2
Evropske lige

FOTO: asroma.it

PREDSTAVLJAMO KLUBOVE: Priča o ‘vučici’ i ‘princu Rima’ (VIDEO)

Objavljeno: 31.07.17 u 00:00

Roma je osnovana 1927. godine fuzijom tri rimska kluba: Fortituda, Alba Adučea i Romana. Cilj ove fuzije je bio da se stvori jak klub u prestonici Italije koji bi mogao da konkuriše tada dominantnim klubovima sa severa. Jedini veći rimski klub koji se nije pripojio Romi bio je Lacio, koji je već tada bio jaka fudbalska institucija.

Romine boje, bordo i zlatnožuta su tradicionalne boje Rima. Zlatna boja je simbol boga kod katolika, a bordo boja je simbol Rimskog carstva. Klub je kroz istoriju mnogo puta menjao grb, ali je na njemu skoro uvek bila Kapitolina, bronzana statua vučice Ree koja doji osnivače Rima, brću Romula i Rema.

U predratnom periodu, Roma je uspela da osvoji jedan skudeto i to 1942. godine. Na sledeće slavlje su čekali punu 41. godinu. Roma je pedesetih godina prošlog veka ispadala čak i Seriju B, ali je i tada bila u vrhu italijanskog fubala što se posete na stadionu tiče. Romanisti se 1953. godine sele na stadion Olimpiko, na kome igraju i dan danas. Prvi Romin evropski trofej bio je Kup sajamskih gradova 1961. godine, a u finalu je pobeđen engleski Birmingem. Na krilima Đakoma Losija, kome su navijači dali nadimak ‘srce Rima’, Roma osvaja i prvi kup Italije u istoriji.

Sredinom šesdesetih godina, Roma je bila na ivici bankrota, a ni sedamdesete nisu bile uspešne za ‘vučicu’. Roma je tih godina bila prosečan italijanski klub, bezbrižni što se opstanka tiče, ali daleko od titule.

Pobeda u finalu kupa italije nad Torinom 1980. godine označila je početak nove uspešne ere za Romu. Pod vođstvom švedskog trenera Nilsa Lajdholma, ‘vučica’ je osvojila skudeto posle 41 godine čekanja. Glavni igrači tog šampionskog tima su bili: Karlo Anćeloti, Roberto Pruco, Bruno Konti, Agostino Di Bartolomei, Roberto Falkao

Roma naredne sezone u Kupu šampiona redom pobeđuje Geteborg, Cska Sofiju, Dinamo Berlin, Dandi junajted i dolazi do finala gde se sastaje sa tada moćnim Liverpulom. To je bilo jedino finale Kupa šampiona u istoriji koje je jedan klub igrao na svom stadionu. Liverpul je poveo golom Fila Nila, a izjednačio je legendarni Roberto Pruco krajem prvog poluvremena. Pobednik je odlučen izvođenjem penala, a uspešniji su bili gosti iz Engleske.

Nils Lajdholm napušta klub, a na klupu Rome dolazi još jedan Šveđanin, Sven Goran Erikson. Vučica je 1986. godine bila na pragu da osvoji teći skudeto u istoriji. Bila joj je potrebna pobeda nad Lećeom u poslednjem kolu na Olimpiku, ali klub sa krajnjeg juga Italije pobeđuje Romu rezultatom 3:2, a titulu osvaja Juventus.

Devedesete godine Romi opet donose prosečnost. Osvojen je sedmi kup u istoriji 1991. godine, izgubili su u finalu Kupa UEFA protiv Intera iste godine, ali su u Seriji A bili daleko od borbe za titulu. Na klupu Rome 1992. godine dolazi naš stručnjak Vujadin Boškov i ostaje upisan u istoriji kluba kao prvi trener koji je pružio šansu tada talentovanom šesnaestogodišnjaku Frančesku Totiju. Toti ostaje u Romi pune 24 godine i postaje simbol ovog kluba. ‘Princ Rima’ je u sresu ‘vučice’ odigrao 785 mečeva i postigao 307 golova.

Sa novim milenijumom počele su i mnogo bolje sezone za Romu. Na krilima kapitena Frančeska Totija osvojen je i treći skudeto u istoriji kluba 2001. godine. Fabio Kapelo je bio trener, a glavni igrači tima su bili Gabrijel Batistuta, Kafu, Vićenco Montela, Emerson, Valter Samjuel, Marko Delvekio… Roma nije uspela da odbrani titulu, ali je već sledeću sezonu završila kao drugoplasirana. Od tada, klub je više puta završavao na tabeli kao drugi, ali titulu nisu osvajali. Italijanski fudbal je 2006. godine pogodio skanadal oko nameštanja utakmica, a Roma je bila jedan od retkih klubova koji u njemu nisu učestvovali.

U leto 2010. godine završava se kraj vladavine porodice Sensi koja je upravljala Romom od 1993. godine. Klub preuzima grupa američkih biznismena na čelu sa Tomasom Di Bendetom, a trenutni predsednik je Džejms Palota, još jedan Amerikanac iz konzorcijuma.

Roma ima mnogo velikih rivala u Italiji, ali je svakako najveći rival Lacio. Rivalstvo je počelo kada je uprava Lacija odbila ujedinjenje sa tri rimska kluba. Rivalstvo ova dva kluba datira još iz 1929. godine kada je odigran prvi derbi. Razlika između navijača dva rimska kluba su kako teritorijalne, tako i političke i ekonomske. Roma je na početku svoje utakmice igrala u južnom, siromašnijem delu grada, dok se stadion Lacija nalazio na severu Rima, koji je bio naseljen nešto imućnijim građanima. Jug Rima su naseljavali levičari, dok je sever naginjao ka desnici. Odatle i činjenica da Rominim navijačima pripada južna, a navijačima Lacija severna tribina Olimpika. Rekorder po broju odigranih derbija i datih golova u istim je legenda Rome Frančesko Toti, a najviše golova na jednom derbiju je postigao Vićenco Montela, čak četiri.

Roma je prošlu sezonu završila na drugom mesu Serije A sa četiri boda manje od šampiona Juventusa, a napadač Rome Edin Džeko je bio najbolji strelac lige sa 29 postignutih golova.

Pripremio: Branko Puzović

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter