0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

GDE SU, ŠTA RADE: Zlatni orlići, dve godine nakon titule svetskih šampiona (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 20.06.17 u 21:33

Prošle su tačno dve godine od kako su igrači reprezentacije do 20 godina doneli Srbiji titulu šampiona sveta.

U međuvremenu neki su se probili do „velike scene“, nekima to tek predstoji, dok su neki nestali sa fudbalske mape.

Evo gde su sada i za koga igraju zlatni „orliči“:

1. Predrag Rajković

Rajković je iz Crvene zvezde otišao u Tel Aviv, a da je tek započeo svoj put ka golmanskoj eliti pokazuje i to što je ove sezone proglašen za najboljeg igrača ekipe Makabija, pa je teško poverovati da će se još drugo zadržati u Izraelu.

(Youtube/GKShowcase)

2. Milan Gajić

Gajić je trenutno fudbaler Bordoa, ali nije u prvom planu. Prošle sezone je odigrao samo 14 mečeva u prvenstvu, pa nije isključeno ni da uskoro napusti francusku ekipu sa kojom ima ugovor do 2020. godine. Spominjan je i kao moguće pojačanje Crvene zvezde u prethodna dva prelazna roka.

(Youtube/Ligue 1 Conforama)

3. Nemanja Antonov

Levi bek mlade reprezentacije Srbije je takođe iz OFK Beograda otišao put Evrope, gde u Švajcarskoj, u Grashopersu, ima ulogu standardnog defanzivca. Odigrao je 28 mečeva ove sezone i predstavlja jednog od najvažnijih igrača poslednje linije.

4. Saša Zdjelar

Zdjelar je po osvajanju titule šampiona sveta na Novom Zelandu napustio OFK Beograd, za koji je nastupao kao pozajmljen igrač, i pojačao Olimpijakos. Ipak, u grčkom velikanu nije se izborio za mesto, pa je u januaru kao pozajmljen igrač prešao u Majorku. Još uvek nije poznato gde će nastupati naredne sezone, mada ima ugovor sa Olimpijakosom do leta 2018.

5. Miloš Veljković

Mladi fudbaler rođen u Bazelu, 2011. je iz istoimenog kluba prešao u Totenhem, u kom je, uz pozajmice Midlzbrou i Čarltonu, igrao do februara prošle godine, kada je potpisao za Verder iz Bremena. Prošle sezone je za ovaj tim odigrao 26 mečeva. od čega 20 kao starter. Pre prelaska u Bundesligu, bio je na meti i Crvene zvezde i Partizana.

6. Srđan Babić

Bivši štoper Vojvodine je po osvajanju titule svetskog šampiona iz redova Vojvodine otišao u Španiju, u Real Sosijedad, odakle je odmah prekomandovan u „B“ tim ovog kluba. Istakao se u Segundi odigravši 31 meč, uz tri gola. Takođe je bio interesantan Crvenoj zvezdi, ali će ostati u San Sebastijanu.

7. Ivan Šaponjić 

Momak koji je pažnju javnosti skrenuo u dresu Partizana od januara 2016. godine igra u Portugalu, i to u Benfiki. Iako još uvek nije uspeo da se izbori za šansu u prvom timu, u drugoj ligi Portugala prošle sezone je odigrao 21 meč uz tri gola, dok je sezonu pre za šest meseci ( u januaru 2016. stigao u klub) dao pet.

(Youtube/Nação Benfiquista)

8. Nemanja Maksimović

Izdanak Zvezdine fudbalske škole je karijeru gradio preko Domžala, potom kazahstanske Astane, da bi zatim potpisao ugovor sa Valensijom i od naredne sezone će nastupati u španskoj Primeri, kao jedan od mladih fudbalera u kojima „slepi miševi“ vide svetlu budućnost. A dobar deo toga ide i zaslugama zbog postignutog pobedonosnog gola u 118. minutu finala protiv Brazila.

9. Staniša Mandić 

Mandić, momak rođen u Herceg Novom, je jedan od najzaslužnijih za odlazak na šampionat sveta, pošto je u poslednjem meču grupne faze Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina postigao gol za pobedu nad Bugarskom od 1:0, koji je našem timu doneo plasman među četiri najbolja tima i put na Novi Zeland. Takođe, Mandić je postigao i prvi gol u finalu šampionata sveta, ali je po povratku u Srbiju nastao veliki skandal. Naime, selektor Tomislav Sivić, koji je na iznenađenje mnogih umesto Veljka Paunovića dobio poverenje kao selektor malde reprezentacije, odlučio je da ne pozove Mandića za naredne mečeve nacionalnog tima, što je za posledicu imalo Mandićev amin na ponudu reprezentacije Crne Gore da zaigra za njihov nacionalni tim. Još uvek je u Čukaričkom, ali nije u prvom planu Nenada Lalatovića.

11. Andrija Živković 

O načinu na koji je Andrija Živković napustio Partizan već je sve više puta rečeno. Ipak, loše iskustvo iz matičnog kluba nije sprečilo mladog krilnog fudbalera da pokaže ogroman kvalitet koji mu je ove godine doneo i debi u Ligi šampiona, pošto je na revanš meču 1/16-finala ovog takmičenja ušao na teren u poslednjih 16 minuta, u porazu svoje Benfike od Borusije iz Dortmunda. Upravo je Borusija spominjana kao jedan od mogućih budućih timova Živkovića, ali je za sada najkonkretniji bio Arsenal.

20. Sergej Milinković – Savić

Momak koji je ponikao u Vojvodini već 2014. je prešao u Genk, da bi krajem jula 2015, kao treći najbolji fudbaler šampionata sveta koji je naša reprezentacija osvojila, stigao u Lacio. U rimskom timu se polako isticao, da bi ove sezone odigrao čak 34 meča, uz šest golova i devet asistencija, a po ocenama je bio jedan od najboljih fudbalera rimske ekipe i među vodećim vezistima čitave Serije A. 

Očekivala je fudbalska javnost da se Sergej pojavi u mladoj reprezentaciji, ali Evropsko prvenstvo će proći bez njega, i to ponajviše zato što u Laciju smatraju da je njihovom vezisti mesto u najboljih 11 srpskog tima. A koliko ga Lacio ceni govore i informacije iz Engleske i Italije da su nebesko-plavi odbili ponudu od 24 miliona evra od strane Liverpula za usluge našeg fudbalera.

10. Mijat Gaćinović

Još jedan od zlatnih „orlića“ koji su ponikli u Vojvodini, a u čijim potezima uživaju navijači drugog tima. Gaćinović je iz Vojvodine otišao u Ajntraht iz Frankfurta, u kom je ubrzo postao jedan od najvažnijih fudbalera. Sjajne partije donele su 28 odigranih mečeva, a pre par meseci je produžio ugovor i u Frankfurtu će ostati još četiri godine.

14. Vukašin Jovanović

Suze tadašnje mlade nade Crvene zvezde obišle su svet, a Jovanović je pokazao da su crveno-beli pogrešili što mu nisu pružili ozbiljniju šansu. Nakon Crvene zvezde, Jovanović je igrao u Zenitu, odakle je otišao put Francuske. Kako nam je sam rekao, lepo mu je u Bordou, i nije isključeno ni da ostane u ovoj ekipi iz Francuske, mada se Zenit još uvek pita.

19. Stefan Ilić

Momak koji je dobio šansu u finalu i sasvim dobro odradio posao u poslednjih 15 minuta meča umesto Ivana Šaponjića je još jedan član ove ekipe koji nije još uvek napustio Superligu Srbije. On je iz subotičkog Spartaka stigao u Crvenu zvezdu u julu prošle godine, ali nije uspeo da se izbori za šansu, pa je prošlu polusezonu proveo kao pozajmljen igrač u Radničkom iz Niša. Trenutno se nalazi na pripremama sa Crvenom zvezdom, i pokušaće da se izbori za mesto u timu vicešampiona Srbije.

(Youtube/FootballTv Serbia)

12. Filip Manojlović

Po odlasku Predraga Rajkovića u Izrael, Manojlović je projektovan za prvog golmana Crvene zvezde. Loše partije Damira Kahrimana na početku prošle sezone izbacile su Manojlovića u prvi plan, ali je pri kraju sezone Kahriman ponovo dobio šansu. Ipak, verovatno će Manojlović od početka naredne sezone biti broj jedan na golu Crvene zvezde.

21. Vanja Milinković – Savić 

Mlađi brat Sergeja Milinković – Savića, Vanja, kao 17-godišnjak potisao je ugovor sa Mančester Junajtedom, ali je ostao u Novom Sadu u dresu Vojvodine, iz koje je i krenuo put Novog Zelanda. Iako je šampionat ispratio sa klupe, iza neprikosnovenog Rajkovića, Milinković – Savić je pokazao da itekako ima kvaliteta, ali zbog nedobijene radne dozvole Junajted je raskinuo ugovor u novembru 2015. Sledeća stanica bila je Lehija iz Gdanjska, gde je uspeo ponovo da skrene pažnju na sebe, pa je usledio poziv, dogovor i potpis ugovora sa Torinom, čiji je trener Siniša Mihajlović. Čim su pregovori okončani uspešno, a potom dogovoreno da ostane u Poljskoj još šest meseci, usledilo je krajnje neprofesionalno ophođenje Lehije prema Vanji, pa je, umesto gola, dobio mesto na tribinama, što je iziritiralo mladog golmana, što je rezultiralo tučom nakon jednog meča, crvenim kartonom i suspenzijom koja je označila kraj njegove karijere u Poljskoj.

13. Stefan Milošević

Levi bek Crvene zvezde karijeru je počeo u Rudaru iz Kostolca, odakle je prešao u Crvenu zvezdu, da bi potom iz mlađih kategorija sa Marakane otišao u Partizan. U Humskoj nije dobio šansu, pa je prešao u Spartak iz Subotice. Partijama u ovom timu izborio je poziv Veljka Paunovića. Kao i Stefan Ilić, ni Milošević se nije izborio za ozbiljniju priliku, ali će imati šansu da na ovim pripremama pokaže da se nije bez razloga našao u timu koji je doneo zlato sa šampionata sveta.

15. Miladin Stevanović

Desni bek i nekadašnja mlada nada Partizana napustio je Humsku u avgustu 2016. godine, ali u ekipi Kajzerija nije ostavio previše dubok utisak. Tek dva odigrana meča za turski tim u Superligi, i sedam u kupu Turske premalo je za fudbalera Stevanovićevog potencijala.

16. Marko Grujić

Grujiću titula svetskog šampiona nije donela transfer u novi tim, ali jeste šansu u Crvenoj zvezdi, a on ju je oberučke prihvatio. Postao je mladi vezista jedan od glavnih igrača Zvezdinog tima koji je terorisao ostatak lige, pa je u januaru 2016. odjeknula vest – Marko Grujić ide u Liveprul. Narednih šest meseci je proveo na Marakani, a potom se otisnuo put ostrva. Iako se još uvek nije izborio za ozbiljniju ulogu, sve ukazuje na to da Jirgen Klop više nego ozbiljno računa na Grujića, a na našem fudbaleru je da to poverenje maksimalno uzvrati.

FOTO: Liverpool FC

17. Radovan Pankov

Riđokosi štoper je sezonu po osvajanju Mundijalita proveo u Vojvodini, nakon čega je usledio poziv Urala i odlazak u Rusiju. Nije uspeo da se izbori za ozbiljniju ulogu, odigrao je tek šest mečeva, od čega pet u Premijer ligi, ali budućnost je pred njim. Ako ništa drugo, uvek postoji opcija dolaska na Marakanu, pošto se na jednom razgovoru sa novinarima u Uralu pojavio u majici sa likom Marka Ivkovića i natpisom „Delije“.

18. Filip Janković

Verovatno fudbaler o kom se najviše pričalo, najmlađi fudbaler u istoriji evropskih utakmica Crvene zvezde, osvojio je titulu šampiona sveta, ali mu je karijera u, reklo bi se, „slobodnom padu“. Janković je iz Crvene zvezde otišao u Parmu, odakle ga je put odneo u Sloveniju i ekipu Domžala, ali nije uspeo da „povrati“ karijeru na pravi put. Trenutno nastupa za Radomlje u drugoj ligi Slovenije.

FOTO: FK Radomlje

Trener: Veljko Paunović

Paunović je po okončanju Mundijalita napustio klupu reprezentacije, i neko vreme je bio bez posla, kada je usledio poziv tima Čikago Fajer iz američkog MLS. U toj ekipi trenutno nastupa i Bastijan Švajnštajger, a Čikago je drugi na tabeli Istočne konferencije (kao u NBA ligi, ekipe su podeljene po konferencijama, i najboljih osam iz svake igra plej-of).

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter