0
Fudbal

FOTO: FSS

‘ORLIĆI’ PUCAJU OD SAMOPOUZDANJA: Ova Srbija se nikoga ne plaši, neka Portugal misli o nama (FOTO)

Objavljeno: 15.06.17 u 16:50

Milan Gajić, Nemanja Antonov i Aleksandar Čavrić o premijernom meču sa Portugalom, energiji novog selektora, šansama da se bude prvi u grupi.

Poljska je u znaku Evropskog prvenstva za mlade, a Bidgošć grad u kome će reprezentacija Srbije da odigra sve tri utakmice na putu do završnice šampionata. ‘Orlići’ su sinoć došli u svoju bazu, hotel Holidej In, u kome će boraviti narednih desetak dana, a jutros su odradili i prvi trening u kompleksu stadiona gde će se igrati mečevi sa Portugalom, BJR Makedonijom i Španijom.

U poslepodnevnim satima planiran je i drugi trening, a fokus svih aktivnosti usmeren je samo ka prvom meču. Rival je selekcija koja je do sada igrala sedam puta na finalnim turnirima, reprezentacija koja skoro tri godine ne zna za poraz, a minuli ciklus kvalifikacija okončala je superiorno uz osam pobeda i dva remija, gol razlikom 34 – 5.

Sve to, ipak, za reprezentaciju koja u svojim redovima ima 12 igrača koji su bili evropski ili svetski prvaci u uzrastima do 19 i 20 godina ne znači mnogo, jer vera u sebe i svoje mogućnosti su vodilja ovih momaka već godinama.

FOTO: STARSPORT

Milan Gajić je je jedan od „zlatnih momaka“ sa Novog Zelanda, desni bek francuskog Bordoa, budućnost našeg reprezentativnog fudbala. Sada uzdanica u selekciji za koju ima prava da igra i u novom ciklusu kvalifikacija, ali mnogi ga već vide u A selekciji.

– Da, upoznati smo sa statistikom Portugala, ali mislim da su i oni upoznati sa našim rezultatima – ne ostavlja dilemu Milan Gajić.- Nisu dugo izgubili meč, ali to može da im predstavlja problem u ovim novim okolnostima. Znamo svi da je ovo do sada najjače evropsko prvenstvo i sve je otvoreno. Favorita nema.

Nije tajna da su očekivanja velika, a sve zbog sjajnih rezultata koje ste ostvarili u mlađim uzrastima. S druge strane ima onih koji naglašavaju snagu drugih selekcija…

-Slušamo i mi druge kako pričaju da su jaki Portugalci, Španci, Nemci… mi imamo samo problem što se zovemo Srbija, a sve ostalo za ovu generaciju ne važi. Nikoga se ne plašimo, zajedno smo već mnogo toga prošli i znamo šta želimo i koliko možemo.

Prvi meč je kažu najvažniji…

-Nema pravila. Mi smo na Novom Zelandu izgubili na startu od Urugvaja, ali znamo svi kako smo kasnije završili takmičenje. Jeste, ipak, važan dobar početak zbog psihološkog faktora, kao i činjenice da je sistem takmičenja sada takav da samo prva ekipa iz grupe ide u polufinale. Videćemo, idemo korak po korak, sada razmišljamo samo o Portugalu.

Grupa je najteža.

-Ako želiš da budeš šampion, onda moraš da pobediš i one najbolje ili najveće, samo je pitanje kada ćeš igrati protiv tih ekipa. Zato nam ime rivala nije važno, već ono što ćemo mi pokazati na terenu.

Koliko se ekipa prilagodila zahtevima novog selektora?

-Šef nam je doneo novu energiju, a mnogo su nam značile one utakmice u martu. Iskreno, ovde su praktično dve generacije koje dugo igraju zajedno, sistem igre nam je uglavnom isti, zahtevi poznati a sa impulsom novog selektora mislim da možemo mnogo da postignemo na ovom šampionatu – rekao je Milan Gajić koji EP u Poljskoj vidi kao krunu svih reprezentativnih mečeva i možda oproštaj od mlade selekcije, jer ambicija je „A“ tim.

FOTO: Grashopers FK

I ako je Milan Gajić zadužen za desnu stranu terena, Nemanja Antonov je standardan na levom boku. Cimeri koji su osvojili svet na Novom Zelandu, velika su budućnost našeg najboljeg reprezentativnog fudbala. Levi spoljni švajcarskog Grashopersa ima iza sebe dobru sezonu i spreman je za iskušenja na šampionatu u Poljskoj.

-Dobro smo upoznali Portugal, znamo im sve vrline i mane. Poštujemo ih kao i sve, ali gledamo sebe. Znamo da je svaki meč za sebe, ovaj prvi ima posebnu težinu. Ulazimo spremni i niko ne treba da sumnja da ćemo dati i više od 100 odsto svojih mogućnosti – jasan je Nemanja Antonov.

Portugal ima sjajnu statistiku, dugo nisu izgubili meč.

-Znamo da su dobra ekipa, ali uveren sam da će i nama sve selekcije poklanjati veliku pažnju. Fokusirani smo na ono što mi radimo, spremili smo se dobro i ulazimo u svaki meč sa jasnim ciljem – rekao je Nemanja Antonov.

Čavrić prvi s desna

Pun samopouzdanja je i Aleksandar Čavrić, osvajač Kupa Slovačke sa Slovanom iz Bratislave. Mnogima je u sećanju njegova pirueta protiv Španije u Kadizu kada se poigrao sa nekoliko igrača „furije“ a onda poslao loptu u prostor Kostiću koji je evropskom fudbalu u tom trenutku podario najveće iznenađenje.

-Meni je to i danas nekako najdraža utakmica u reprezentaciji, bez obzira što sam tada u igru ušao sa klupe. Bilo je neverovatno. Sećam se da sam primio loptu, svi su mi je tražili, a ja sam oko sebe video samo domaće igrače. „Skinuo“ sam jednog, drugog…a onda se Kostić potrudio za ostalo – kaže uz osmeh Aleksandar Čavrić, omladinski prvak Evrope iz Litvanije.

Sada je tema Portugal…Oni po meni najbolja ekipa na turniru, mnogo su „prljavi“ a znaju da igraju. Španci su možda i kvalitetniji, ali nisu toliko „namazani“, jer poznajem Portugal iz omladinskih dana. Meni je, inače, ovo četvrto evropsko prvenstvo, drugo sa mladom reprezentacijom. Nadam se sada boljem rezultatu.

Sa novim selektorom, kako je prošlo prilagođavanje?

-Iskreno, iznenadio sam se u početku.Nisam mislio da ćemo tako prihvatiti novog selektora. „Lala“ je baš,baš dobar motivator, sjajno to radi. Nikad nisam imao takvog trenera, mnogo zna, a ima strašnu energiju. U neke stvari nisam verovao dok nam ih on nije predstavio, primera radi taj visok presing kojim smo razbili Šveđane. Uneo je nešto novo, što je važno za nas. Nema monotonije u radu, baš nam je „legao“.

Kako protiv Portugala?

-Mislim da je pola-pola. Biće to potpuno otvorena utakmica.Na ovakvom turniru potrebna je i sreća, jer ćemo za sedam dana da odigramo tri utakmice. Svi pričamo o Portugalu i Španiji, a tu je i Makedonija koja je eliminisala jednu Francusku. Sve je veoma zahtevno, ali mislim da smo spremni za ono što nas očekuje – zaključio je Aleksandar Čavrić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter