0
Evrokupovi

PREDSTAVLJAMO – VIDEOTON: Sa Srbima u timu mogu mnogo, Partizan se neće pozivati na istoriju (VIDEO)

Objavljeno: 04.08.17 u 14:27

Reklo bi se da je ovo njihova najuspešnija decenija u 76 godina dugoj istoriji kluba, jer su 2011. i 2015. godine osvojili jedine dve titule šampiona Mađarske.

Žreb nije pomilovao Partizan, to je svima bilo jasno. Neki su, pak, priželjkivali upravo mađarskog predstavnika zbog povratka Marka Nikolića u Humsku, ali čini se da je baš mladi stručnjak veliki adut Videotona. Uz još dva Srbina u samom špicu napada, Grobarima dobro poznati, Marko Šćepović i Danko Lazović.

Kažu, mezimče Viktora Orbana, prvog čoveka Mađarske. Videoton je osnovan 1941. godine, u istoriji je šampion bio svega dva puta, baš 2011. i 2015. godine, dok zanimljivo u svojoj najboljoj sezoni 1984/1985 nisu uspeli da se popnu na pobedničko postolje u domovini. Osvojili su i samo jedan Kup Mađarske, u sezoni 2005/2006 godine.

Dakle, njihov uspon traje i nastavljen je finansijskom konsolidacijom, što je najbolje potvrdilo otimanje od Partizana trenera Marka Nikolića, čoveka koji je osvojio duplu krunu i bio spreman da povede klub ka Ligi šampiona. Umesto toga, stigla je ponuda od 800.000 evra koju Nikolić nije mogao da odbije.

FOTO: STARSPORT

Bilo je tada povika da je otišao u manje fudbalsku sredinu, ali sada kada je sudbina rekla svoje i spojila Videoton sa crno-belima, nijednom navijaču nije svejedno. Posebno nakon što su Mađari sinoć na tipičan ‘Nikolićev‘ način eliminisali slavni francuski Bordo.

Posle 2:1 u prvom meču, gde su već naše komšije pokazale da imaju ‘štofa’, u revanšu su golom u petom minutu nadoknade prvog poluvremena usmerili dvomeč na svoju vodenicu, nakon čega su disciplinovanom igrom izdržali i plasirali se u plej-of za Ligu Evrope.

(Izvor: youtube / xPsyKoZ_33x)

(Izvor: youtube / AIC7L)

Osim Šćepovića i Lazovića, bitni igrači su im još jedan napadač Ezekjel Henti, Nigerijac, zatim Francuz u odbrani Loik Nego, a tu su i Balkanci – Hrvat Mirko Marić i Bosanci Anel Hadžić i Asmir Suljić. Dosta je Mađara u timu i svi su ‘po ukusu’ Nikolića, disciplinovani i vredni na terenu.

Videoton igra na stadionu kapaciteta 14.300 hiljada, ali veoma modernom, gde je Čukarički gostovao pre dve godine u okviru kvalifikacija za Ligu Evrope i gde je eliminisan porazom od 2:0, posle 1:1 u Beogradu.

Istorija duela Partizana i Videotona veoma je interesantna. Odnosno, mnogi i dalje pamte debakl crno-belih u Mađarskoj u pomenutoj sezoni 1984/1985, kada su poraženi sa čak 5:0 u komšiluku, a onda u Humskoj stigli samo do 2:0 golovima Živkovića i Varge.

(Izvor: youtube / MLSZ TV Archív)

(Izvor: youtube /underPARTIZAN)

Kasnije su Mađari stigli čak do finala eliminisavši na tom putu Mančester junajted i Željezničar u polufinalu, da bi u borbi za trofej poklekli pred Real Madridom ukupnim skorom u dvomeču 3:1.

Zanimljivo, Videoton i Partizan igrali su pre samo nekoliko meseci, tačnije u novembru prošle godine, prijateljski susret u Mađarskoj, gde su crno-beli, tada predvođeni upravo Markom Nikolićem, poraženi sa 1:0.

Dosta igrača iz oba tima se od tada promenilo, a navijači Partizana zasigurno će želeti da i rezultat bude drugačiji.

(Izvor: youtube / FK Partizan Beograd)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter