0
Fudbal

ŽENSKI FUDBAL: Gde su fudbalske reprezentacije sa Balkana? Koliko su (bile) udaljene od EURO 2017?

Objavljeno: 15.07.17 u 09:10

Gde su reprezentacije država sa Balkana? Kakve su im bile šanse za nastup na prvenstvu na kojem će biti 16 država. Takmičenje počinje 16. 07., a završava sa finalu 06.08. 2017. godine.

Idemo malo nazad u istoriju. Godine 2010 UEFA je startovala sa mnogo intenzivnijom potporom ženskom fudbalu nego do tada. Uspon ženskog fudbala od tada je jako vidljiv.

Ove godine, pre mesec dana UEFA je startovala nova kampanja „Together # WePlaYStrong“. Ovom kampanjom vrata ženskog fudbala još šire su otvorena.

Cilj UEFA je da u roku od pet godina ženski fudbal postane u Evropi broj sport 1 kod žena. Naglasak je na povećanju učešća i aktivaciji novih mladih ljudi. Prav zaradi tega je začela z aktivno kampanje pod nazivom “ Together # WePlaYStrong „. Ona je usredsređena na tri ključna stuba, koji determinišu igru: veština, zajednica- timski duh i pozitivan stav.

Ne tako daleka istorija je uz pomoć UEFA-e osigurala, da sada imamo veliki broj zemalja u kojima je počeo razvoj ženski fudbal. Nezavisnost zemalja je temelj, da svaka može ideje i strategije UEFA “ Together # WePlaYStrong “ implementirati brzinom kojom može i želi.

Istina, malo je pomogla i činjenica da je UEFA je „sistematski počela ubrzavati pojedine aktivnosti« u pojedinim državama, a time je razvoj nepovratne počeo. Konačno, UEFA doprinosi određeni deo sredstava u budžete nacionalnih saveza, pa stoga želi i »malo kontrolisati svoja ulaganja«.

Kada je 2010 UEFA pokrenula program za razvoj ženskog fudbala, igra se počela širiti na svim nivoima u celoj Evropi. U mnoge od 55 zemalja, UEFA je donela više energije i resursa za ženski fudbal, a nivo se igre značajno podigla.

Ovo leto će biti na Women ‘s EURO 2017 (evropski šampionat) u ženskom fudbalu u Holandiji prvi put prisutnih 16 timova.
Pogledajmo malo detaljnije koje se reprezentacije spremaju, da za nekoliko dana počinju prestižni turnir.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Reprezentacije su podeljene u grupe:

Grupa A: Holandija (domaćini), Norveška, Danska, Belgija
Grupa B: Nemačka (branilac naslova), Švedska, Italija, Rusija
Grupa C: Francuska, Island, Austrija, Švajcarska
Grupa D: Engleska, Škotska, Španija, Portugal

[/stextbox]

Jako je zanimljivo, da su se po prvi puta kvalifikovale reprezentacije Belgije, Austrije, Švajcarske, Škotske i Portugala.

Gledajući statistiku, odmah možemo zaključiti da baš velikih šansi reprezentacije sa Balkana ovaj put nisu imale. (U obzir uzete države: BIH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Srbija).

Mogli bi zaključiti i, da je Srbija ipak bila najkonkurentnija. Ako gledamo samo osvojene bodove, 4 su ekipe osvojile između 7 i 10 bodova. To su: Srbija, Slovenija, BIH i Hrvatska.

Potpuno bez bodova su ostale: Crna Gora i Makedonija. Njihovi zaostatci (Crna Gora i Makedonija) pokazuju, da su prilično udaljeni od „prosečnog Evropskog ženskog tima“, gde ipak možemo svrstati Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju.
Ovo više manje potvrđuje i činjenica gde se nalaze reprezentacije na UEFA (FIFA) tablicama:

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Mesto na lestvici UEFA** FIFA

26 Srbija 43
28 Hrvatska 52
32 Slovenija 57
33 BIH 58
42 Crna Gora 83
49 Makedonija 99
* Kosovo * nedostatan broj susreta za rangiranje

[/stextbox]

Vidimo, da je jedino Srbija svrstana u prvoj polovini tabele UEFA. Jasno je, da isključivo statistika ne može biti jedino merilo uspeha i snage, ali ako se uzme u obzir lestvica i učešće na Women ‘s EURO 2017, ipak se to može potvrditi sa velikim procentom.

Možemo zaključiti, da sve nacionalne reprezentacije čeka još puno rada, a ujedno možemo smatrati, kako je to izuzetna šansa za promociju ženskog fudbala i napredak.

Trka za svetsko prvenstvo u ženskom fudbalu (2019-Francuska) već je počela. Naime u devetom mesecu počinju prve utakmice kvalifikacija, a kvalifikacije moraju biti završene početkom devetog meseca 2018. godine.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter