0
Domaći fudbal

FOTO: HOTSPORT

U GOSTIMA KOD BEŽANIJE: ‘Najfamilijarniji’ klub u Srbiji koji ćemo uskoro gledati u Superligi (FOTO)

Objavljeno: 26.05.17 u 13:57

U subotu ‘pada zavesa’ na jednu od najzanimljivijih sezona Prve lige Srbije. Dominacijom su stekli pravo za ulaz u elitno takmičenje Mačva i Zemun, što se i dosta ranije očekivali, ali pravo otkrovenje jeste – Bežanija! Svojim dovođenjem je trener Milija Žižić opravdao onu da je fudbal nepredvidiva igra, sa svojim saradnicima i igračima je učinio da od tima koji se bori za ‘goli život’ u drugom rangu dođe do pozicije od koje malo fali do Superlige.
Na terenu je tim sa Novog Beograda pokazao da se radi o kvalitetnoj ekipi, u četiri susreta sa dva tima koja su otišla na ‘sprat iznad’ Bežanija nema nijedan poraz, dvaput je remizirala za Zemuncima, i istp toliko puta ‘potukla’ Mačvu. Nova energija je doprinela da u drugom delu Prve lige Srbije ovaj klub bude drugi po rezultatima, a kada se na nivou cele 2016/17 sezone gleda, Bežanija je trenutno peta sa realnim šansama za četvrto mesto posle završnog meča sa Slobodom. To je ono što se videlo na utakmicama, a ono što smo primetili na treningu, retko gde ima. Odnos među igračima i stručnom štabu je onakav za koji svi kažu da je idealan, ali retko ga ko praktikuje. Pored stratega Žižića, tu su pomoćni treneri Aleksandar Stanković i Marko Grubelić, kao i trener golmana Dragan Bajić koji aktivno utiču u svakom momentu pripreme ovih fudbalera koje ćemo uskoro, sasvim sigurno, gledati na pozornici domaćeg fudbala.

Porazgovarali smo sa trenerom Milijom Žižićem koji je ‘dirigentsku palicu’ preuzeo na početku drugog dela prvenstva. Uspeo je da se izbori sa ‘vrućim krompirom’ koji mu je ostao od prethodnog kolege, podigne tim i napravi konkurentnu ekipu za sam vrh tabele. Logičnim sledom događaja, na samom početku smo ga pitali kako je zadovoljan dosadašnjim delom sezone, pred poslednje kolo:

– Zadovoljstvo je biti deo Fudbalskog kluba Bežanija u ovom trenutku, živimo lepe dane, a zaslužili smo tako nešto. Prekomponovali smo se tokom januarskog prelaznog roka, formiran je novi stručni štab, takođe i igrački kadar i postavili smo sebi zdrav cilj, a to je opstanak u Prvoj ligi Srbije. Mislim da smo svojim predanim radom do tog cilja i došli na pravi način. Verovali smo da imamo kvalitet za tako nešto, shodno tome smo na tri ili četiri kola pre kraja i teoretski obezbedili opstanak, sada uživamo u toj nagradi, igramo rasterećeno i beležimo dobre rezultate. Voleo bih i da u subotu protiv Slobode iz Užica, jednog renomiranog kluba koji igra kvalitetno tokom čitave godine, odigramo dobro i nametnemo se, pobedimo i na lep način završimo sezonu 2016/17.

FOTO: HOTSPORT

Kao što kažete, vreme je za uživanje, ali da li se već sada kuju planovi za iduću sezonu i eventualni plasman u Superligu?

– Mi smo ostvarili zacrtan cilj, to je bio opstanak. Tek se tada stvorio uslov da zacrtamo novi cilj, idemo na viši nivo, tako da u narednom, prelaznom periodu, ćemo malo odmoriti, a zatim ćemo zasući rukave i raditi. Postavićemo cilj na viši nivo jer je sada Bežaniji malo opstanak u Prvoj ligi Srbije. Stvar je dogovra sa rukovodstvom kluba u kom pravcu ćemo dalje.

Kako komentarišete to što nemate poraz protiv timova koji su izborili plasman u Superligu (Zemun i Mačva)?

– Izuzetno mi je drago da je tako, to je potvrda kvaliteta i jedna prava satisfakcija pre svega za mlade igrače jer iako je postojala trunka sumnje, takve utakmice su potvrdile da ono što radimo tokom svih ovih meseci ima smisla i da donosi rezultate. To ćemo i da nastavimo.

Koliki je doprinos iskusnijih igrača u timu?

– Svakako veliki. Pre svega prisustvom u svlačionici. Ne želim nikoga pojedinačno da apostrofiram, ali imamo tri, četiri igrača koja su duže vreme u klubu i koji svojim ponašanjem i pojavom, a tek onda igrama, nama veoma znače i omogućavaju mlađim igračima da rasterećenije preuzmu svoju ulogu u svlačionici.

Kako je na Bežaniju uticao odlazak Filipa Manojlovića i da li postoji mogućnost za neki novi odlazak uskoro koji bi mogao da vas poremeti?

Manojlović je i u Crvenoj zvezdi dokazao da je kvalitetan golman i svakako da smo ponosni da je nosio dres Bežanije. Sa druge strane sam siguran da smo mu pružili jednu vrstu adaptacije i napretka u Prvoj ligi Srbije i da smo mu dali prostor da se dokaže. On je zaslužio svojim ponašanjem, pristupom i igrama u Bežaniji da ide na viši nivo i drago mi je da se tamo dobro snalazi. Mi smo se potrudili da njemu nađemo adekvatnu zamenu i svakako da se Milovan Lekić ove polusezone na jedan lep način nametnuo i ja bih voleo da tako nastavi i u buduće. Što se drugog dela pitanja tiče, u Srbiji je uvek moguć odlazak, ja se nadam da ćemo uspeti da neke igrače, postoje igrači koji su svojim ljudskim i fudbalskim kvalitetima zaslužili da idu na viši nivo i verujem da će uspeti u tome, a opet naš plan je da zadržimo okosnicu tima kako bismo na početku priprema nastavili da radimo a ne da krenemo od nule.Cilj će nam biti i da se pojačamo, ali ne u velikom broju, već optimalno.

U kojoj meri rezultati utiču na atmosferu u timu?

– Atmosfera je na odličnom nivou, što je sasvim prirodno. Mislim da je jedan od razloga zbog kojih smo igrali kvalitetan fudbal jeste zajednički duh i činjenica da gradimo kvalitetan ambijent za rad. Ja konkretno tokom ove polusezone sam uživao i verujem da će tako biti u budućnosti.

Kakvi su planovi za iduću sezonu?

– Ja bih pre svega voleo da stručni štab ostane na okupu, ne mogu da preskočim i ne pomenem moje saradnike, Sašu Stankovića, prvog saradnika, zatim Marka Grubelića, takođe fudbalskog trenera i čoveka od poverenja, Dragana Bajića trenera golmana, koji je došao zajedno sa mnom u januaru. Svakako da su tu ekonom Zdravko Škobo i fizioterapeut Maja Radojčin. Nas šestoro smo svakodnevno ovde u zajedničkom radu, veoma posvećeni, funkcionišemo na bazi poverenja i voleo bih da taj krug ljudi ostane i dalje na okupu jer mislim da imam veliku perspektivu.

Razgovor smo završili sa pitanjem šta je imperativ za sledeću sezonu imajući u vidu da je ove bio opstanak, na šta je šef Žižić rekao – vrh tabele! Na red je nakon šefa struke došao Filip Osman, jedan od najboljih i najiskusnijih u ovom timu, fudbaler ‘superligaškog pedigrea’. Nastupao je za Radnički 1923, Voždovac, Smederevo, da bi u januaru prošle godine stigao u Bežaniju:

Kako iz tvoje prizme izgleda ova sezona ‘lavova’?

– U prvom delu smo uzeli manje bodova nego što smo očekivali, ostalo je da se u drugoj polusezoni borimo za opstanak. Dobro smo krenuli i neočekivano uzeli dosta bodova. Borili smo se cele sezone, osvojili smo bod protiv Zemuna, pobedili Mačvu koja se isto plasirala u Superligu. Nadamo se da ćemo sledeće sezone takođe nastaviti da igramo ovako dobro i da ćemo doći do elitnog ranga. Prvo nam preostaje da zatvorimo prvenstvo onako kako smo i započeli u ovom drugom delu, naravno pobedom i da slavimo pred našim navijačima, rekao je Osman.

Jedan od igrača Crvene zvezde na kaljenju u Bežaniji jeste Miloš Stojanović, igrač koji je po najavama kluba o planovima sa njim već trebalo da bude prva postava u Ljutice Bogdana. Ali Stojanović još uvek čeka svoju šansu, koju bi mogao da dobije već na leto. Zanat kali na obostrano zadovoljstvo kod trenera Žižića, ima ono što nema u Ljutice Bogdana – minuti, a za uzvrat Bežanija dobija sjajnog igrača:

– Mislim da smo se dobro prezentovali kao ekipa, većina momaka ovde je došla iz nižeg ranga i želi da igra bolji fudbal. Znači mi boravak u Bežaniji za karijeru, u ovoj ligi sam već dve godine i stekao sam iskustvo koje mi je potrebno za Superligu, za Zvezdu. Ja zbog kartona neću igrati sa Slobodom, ali verujem u momke i nadam se da ćemo sezonu završiti na četvrtom mestu, gde i zaslužujemo da budemo. Iskreno se nadam da ću se već sada na leto vratiti u Zvezdu, trebalo bi da pripreme odradim tamo.

FOTO: HOTSPORT

Jedan od iskusnijih u timu je svakako i Marko Milić, čovek koji možda i najbolje zna kako je to igrati za Bežaniju imajući u vidu da je u nekoliko navrata nosio dres ovog kluba. Nastupao je u Crnog Gori, kao i Bosni i Hercegovini, nosio je dres OFK Beograda i bio član generacije Bežanije koja je igrala sa Besom u kvalifikacijama za Kup UEFA.

– Imali smo dosta problema tokom prvog dela sezone i veliki pritisak koji nas je čekao u drugom. Pokazali smo da smo u ovim najtežim momentima mogli da odigramo ‘muški’ i svaka čast stručnom štabu i svim igračima. Navikao sam se da radim sa mlađim igračima, to je tako u Bežaniji već duže vreme, voleo bih da već sledeće godine napadnemo Superligu i videćemo od čelnika kluba šta oni očekuju.

Sedmi najbolje ocenjeni fudbaler Prve lige Srbije u dosadašnjem delu jeste Nikola Lekić koji ima prosečnu ocenu 7.38 za ono što radi na terenu. Uz Nikolu Miloševića je Lekić najbolji strelac ekipe sa četiri gola, i verovatno prva udarna igla koja dosta utiče na rezultate tima sa Novog Beograda.

– Moje je mišljenje da smo napravili veliki rezultat ove polusezone, gledajući samo drugi deo sezone mi se nalazimo na drugoj poziciji. Imamo dobre igrače i stručni štab, to je prava podloga za sledeću sezonu. Ja sam izašao iz jedne povrede i nisam imao intenzivniji rad, ali sam dosta napredovao uz trenere koji rade sa nama i to je nagrada za golove koji su došli. Ukoliko okosnica tima ostane, kao i stručni štab, bez problema bismo mogli da uđemo u borbu za plasman u Superligu. Ovo je za mene sve jedno veoma lepo iskustvo, puno lepih stvari mi se desilo ovde od mojih ličnih uspeha do stvari koje smo radili kao ekipa. Trudim se da pomognem ekipi, kao što i ona pomaže meni.

FOTO: HOTSPORT

Neopshodnim iskustvom je klubu doprineo Andrej Mrkela, igrač koji je iz elitnog ranga domaćeg fudbala prešao u Prvu ligu Srbije gde je ponovo zaigrao onako kako je igrao kada je skretao pažnju inostranih klubova.

– Ja sam pre dva meseca došao ovde i ono što mogu da kažem jeste da se radi o jednom ozbiljnom i dobro organizovanom klubu. Nisam imao priliku do sada da igram Prvu ligu Srbije, ali mogu da kažem da je veoma dobro takmičenje sa dosta kvalitetnih pojedinaca u svakoj ekipi. Ovde u Bežaniji imaja baš dosta dobrih fudbalera, atmosfera je dobra i to se vidi na terenu. Prvih 15 do 20 sam imao problem da ‘namestim glavu’ kada sam stigao ovde, ali su mi ovi momci ovde i ljudi iz kluba pomogli da se što pre naviknem. Svaka promena je teška, i kada se ide gore, a i kada se ide dole. Pogotovo kada se ide dole. Ova ekipa zaslužuje da igra viši rang, ovaj klub pre svega zaslužuje Superligu i šteta što momci u prvom delu prvenstva nisu sakupili barem malo više bodova.

Iskoristili smo priliku da Mrkelu upitamo i o situaciji u OFK Beogradu, klubu u kojem je nekada igrao i koji je ove sezone nastupao u istom rangu kao i Bežanija, kao i o eventualnom transferu tokom letnje pauze:

– Meni je žao što se dešava to jednom takvom klubu, jednoj veličini u Srbiji, ne zaslužuje OFG Beograd da igra treću ligu ali ja iskreno verujem da će se izboriti sa ovom situacijom i da će se što pre vratiti tamo gde pripadaju, a to je među četiri najbolje ekipe u našoj zemlji. Iskreno se nadam transferu. To bih najbiše želeo, ide letnji tok koji je malo duži od zimskog i nadam se da ću doći do nekog angažmana, a ako ne, ovde se dobro radi i ne žurim nigde. Ako bude bilo nešto primamljivo, naravno da ću otići.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter