0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT INTERVJU- ĐOKAJ: Muslin pravi čovek na pravom mestu, još me boli onaj nesrećni Strazbur! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 24.03.17 u 10:33

Uoči kvalifikacionih mečeva za svetsko prvenstvo i važne utakmice koju naša reprezentacija igra večeras u Tbilisiju, iskoristili smo priliku da popričamo sa bivšim fudbalerom Crvene zvezde, koji je takođe odigrao i parove za naš humanitarni tiket.

Svakom navijaču Zvezde prva asocijacija na Ardijana Đokaja jeste onaj maestralni lob u Strazburu, za vođstvo od 0:2,  koje na žalost nije bio dovoljno da crveno-beli ostvare pobeduvrednu proleća u Evropi. Kako nam on sam priznaje to je pogodak koji je obeležio njegovu igračku karijeru, tokom koje je između ostalog još nastupao i za pogdoričku Budućnost, OFK Beograd, Majorku, Trabzon, Minhen 1860, Koblenc…

Izvor:Youtube/DELIJENAVIJANJE1989

 

Nakon igračke karijere bivši napadač tima sa „Marakane“ nastavio je da se bavi fudbalom, pa je tako pre tri godine obavljao je funkciju sportskog direktora OFK Beograd, a a danas je u ulozi fubalskog agenta.

S obzirom na posao kojim se danas bavi, Ardijan Đokaj je vrlo dobro upoznat sa fudbalskim potencijalom koji Srbija poseduje a za koji tvrdi da retko koja zemlja ima u takvim količinama. On smatra da bi naša reprezentacija to morala da iskoristi i ukoliko bi to radila na pravi način bila bi rame uz rame sa najvećim fudbalskim silama sveta.

-Nije slučajno što su mlađe selekcije Srbije poslednjih godina napravile sjajne rezultate i osvajale titule omladinskih prvaka Evrope i sveta. Vidim da Perica Ognjenović sa kadetima sada pravi odlične rezultate i drago mi je što se jedan takav fudbalski čovek bavi mlađim selekcijama. Srbija je nepresušan izvor talenata ali moram reći da poslednjih godina to jako slabo koristi i to je ono što me muči -, istakao je Đokaj na početku intevjua za HotSport a zatim dodao sledeće.

-Ipak moram da primetim da se Srbija danas nalazi u fudbalskoj tranziciju, u pozitivnom smilu. Na kormilo reprezentacije je došao jedan veliki stručnjak, sa ogromnim autoritetom kao što je Slavoljub Muslin i odmah se vide rezultati. Srbija je dobro startovala u kvalifikacijama i imaju šanse do kraja da ostvare zacrtani cilj i plasiraju se na Mundijal. Ipak za uspeh na dugoročne steze je, ponavljam, neophodna podrška klubova koji jednostavno moraju da se okrenu stvaranju igrača. Zvezda, Partizan, Vojvodina imaju ogroman potencijal u svojim fudbalskim šolama i greota je to neiskoristiti,- konstatovao je Đokaj a zatim se konkretno okrenu svom bivšem klubu.

– Mislim da broj stranaca u srpskom fudbalu treba ograničiti na najviše tri, ukoliko se želi napredak reprezentacije. U našim najvećim klubovima, poslednjih godina, je previše stranaca koji ne zaslužuju da nose njihov dres i zauzimaju mesto srpskoj deci. Evo da se konkretno pozabavim primerom Zvezde, tu je dosta igrača koji ne zaslužuju da nose dres jednog takvog kluba a zauzimaju mesta perspektivnim igračima iz klupske škole. Da se razumemo stranci jesu neophodni, ali ako dovodite stranca odrešite lepo novac za dvojicu, trojicu stranaca, kvaliteta Donalda, Boaćija, Vijeire ili npr. kao što je u Partizanu slučaj sa Leonardom i Evrtonom koji su pun pogodak. Za takve strance ja prvi dižem obe ruke, ali vodeći srpski klubovi su tokom poslednje decenije zaista svašta dovodili. Ovde se dovode stranci da bi osvojili titulu, a oni bi i bez mnogih od njih bili glavni konkurenti za trofej. U Evropi se vidi da je to promašena investicija.- rekao je rođeni Podgoričanin koji je zatim dodatno obrazložio svoje reči.

– Uzeću kao primer meč Zvezde i Ludogoreca na „Marakani“. Onakva atmosfera… ono je nešto neviđeno, neponovljivo… „Pukni zoro“ na startu utakmice, ona koreografija. Tvrdim da ni jedan stranac to ne može da oseti kao domaći igrač. Tim Zvezde je bio pun stranaca a oni jednostavno nisu razumeli o čemu je tu reč, tu poruku sa tribina. Kladim se da je tu ostao Grujić ili da je na terenu bio bilo koji mladi igrač iz Zvezdine škole, taj bi srce ostavio na terenu uz takvu atmosferu. U mojoj generaciji mislim da nismo imali ni jednog stranca, nosioci su bili domaći igrači poput Žigića, Pantelića, Jankovića, Biševca, Baste, Lukovića. Skupili smo sve što vredi u Srbiji-, nadahnuto je govorio Đokaj.

Izvor:Youtube/Moja SporTV

On smatra da je ključni čovek u uspesima tima iz „Ljutice Bogdana“ predsedniik Zvezdan Terzić, za kojeg smatra da je vrlo sposoban čovek.

-Tvrdim da na Balkanu uz Zdravka Mamića još samo Terzić ume dobro da proda igrača. Da nije bilo njega za Marka Grujića vrtovatno ne bi izvukli ni dva miliona. Može da kaže ko šta hoće ali Zvezdan je sposoban čovek i Zvezda je sa njime napravila pun pogodak.

 

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Naš sagovornik je tokom razgovora istako jedan podatak na koji je posebno ponosan.

Posebno sam ponosan na činjenicu što sam jedan od trojice fudbalera Zvezde koji su poreklom iz mesta Tuzi. Ponosan sam što mogu da kažem da smo Orahovac i ja u tom društvu uz legendarnog Refika Šabanadžovića. Da kažem Orahovac i ja smo tu bili više onako u prolazu, ali velika je stvar za tako malo mesto kao što su Tuzi, od svega 5000 stanovnika, da ima čak trojicu igrača koji su igrali za jednu Crvenu zvezdu.

[/stextbox]

 

Budući da su večeras na programu dueli reprezentacija, našeg sagovornika smo upitali za prognozu duela u Tbilisiju, između Gruzije i Srbije.

-Verujem u pobedu Srbije iako sam siguran da neće biti nimalo lako na ovom gostovanju. Ono što fudbal čini najlepšom igrom je to što je fudbal igra momenta. Jedan trenutak, jedna lopta može da baci u vodu kompletnu taktiku spremanu pre meča i preokrene situaciju. Važno je da se sutra na vreme postigne prvi gol, to bi u mnogome olakšalo posao. Još jednom kažem veliku prednost Srbija ima u selektoru Muslinu i verujem  da on ima rešenje za dobar rezultat.

Takođe, Đokaja smo upitali i o igrama i rezultatima njegove rodne Crne goreu ovom ciklusu kvalifikacija, ali i očekivanja pred meč sa Poljskom u Podgorici.

-Mislim da je Dejan Savićević tu napravio fenomenalan posao dovođenjem Ljubiše Tumbakovića na mesto selektora i ja sam mu lično čestitao na tome. Tumba je čovek koji fudbal ima u malom prstu, veliki stručnjak a uz to oko sebe je formirao  dobar stručni štab, sa sjajnim ljudima, pre svega tu mislim na Batu Mirkovića. Igraju odlično u ovim kvalifikacijama i sve osim drugog poluvremena u Jermeniji je bilo odlično. Ne kažem da će u ovom ciklusu odvesti tim na Mundjal, to bi bila prava seznacija, ali verujem da se može bar do baraža. Što se tiče meča sa Poljskom, mislim da su ljudi u Crnoj gori malo racionalniji nego u Srbiji, i da su im očekivanja realnija. Mislim da su svi svesni da u Podgoricu dolazi jedan od najkvalitetnijih timova Evrope i da bi i remi bio veliki uspeh.- iskren je naš sagovornik.

Naravno nezaobilazna tema bio je čuveni meč sa Strazburom, maestralni lob i šokantan remi u poslenjim trenucima utakmice, koji je označio kraj Zvezdinih snova o proleću u Evropi.

-To je pogodak koji je obeležio moju karijeru i jako mi je žao što on nije imao veću težinu na kraju. Moj pokojni otac je govorio: „Da nisi došao u Zvezdu i postigao taj gol, niko ne bi ni znao da si ikad igrao fudbal“. Mislim da je potpuno u pravu. Taj pogodaj nešto neopisivo, posebno što sam ga postigao u dresu kluba koji neizmerno volim. Još uvek me boli taj neuspeh.- izjavio je Đokaj i nastavio u dahu.

-Žao mi je što nisam u Zvezdi ostavio u dubli trag a zaista mislim da sam mogao. Ako ništa drugo, bio sam deo generacije koja će se pamtiti. Pored tog gola u Francuskoj izdvojio bih kao posebno drag i pogodak protiv Zemuna, koji nam je doneo pobedu od 2:1 i plasman u polufinale Kupa. Bio je to najlepši period u mojoj karijeri.- zaključio je razgovor za HotSport Ardijan Đokaj.

Na kraju intervjua naš sagovornig je sastavio i humanitarni tiket, u saradnji sa kladionicom MaxBet a dobitak će biti namenjen Dečjoj klinici u Tiršovoj. Evo i tiketa koji je odigrao Ardijan Đokaj.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter