan
Lihtenštajn
Andora
Malta
Kosovo
San Marino
Gibraltar