1
Fudbal

TEŠKI DANI ZA ZDRAVKA MAMIĆA: Nova optužnica zbog izvlačenja silnih miliona iz Dinama

Objavljeno: 11.07.17 u 13:09

Protiv bivšeg funkcionera fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića danas je podignuta nova optužnica koja ga tereti da je, zajedno s još šestoricom optuženih, iz zagrebačkog kluba preko inostranih firmi od transfera igrača izvukao najmanje 144 miliona kuna, objavilo je tužilaštvo.

Uz Zdravka Mamića je optužnica pred sudom u Osijeku podignuta i protiv njegovog sina Maria, brata Zorana, kao i bivšeg čelnika Dinama Damira Vrbanovića, sada izvršnog predsednika Hrvatskog fudbalskog saveza, preduzetnika Sandra Stipančića i Igora Krote, kao i menadžera Nikia Vuksana.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) objavila je na svojim internet stranicama da optužnica tereti Zdravka Mamića za zloupotrebe u privrednom poslovanju, odnosno da je od kraja 2004. povezao u zločinačko udruženje ostale optužene da bi preko više sumnjivih stranih firmi izvlačio novac od transfera igrača a na štetu Dinama.

Sumnja se da je Zdravko Mamić s ostalim optuženima dogovarao fiktivne ugovore izmedju Dinama i stranih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vinsenta i Grenadina, Belizea, SAD, Hong Konga i Gibraltara, za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Račune za te nepostojeće usluge plaćao je Dinamo na račune stranih firmi.

Prema navodima tužilaštva, Dinamo je na taj način oštećen za najmanje 18,8 miliona evra, 500.000 funti i 200.000 dolara, što je u protivrednosti više od 144 miliona kuna.

Uz navedeno, Dinamo je neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7, 3 miliona evra.

Bivšim funkcionerima fudbalskog kluba Dinamo, braći Zdravku i Zoranu Mamiću već se sudi zbog sumnje da su izvlačeći novac od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15,5 miliona evra), a državni budžet za 1,6 miliona evra. U tom postupku sudi se i Damiru Vrbanoviću i porezniku Milanu Pernaru.

Sudjenje najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe.

Optužnica je podignuta pred osječkim sudom umesto u Zagrebu gde se vodila istraga i to zbog Mamićeve povezanosti s više zagrebačkih sudija.

0
0

1 Komentara

  1. Toga Mamica kod nas su velicali i dizali do nebesa, kako covek dobro radi, sada stizu optuznice ko na traci i nece da ga brane. U hrvackoj samo „posteno“ ???

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter