0
Evropske lige

VREMEPLOV: Bio je to pravi rat na terenu, derbi ’dela Skala’ u kojem smo videli bukvalno sve! (VIDEO)

Objavljeno: 12.02.17 u 23:55

Nostalgija za nekim lepšim fudbalskim vremenima vraća nas vremeplovom u sezonu 2001/02, i derbi grada Verone, poznatiji kao derbi „dela Skala“. Meč između Verone i Kjeva.

To veče na stadionu „Bentegodi“ mogli smo da vidimo doslovno značenje reči derbi, koji je nam je zaista pružio sve što jedan fudbalski meč pružiti može. Od beskopromisne borbe začinjene oštrim startovima, crveni karton, dva penala, jedan evrogol, neverovatan autogol, poništen pogodak, razbijene glave i na kraju veliki preokret za pobedu Verone od 3:2.

Sve to na jednoj utakmici, koju je pratila i veličastvena atmosfera sa tribina kakvu je samo Serija A, u svojem zlatnom periodu mogla ponuditi.

Krenimo od okolnosti pod kojima su dva rivala dočekala ovu, za njihove navijače najvažniju utakmicu. Kjevo je te sezone bio totalni hit prvenstva. Predvođeni Luiđijem Del Nerijem, „leteći magarci“ su imali start sezone iz snova, zauzimavši jedno vreme i lidersku poziciju na tabeli.

U meč u kome je formalno bio gost, Kjevo je ušao sa 23 osvojena boda iz 10 utakmica i nalazio se u samom vrhu tabele. Nasuprot tome njihovom gradskom rivalu nisu cvetale ruže, naprotiv.

Verona je ovu utakmicu dočekala sa svega 10 osvojenih bodova u isto toliko kola, pa je meč sa najvećim „neprijateljima“ došao kao idealna šansa da se izabranici Alberta Malezanija operu pred navijačima, tako što će im podariti pobedu. Zadovoljstvo da do narednog okršaja budu „gazde“ grada „večne ljubavi“.

Krenulo je izuzetno žustro i od samog starta je bilo jasno da nas čeka pravi rat na terenu. Šanse su se naizmenično stvarale na obe strane, a prvo veliko uzbuđenje viđeno je u 17. minutu, kada sudija Alfredo Trentalanđe, opravdano poništio gol Koradija zbog prekršaja nad golmanom Feronom.

Nastavilo se još oštrije. Videli smo jednu krajnje spornu situaciju, u kojoj su arbitri propustili da dosude najstrožu kaznu nakon starta nad Masimom Maracinom, a posle toga i žestok sudar Koradija i Kanavara, gde je igrač Kjeva izvukao deblji kraj završivši krvave glave.

A zatim je na red došao i najlepši detalj susreta, kada je u 33. minutu jednu dugu loptu Korinija, akrobatskim udarcem u gol domaćina sproveo brazilac Eriberto, izazvavši erupciju oduševljenja na tribinama.

Izvor:Youtube/FZ SerieAHistory

Ali to nije bio kraj uzbuđenjima, daleko od toga. Svega tri minuta kasnije Eriberto je ponovo bio u centru pažnje, jer je nakon njegovog centaršuta lopta pogodila Šerića u ruku, a ovoga puta sudija nije propustio priliku da pokaže na penal. Siguran realizator najstrože kazne bio je Eugenio Korini i tada je delovalo da su „leteći magarci“ nadomak pobede. Međutim…

Praktično tek što se krenulo sa centra, videli smo novi jedanaesterac ali na drugoj strani, nakon što je Lupateli oborio Adrijana Mutua. Odgovornost je na sebe preuzeo Masimo Odo, kojeg nije mogao da dekoncetriše ni čuveni Lupatelijev performans na gol liniji, i tako se na odmor otišlo rezultatom 1:2.

Strasti na terenu nisu smirile ni u drugom poluvremenu, naprotiv. Igrači su delovali još naoštrenije a verovatno prelomni detalj utakmice desio se u 60. minutu, kada je nervozni Maracina dobio direktan crveni, zbog nepromišljenog starta s leđa na Maura Kamoranezija.

Deset minuta kasnije videli smo i jedan neverovatan autogol, za koji se postarao Salvatore Lana, koji je na prosto neshvatljiv način, sa ruba kaznenog prostora, zakucao loptu u mrežu svog gola za poravnanje rezultata.

Totalnu ludnicu od utakmice zaključio je Kamoranezi, koji je u 74. minutu iskoristio loše postavljenu ofsajd zamku rivala i u gol sproveo odličan centaršut Salvetia, za potpuni preokret i epski završetak jedne totalno lude utakmice.

Ipak ni velika pobeda nad gradskim rivalom nije spasla Veronu, koja je te sezone završila prva ispod crte (ispadalo četiri ekipe), dok je Kjevo sezonu završio kao najveće iznenađenje „Kalča“, zauzevši petu poziciju na tabeli.

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter